Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Μητσοτάκης για τον δανεισμό από τις αγορές: Με τον Τσίπρα χάσαμε τρία χρόνια

Στο πλαίσιο ειδικού αφιερώματος, που δημοσιεύει σήμερα με την ευκαιρία της χθεσινής επιστροφής της χώρας για δανεισμό στις αγορές η ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα De Tijd, με τίτλο 
«Η Ελλάδα βγαίνει πάλι από το τούνελ», η συντάκτρια του δημοσιεύματος συνομιλεί με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη και φιλοξενεί τις απόψεις του σε ξεχωριστό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αποτέλεσε την επιτομή των προβλημάτων της ευρωζώνης».
Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, το δημοσίευμα έχει ως εξής:
«Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικρίνει τις «καταστροφικές διαπραγματεύσεις» της ακροαριστερής κυβέρνησης των Αθηνών: «Χάσαμε τρία χρόνια. Οι συνέπειες για την οικονομία είναι πολύ ακριβές: 1 δισ. ευρώ”.
Ο Μητσοτάκης διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα έναντι του Τσίπρα στις ελληνικές δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά του κόμματός του κυμαίνονται γύρω στο 34%-37%, δηλαδή περίπου 10 μονάδες υψηλότερα από ό,τι το κόμμα του Τσίπρα. «Καθόλου κακά για ένα γόνο πολιτικής δυναστείας», λέει χαριτολογώντας σε μια συνομιλία στα γραφεία του κόμματός του στην Αθήνα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει εκστρατεία εναντίον του «μαρξιστή» Τσίπρα, στον οποίο προσάπτει πελατειακές σχέσεις προς όφελος συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής περικοπών και ανάπτυξης. Η υψηλή φορολογία πρέπει να μειωθεί ώστε να υπάρξουν περισσότερα περιθώρια για επενδύσεις.
«Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν συμμετείχε στις συζητήσεις για την Ευρώπη», λέει ο Μητσοτάκης: «Η χώρα εμφανιζόταν ως η επιτομή των προβλημάτων που ταλανίζουν την ευρωζώνη». Ο Μητσοτάκης επικρίνει επίσης το «νοσηρό» πολιτικό κλίμα και τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα του. Κατηγορεί τον Τσίπρα ότι επεμβαίνει στη δίκη για την Novartis και διαδίδει ψεύδη.
«Ο Τσίπρας θρέφει το λαϊκισμό», υποστηρίζει ο Μητσοτάκης. Τονίζει ότι ένα ακροαριστερό κόμμα συνεργάζεται στην κυβέρνηση με τους δεξιούς εθνικιστές ΑΝΕΛ».
Τσίπρας: Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις μέρες εκείνες που όλοι οι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν
Συνέντευξη στην ολλανδόφωνη βελγική εφημερίδα «De Tijd”, παραχώρησε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιγράφει την επόμενη μέρα.
«Ο στόχος είναι -τονίζει στη συνέντευξη ο κ. Τσίπρας- να γίνουμε εκ νέου μια κανονική χώρα. Κάτι τέτοιο έχει αρχίσει να γίνεται σιγά- σιγά εφικτό. Θέλουμε όμως να καταστρώσουμε τη δική μας στρατηγική για την ανάπτυξη, σε συνεννόηση με τους δανειστές. Έχουμε χτίσει στο μεταξύ μια σχέση εμπιστοσύνης», εξηγεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσθέτει: «Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε έτσι στα καλά καθούμενα να αρχίσουμε να ξοδεύουμε περισσότερα ή να διακινδυνεύσουμε όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα».
«Θέλουμε όμως να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες αυξάνοντας κάποιους μισθούς. Τονίζω όμως ακόμα μια φορά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει σε συνεννόηση με τους δανειστές», λέει επίσης στη βελγική εφημερίδα και υπογραμμίζει:
«Η πρώτη προτεραιότητα παραμένει: Θέσεις εργασίας. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στις μέρες εκείνες που όλοι οι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν».
Και επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι «επιλέξαμε να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αντί για επώδυνες περικοπές. Πιστεύουμε σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Θα κάνουν την οικονομία μας περισσότερο ανταγωνιστική. Αλλά για μας είναι σημαντικά και τα κοινωνικά μεγέθη και όχι μόνο τα «ξερά» οικονομικά στοιχεία για την ανάπτυξη, τον προϋπολογισμό και τις επενδύσεις. Θέλουμε να δούμε μια διαφορά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Πρέπει να φέρουμε τα ποσοστά της ανεργίας ακόμα πιο χαμηλά και να δώσουμε τέλος σε αυτό το δράμα».
Ο πρωθυπουργός ενθυμείται όμως και τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2015 δεν υπήρξε εύκολη χρονιά για μας. Δεν είχαμε πει όμως ψέματα στο λαό. Όλοι γνωρίζουν ότι έγιναν λάθη στα δύο πρώτα προγράμματα στήριξης. Όχι μόνο η τρόικα, αλλά ούτε και οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν τότε τις σωστές προτεραιότητες. Είμαι περήφανος που σύντομα θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης».
Και εξηγεί: «μεταξύ του 2010-2014 χάσαμε το 25% του πλούτου μας. Αυτό ήταν δραματικό. Η οικονομία βρίσκεται μετά από οκτώ χρόνια πάλι στο «πράσινο». Οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεπερνούν τις προσδοκίες. Αυτό με κάνει αισιόδοξο. Και στις αγορές δείχνει να επικρατεί καλό κλίμα. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων, που αποτελούν το βαρόμετρο για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, είναι μόλις 3,7%, στα επίπεδα δηλαδή του 2005 και του 2006. Και οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά το 2017 στα επίπεδα ρεκόρ των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: