Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Έρμαιο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στη δημοσκοπική απόγνωσή του και την ανάγκη να εκπέμψει σήμα ύπαρξης, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, έκανε μία, κατά τη γνώμη του, βαρυσήμαντη δήλωση. Τόσο σοβαρή και με τόσο σοβαρό τρόπο, που την έκανε… στο περιστύλιο της Βουλής!
Επιχειρώντας να θέσει το κόμμα του στην πρωτοπορία των ενωτικών κινήσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, κάλεσε τα κόμματα «της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», να στηρίξουν τον πρόεδρο της Αρχής διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο, για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Και τα κάλεσε όπως είπε «χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, χωρίς υστερόβουλους σχεδιασμούς». Για να στείλουν όλες και όλοι μαζί «ένα ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα μας».
Το θέμα το άνοιξε πολύ πρόωρα, παρότι ο ίδιος δεν το θεωρεί πρόωρο, όπως είπε. Θα πρέπει όμως... για να είναι πειστικός, να εξηγήσει τα περί υπεράσπισης του Κράτους Δικαίου. Γιατί το συμπέρασμα που απορρέει από τα λεγόμενά του, είναι ότι η νυν Πρόεδρος κα Σακελλαροπούλου, συνελήφθη να είναι πλημμελής ως προς την υπηρέτηση του Κράτους Δικαίου στη χώρα.
Θα πρέπει, λοιπόν, να δικαιολογήσει την πρεμούρα της πρότασής του. Να εντοπίσει και να εξηγήσει τα σημεία εκείνα, στα οποία η νυν Πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε ή υπερέβαλε τις - ούτως ή άλλως δεσμευτικές - συνταγματικές της αρμοδιότητες και υποχρεώσεις.    
Την ίδια πρόταση, σημειωτέον, είχε κάνει και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ομάδας «Ανανεωτική Αριστερά» εντός του ΠΑΣΟΚ, προερχόμενο από τον Συνασπισμό, Θόδωρος Μαργαρίτης.
Εισέπραξε την αποδοκιμασία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη, ο οποίος χαρακτήρισε εντελώς προσωπική την άποψή του, ενώ στενοί συνεργάτες του σχολίαζαν ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει ο οποιοσδήποτε, δημόσια την κολοκυθιά.

Ο επικεφαλής της ΑΑ στο ΠΑΣΟΚ φανέρωσε τη στενή μικροπολιτική του θεώρηση, λέγοντας: «Θεωρείται ότι στην Ελλάδα είναι πανίσχυρος ο κ. Μητσοτάκης και ότι είναι κατακερματισμένη η κριτική που γίνεται απέναντί του. Θεωρώ λοιπόν ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνουν οι προσπάθειες, να αναζητηθούν εκεί που είναι εφικτό, κάποιες συνεννοήσεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Ένα τέτοιο θέμα είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας» - όπερ ευτελίζεται ο θεσμός, για να χτυπηθεί ο Μητσοτάκης!
Μα ο θεσμός του ΠτΔ καθιστά το πρόσωπό του εκπρόσωπο του κράτους και του έθνους. Θεσμικά ίσταται υπεράνω κομματικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων, εκφράζοντας θεμελιώδη ενοποιητικό ρόλο. Δεν είναι ευκαιρία αντιπολίτευσης στον Μητσοτάκη.
Στο ΠΑΣΟΚ τους κατέλαβε εξ απήνης και η πρόταση Χαρίτση για το πρόσωπο Ράμμου. Όχι μόνο δεν είχε υπάρξει συνεννόηση, αλλά ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς ήταν έμμεσα επιτιμητικός, λέγοντας στα  «Παραπολιτικά» ότι βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να «κάψουν» σοβαρά πρόσωπα.
Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ έκαναν ένα λάθος ως προς τον κ. Ράμμο. Ο εκπρόσωπος Τύπου στις δηλώσεις του τόνισε: «Εμείς δεν αποδοκιμάσαμε τον κ. Ράμμο. Είπαμε ότι δεν είναι τώρα η ώρα. Δεν είναι δυνατόν καθένας να λέει άποψη. Ο κύριος Ράμμος έδωσε μάχη για τη Δημοκρατία και όχι για φιλοδοξίες».

Μπορεί να έδωσε μάχη για τη Δημοκρατία και όχι για φιλοδοξίες, αλλά ο Χαρίτσης τον είχε ενημερώσει για την πρότασή του και ο κ. Ράμμος την είχε αποδεχθεί.
Στη διαμάχη μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ως μη όφειλε, καθώς θεσμικά και ουσιαστικά δεν του πέφτει λόγος. Μιλώντας σε φόρουμ του Οικονομικού ταχυδρόμου, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρέμβει στη συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας! (για να ευτελιστεί περισσότερο η συζήτηση!).
Είθισται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο της αντιπολίτευσης, συμβολοποιώντας στο πρόσωπό του την εθνική ενότητα εντός της Πολιτείας. Το τι θα κάνει η κυβέρνηση αλλά και ο κάθε βουλευτής με την ψήφο του όταν θα έρθει η ώρα, θα κριθούν από τους πολίτες.

Ωστόσο, θα πρέπει να φύγει η συζήτηση από τη λαϊκομετωπική νοοτροπία της Αριστεράς. Όχι για την κυβέρνηση, αλλά για το κύρος του θεσμού που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: