Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Oι εκλογές στην Ελλάδα προβληματίζουν Deutche Bank και Nomura


Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρεί η Deutsche Bank ότι είναι οι εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα.

Η Deutsche Bank σε ανάλυσή της, τονίζει πως αν και η επιτυχία του PSI το Μάρτιο αποτέλεσε σημαντικό ορόσημο, οι εκλογές είναι εξίσου σημαντικές.
«Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν κεφαλαιοποιηθεί ακόμη και η κυβέρνηση πρέπει να βρει μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ μέχρι τον Ιούνιο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζει ακόμη,...
«οι εκλογές που θα οδηγήσουν σε μια σταθερή κυβέρνηση, είναι προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας αποδοτικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ και, για να προστεθούν τα τελευταία «θεμέλια» του νέου δανειακού προγράμματος».
Το βασικό σενάριο της Deutsche Bank κάνει λόγο για «θετική έκβαση». «Αλλά οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο και οι προθέσεις των ψηφοφόρων είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευτούν, δεδομένης της εξαιρετικά ρευστής πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα».
Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι ακόμη και με μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, «η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο καλοκαίρι».

Όπως εκτιμά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι απίθανο ένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. «Ένας συνασπισμός μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ίσως είναι το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα, με τα δύο κόμματα μαζί να χρειάζεται να συγκεντρώσουν 38%-41% για να αποκτήσουν 150 και πλέον έδρες».

Προσθέτει ωστόσο ότι σε αυτό το θέμα, οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα. Τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν μαζί το 30%-34%, ενώ ένα ποσοστό 20%-25% των ψηφοφόρων ανήκει στους αναποφάσιστους ακόμη. Είναι επομένως αυτή η ομάδα ψηφοφόρων που θα αποφασίσει την έκβαση των εκλογών».

Όπως καταλήγει η Deutsche Bank, πολλά πρέπει να γίνουν στα επόμενα δύο τρίμηνα. «Οι τράπεζες πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν και η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να χτίζει την αξιοπιστία της προχωρώντας σε περισσότερες περικοπές».

Τονίζει δε πως η οικονομία βρίσκεται σε κατακόρυφη ύφεση και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

Βασικό ρίσκο για τον επόμενο μήνα θεωρεί και η Nomura ότι είναι οι εκλογές στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τονίζει πως αν και μια τεχνοκρατική κυβέρνηση αλά Mόντι μπορεί να μοιάζει ως η ιδανική επιλογή θεωρητικά, «θεωρούμε ότι η πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για μια τέτοια έκβαση».

Ακόμη, υποστηρίζει πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με μια κυβέρνηση συνασπισμού δεν είναι τόσο σταθερή ή ομοιογενής, ώστε να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια.

Επιπλέον, μια καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2013, περιλαμβάνει το ρίσκο η Νέα Δημοκρατία να φέρει το κύριο βάρος των μέτρων λιτότητας και της δυσφορίας του κόσμου, καθιστώντας πιο δύσκολο για αυτή να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ μετά από τις εκλογές.

Αναμένει δε ότι η πιο πιθανή έκβαση των εκλογών θα είναι να υπάρξει μια μετέωρη Βουλή. Μετά από αυτό, αναμένει τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ή τουλάχιστον μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στα περισσότερα νομοσχέδια που αφορούν το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.

Η Nomura εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας παρατεταμένης περιόδου πολιτικής αστάθειας είναι χαμηλή (με βάση τα ποσοστά που καταλαμβάνουν τώρα στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία). Ακόμη, θεωρεί ότι η πιθανότητα να κυριαρχήσουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας ακραία αριστερά κόμματα μετά από τις εκλογές, «είναι ακόμη χαμηλότερη».

Πηγή:Voria
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: