Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Θέλει Κανείς να Κυβερνήσει;

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο ο κ. Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί, ενώ η φημολογία για κυβέρνηση συνεργασίας οργιάζει, μαζί με διάφορα άλλα σενάρια φαντασίας, ευσεβών πόθων ή προπαγάνδας.
              Τα κεντρικά συμπεράσματα από τις κινήσεις των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων συνοψίζονται στα παρακάτω:
  • Κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο κομμάτων εξουσίας δε φαίνεται ότι επιθυμεί στην παρούσα φάση να αναλάβει αποφασιστικά τα ηνία της ηγεσίας της χώρας στα χέρια του. Ο λόγος εδράζεται στην επικύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Τόσο ο κ. Παπανδρέου - με τα γνωστά φληναφήματα περί δημοψηφίσματος - όσο και ο κ. Σαμαράς που ετούτη την ώρα φέρεται ότι συγκλίνει στο σχηματισμό Κυβέρνησης τεχνοκρατών, με τη στάση τους προσδιορίζουν έναν κοινό στόχο: να τοποθετήσουν κάποιον "τρίτο" στη θέση του Πρωθυπουργού, ώστε να έχει την "τυπική ευθύνη" υπογραφής της συμφωνίας. Κανείς από τους δυο δε θέλει να αμαυρωθεί η πολιτική του βιογραφία με μια τέτοια κίνηση. Ευθυνοφοβία ή πολιτικός αμοραλισμός; 
  • Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή στάση πιέζει τα πράγματα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρεμβαίνοντας πλέον πολύ έντονα στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, όχι πλέον παρασκηνιακά ή εξωθεσμικά αλλά με ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Βεβαίως το είχαμε ήδη επισημάνει από πολύ νωρίς εδώ. Αυτή η τάση είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι ενισχύεται διαρκώς, δηλαδή ολοένα και περισσότερο υποκαθίσταται η εγχώρια πολιτική σκηνή και οι πρωτοβουλίες της από εξωτερικούς παράγοντες. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο από πλευράς απτών γεγονότων και προθέσεων - ανεξάρτητα των δικών μας εκτιμήσεων - σχετικά με το πια κατεύθυνση μας εξωθεί η Ευρώπη. 
  • Ο συνδυασμός των παραπάνω μας προϊδεάζει σχετικά με τις εξελίξεις. Είναι προφανές ότι οι κεντρικές ευρωπαϊκές δυνάμεις δε θα αποδεχθούν ελιγμούς αποφυγής της ευθύνης από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις. Δεν αποδέχθηκαν - όπως ήταν αναμενόμενο - τις "αλχημείες" του κ. Παπανδρέου και μάλλον δε θα αποδεχθούν το νέο σκηνικό "ομαδικής διαφυγής" του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Είτε οι δύο κεντρικές δυνάμεις - ΠΑΣΟΚ και ΝΔ - θα διασφαλίσουν ( με τους νυν ή άλλους(!) αρχηγούς) την απρόσκοπτη εφαρμογή των προγραμμάτων σταθεροποίησης με τις εγγυήσεις τους είτε θα αποσύρουν την στήριξή τους - κυρίως την οικονομική(!) - με απρόβλεπτες συνέπειες.
          Βεβαίως χρωστάμε ένα άρθρο για το "σκηνοθέτη" του όλου σκηνικού αλλά ας το κρατήσουμε για το επόμενο. Προς το παρόν ο "σκηνοθέτης" βιάστηκε μόνος του να αποκαλυφθεί και ας το θέσουμε ως κουίζ. Ο "σκηνοθέτης" λοιπόν είπε:
" The decision made by the Greek Prime Minister, or rather the announcement he made just reinforces the notion that we need to -- or the Europeans, rather, need to elaborate further and implement rapidly the decisions they made last week."

Δεν υπάρχουν σχόλια: