Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ετοιμοι να σύρουν στα δικαστήρια την Ελλάδα οι κερδοσκόποι

Έτοιμα να σύρουν στα δικαστήρια την Ελλάδα είναι κάποια funds, που έχουν στα χέρια τους ομόλογα που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο. 

Οι συγκεκριμένοι ομολογιούχοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο PSI και θα λύσουν τις διαφορές τους με την Ελλάδα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Στόχος τους είναι να πληρωθούν στο 100% το ομόλογα που κατέχουν, αποκομίζοντας κέρδη.
Επενδυτικοί κύκλοι από το Λονδίνο αναφέρουν πως τα επενδυτικά αυτά κεφάλαια έχουν ήδη προσλάβει δικηγορικά γραφεία που ειδικεύονται σε τέτοιες υποθέσεις...


Ξένα δικηγορικά γραφεία, όπως τα Brown Rudnick και Bingham McCutchen, ετοιμάζουν ήδη τη δικαστική μάχη κατά της Ελλάδας. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αναθέσει στους δικηγόρους της Cleary Gottlieb Steen & Hamilton την υπόθεση. 
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δικηγορική φίρμα εδώ και δέκα χρόνια πολεμάει δικαστικά τους αδίστακτους κερδοσκόπους που έχουν στο στόχαστρό τους την Αργεντινή.
Το πόσο δύσκολη θα είναι η συγκεκριμένη μάχη για την Αθήνα αποδεικνύεται από την αρνητική για την Αργεντινή δικαστική απόφαση, που εκδόθηκε στις αρχές του Μαρτίου, και η οποία ζητά από τη χώρα να πληρώσει γνωστούς δισεκατομμυριούχους επαγγελματίες επενδυτές, όπως οι Kenneth Dart και Paul Singer, οι οποίοι εδώ και χρόνια πλουτίζουν κυνηγώντας χρεοκοπημένες χώρες.
Η Elliott Associates επιδίδεται συστηματικά στον εκβιασμό χρεοκοπημένων χωρών.  
Το 1995, το Περού προσέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους του, αντάλλαξε κρατικά ομόλογα με Brady Bonds, τα οποία χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη για το «κούρεμα» των χρεών πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών. 
Η Elliott Associates αγόρασε εμπορικά δάνεια, με την εγγύηση του περουβιανού κράτους, ύψους 20,7 εκατ. δολ. Και σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πιστωτές της χώρας, δεν δέχτηκε να τα ανταλλάξει με τα Brady Bonds. Αντ’ αυτού, κινήθηκε δικαστικά, απαιτώντας αποπληρωμή των δανείων στο ακέραιο. Έβαλε στο μάτι τους τόκους που πλήρωνε το Περού για τα Brady Bonds, και τους διεκδίκησε στις αίθουσες των δικαστηρίων. 
Όταν το δικαστήριο της επιδίκασε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία απαγόρευσαν στην Chase Manhattan να πληρώσει τους τόκους για λογαριασμό του Περού, ο εκβιασμός είχε πετύχει. 
Το Περού δεν είχε την πολυτέλεια του χρόνου, να ασκήσει έφεση. Εάν καθυστερούσε την πληρωμή των τόκων, θα βρισκόταν σε στάση πληρωμών στα Brady Bonds. 
Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με την Elliott.
Έπειτα από αυτή την επιτυχία, η Elliott αποφάσισε να επαναλάβει το κόλπο και στην Αργεντινή. Μέχρι σήμερα, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της, και έπειτα από δύο προσφορές για την αναδιάρθρωση των χρεών της εποχής εκείνης, η Elliott Associates εξακολουθεί να διεκδικεί δικαστικά να πληρωθεί στο ακέραιο για τα ομόλογα που έχει στα χέρια της.

Αμαλία Κάτζου
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: