Στη δικτατορία η Αριστερά αντιστάθηκε, στελέχη της εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν. Η Αριστερά εξαγνίστηκε, μόνο που αυτός ο εξαγνισμός προσέλαβε αναδρομική μορφή. Επεκτάθηκε και στο παρελθόν, συμπεριλαμβάνοντας και τον εμφύλιο πόλεμο. Έτσι οι εκτελεστές της ΟΠΛΑ και της Πολιτοφυλακής ενεγράφησαν στο μαρτυρολόγιο της Αριστεράς, μέσα στην φρενίτιδα της Μεταπολίτευσης. Εγκληματίες μαζικών δολοφονιών αμάχων, καταδικασμένοι σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό από τα Κακουργοδικεία, μετατράπηκαν σε λαϊκούς αγωνιστές. Σε ήρωες που απαιτούσαν σεβασμό, ενώ πολλοί που επέζησαν, στη συνέχεια συνταξιοδοτήθηκαν από το Ελληνικό Κράτος.
Η αποδοχή αυτής της νέας κατάστασης ήταν το πιστοποιητικό για να χαρακτηριστεί κάποιος «προοδευτικός». Ήταν ένα από τα διαβατήρια της Μεταπολίτευσης, χωρίς το οποίο σε συγκεκριμένους κοινωνικούς χώρους, ουδεμία είχες τύχη. Στη δημιουργία αυτού του σκηνικού συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό και ένα μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αποδέχθηκε και αναπαρήγαγε όλο αυτό το ερμηνευτικό σχήμα της Αριστεράς, επάνω στο οποίο έκτισαν το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα». Γιατί να μην το λησμονούμε: η μεταπολιτευτική ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς είχε ως όχημά της την επανασυγγραφή της Ιστορίας του εμφυλίου.
Σήμερα, η λαίλαπα της κυβερνώσας Αριστεράς παρέσυρε και «το ηθικό πλεονέκτημα» και κυρίως απαξίωσε τις φωνές που είχαν πρωτοστατήσει σε αυτήν την επανασυγγραφή της Ιστορίας του εμφυλίου πολέμου. Ούτως ή άλλως ογδόντα χρόνια μετά, τα αρχεία των πρώην σοσιαλιστικών χωρών έχουν ανοίξει και μέσα από αυτά πολλοί μύθοι έχουν καταρρεύσει. Το μονοπώλιο του αριστερού αφηγήματος έχει λήξει, η πάλη των ιδεών συνεχίζεται και το πεδίο της Ιστορίας είναι ένας από τους χώρους όπου διεξάγεται αυτή η ιδεολογική πάλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου