Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Απορία ψάλτου βηξ ή η μεγαλοπρεπής ανεπάρκεια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η ανεπάρκεια, η έλλειψη στρατηγικής και στόχευσης από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ήταν κραυγαλέες 
στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα επιλογής των διοικήσεων φορέων του δημοσίου.
Ενώ ο πρωθυπουργός παρουσίασε εξαντλητικά και βήμα-βήμα όλη τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τα φίλτρα προκειμένου να αιτιολογήσει τη θέση του, ότι πρόκειται πραγματικά για τομή στη σχέση των κυβερνήσεων και του πολιτικού συστήματος με το κράτος, οι κύριοι Σωκράτης Φάμελος (ως επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Ανδρουλάκης συμπεριφέρθηκαν ως ψάλτες που… έβηχαν για να καλύψουν την «απορία» τους...
Αποδεικνύοντας, την άγνοια και αδυναμία τους να επιχειρηματολογήσουν επί του συγκεκριμένου και να αντιπαραβάλουν, αντί για γενικούς αντιπολιτευτικούς αφορισμούς, προτάσεις  για το πως θα κοπεί ο κομματικός λώρος που πνίγει τη δημόσια διοίκηση και πως θα αντλήσει και θα αξιοποιήσει ο κρατικός οργανισμός από όλες τις διαθέσιμες δεξαμενές (ιδιωτικό τομέα, brain drain) καταρτισμένα και ικανά στελέχη.
Κατά τη χρονομέτρηση του πρωθυπουργού, ο κ. Σωκράτης Φάμελος μίλησε μόλις 4 λεπτά για το νομοσχέδιο, ενώ ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης ένα λεπτό λιγότερο. 
Αμφότεροι κατακεραύνωσαν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «τον κομματισμό στο κράτος», όπως είπε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ - και τον  «παλαιοκομματισμό και την  αναξιοκρατία» όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 
«Τι κομματισμός είναι αυτός, όταν τελικά ο πολιτικός προϊστάμενος δεν μπορεί να παρεμβαίνει καθόλου έως ότου του έρθουν στο γραφείο του τρία βιογραφικά. Και αυτό θα γίνει με την ενεργή εμπλοκή του ΑΣΕΠ» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα είχε επισημάνει ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι να καταστεί  η ελληνική δημόσια διοίκηση ελκυστικότερη σε ανθρώπους «με γνώσεις και εμπειρία, που μέχρι σήμερα δίσταζαν να εμπλακούν στα γρανάζια της».
Άνθρωποι με σπουδές και εργασιακή εμπειρία, που να πιστοποιεί συνάφεια με το αντικείμενό τους και εύλογη εμπειρία για κάποιο διάστημα, σε θέσεις ευθύνης. 
«Είναι καιρός πια να βάλουμε οριστικό τέλος σε μια πρακτική που συνέβαινε για πολλές δεκαετίες, να επιλέγονται πχ διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι χωρίς να υπηρετείται το μείζον, να τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Αυτές είναι παθογένειες δεκαετιών. Έχει έρθει η ώρα όλοι μαζί να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι είναι από τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων  των ελλήνων.  
«Δεν χωρούν άλλες αναβολές… Σας ζητώ, λοιπόν, να στηρίξετε -τουλάχιστον επί της αρχής- το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο γίνεται ένα καθοριστικό πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε εμφατικά.
Η πρόσκληση προς την αντιπολίτευση να συνδράμει στην αναγκαία φυγή προς τα εμπρός, ώστε οι υπηρεσίες του κράτους να πάψουν να είναι πεδίο βολέματος, και να σταματήσει το παγιωμένο άλλοθι της ανώνυμης γραφειοκρατίας, έμεινε χωρίς απάντηση.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Φάμελος και Ανδρουλάκης «δραπέτευσαν» από την υποχρέωση που έχουν ως σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στους πολίτες, να λάβουν καθαρή και αιτιολογημένη θέση για τις συγκεκριμένες αλλαγές που εισάγει η κυβέρνηση. Επέλεξαν τα πεδία της σύγκρουσης και της απόκλισης. Επανέφεραν τα περί «Μητσοτάκης Α.Ε», την υπόθεση των υποκλοπών, τα περί ελέγχου των ανεξαρτήτων αρχών και τις «ατζέντες» που υπηρετεί η απαξίωση τους, τις αιτιάσεις σχετικά με τα ψηφίσματα για τη Γάζα κλπ. 
Η δευτερολογία Μητσοτάκη, ήταν μια ακόμη υποδειγματική άσκηση  συγκεκριμένων απαντήσεων άνευ υπεκφυγών και ευφυούς πολιτικής διαχείρισης. Έπιασε μία προς μία τις κατηγορίες που ακούστηκαν, σχεδόν με ταυτόσημο τρόπο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και αφού απάντησε, συνέστησε στους κ. Φάμελο και Ανδρουλάκη, να συνεκτιμήσουν για  μια ακόμη φορά, ότι μεσολάβησε η λαϊκή ετυμηγορία, μήπως και αλλάξουν τροπάριο.  
Στα high lights της συζήτησης, η απάντηση του πρωθυπουργού στην αναφορά Ανδρουλάκη σχετικά με την παρακαταθήκη των Παπανδρέου και  Αραφάτ το ’80
Αναφορά που χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό επιεικώς εκτός θέματος, καθώς ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα η οποία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα το κράτος του Ισραήλ.

«Και αυτό εσείς, έρχεστε και ισχυρίζεστε τώρα κάνοντας αναφορά σε εκείνη την περίοδο, ότι ήταν ισορροπημένη πολιτική. Ή δεν τα ξέρετε, λοιπόν, οπότε καλά θα κάνετε να ενημερωθείτε και να διαβάσετε λίγο περισσότερο για την ιστορία του κόμματός σας…» Επιτίμησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Κατερίνα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια: