Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ποιοι 6 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας μαγνητίζουν τους ξένους επενδυτές

"Μαγνήτη" για τα ξένα κεφάλαια έξι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας. Που ποντάρουν οι ξένοι επενδυτές

Ενέργεια, real estate, φαρμακοβιομηχανία, τουρισμός, τρόφιμα, τράπεζες, αλλά και προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών βρίσκονται στο «στόχαστρο» ξένων επενδυτών.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μέρα με τη μέρα ενισχύεται η διάθεση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι που διαπίστωσαν και τα... επιτελεία της Τράπεζας της Ελλάδος και των εμπορικών τραπεζών που βρέθηκαν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ.

Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στην εφημερίδα, πολλά ξένα χαρτοφυλάκια «ποντάρουν» στην προοπτική ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας μετά από 5 χρόνια ύφεσης. «Μαγνήτη» για τα ξένα κεφάλαια αποτελεί η προοπτική επίτευξης ιδιαίτερα υψηλών αποδόσεων, που θυμίζουν αυτές αναδυόμενων αγορών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα ενός ισχυρού, σκληρού, νομίσματος.

Η δυναμική ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιείται με αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου συναλλαγών, και η κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνουν την κινητικότητα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τη θεαματική βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα. Το μεγάλο ενδιαφέρον, και τη ριζική μεταστροφή του κλίματος, διαπίστωσαν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γεώργιος Προβόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον.

"Η Ελλάδα σταθερά ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη", τόνισε στην εφημερίδα ο διοικητής της ΤτΕ, ενώ ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι υπάρχει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των ξένων και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. "Υστερα από μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα περιβάλλεται ξανά με εμπιστοσύνη και ολοένα και περισσότεροι διαβλέπουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της εγχώριας οικονομίας", ανέφερε.

Στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις με υψηλές υποχρεώσεις από τους κλάδους των τροφίμων, της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού με στόχο να αγοράσουν χρέος από τις τράπεζες και να αποκτήσουν έτσι έμμεσα στρατηγικό έλεγχο. Η αποσαφήνιση του τρόπου διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων των τραπεζών -διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από την BlackRock και την ΤτΕ- και η δημιουργία «εσωτερικών κακών τραπεζών» θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια σχετικών συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: