Τι δήλωσαν κατά τη συνέντευξη Τύπου οι δύο πρωθυπουργοί
Στις διμερείς συμφωνίες γύρω από τον τουρισμό, τη μεταφορά και την ανάπτυξη στάθηκαν κατά την συνέντευξη Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή τους σήμερα στη Σμύρνη.
Σε κλίμα φιλίας μεταξύ των δύο...
πλευρών, οι δύο πρωθυπουργοί γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να σταματήσουν οι εντάσεις στο Αιγαίο και να επικεντρωθούν και οι δύο χώρες στην λύση του προσφυγικού. Παράλληλα, υπέγραψαν σημαντικές συμφωνίες για ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Όσο για το μείζον προσφυγικό πρόβλημα, επικαιροποιήθηκε η συμφωνία επανεισδοχής ανθρώπων στην Τουρκία, ενώ στάλθηκε από κοινού μήνυμα στην ΕΕ πως η Τουρκία και Ελλάδα δεν είναι η πηγή του προβλήματος και πως δεν θα φιλοξενήσουν μόνιμα πρόσφυγες και μετανάστες.
Νταβούτογλου: "Συμφωνήσαμε στην σύνδεση των δύο χωρών, θέλουμε λύσεις σε Κυπριακό και Αιγαίο"
Αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες της γυναίκες, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως μίλησαν για σημαντικά θέματα γύρω από το προσφυγικό και τη Σύνοδο Κορυφής, δηλώνοντας ευχαριστημένος από την συζήτηση με την Ελλάδα και επισημαίνοντας ιδιαίτερα την καλή φιλία της Αθήνας με την Άγκυρα.
"Οι συζητήσεις των υπουργείων μας θα αποτελέσουν τη γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών. Πραγματοποιούνται τα έργα για τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη μέσω πλοίου, αλλά και για τα μεγάλης ταχύτητας τρένα που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη. Επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι αεροπορικές πτήσεις Αθήνας-Άγκυρας και αντιστρόφως, ελπίζουμε από σήμερα. Θέλουμε επίσης να υπάρχει στήριξη μεταξύ των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα με στόχο την αμοιβαία ανάπτυξη", σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να γίνει σε ένα χρόνο αντίστοιχη συνάντηση στην Θεσσαλονίκη, στην οποία συμφώνησε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στάθηκε επίσης στους "τρομοκράτες που απειλούν τους Σύριους" σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί πολύ από την προσφυγική κρίση. "Εμείς χθες και σήμερα απαντάμε στην κρίση και συμφωνούμε σε ένα κοινό προσχέδιο. Η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπίσουμε στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση.
Συζητήσαμε επίσης για το Αιγαίο και το Κυπριακό και ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και τα δύο ζητήματα ώστε να λυθούν. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προσφυγικά προβλήματα, αλλά για το κλίμα ειρήνης που δημιουργούν στην γύρω περιοχή".
Αλέξης Τσίπρας: "Στηρίζουμε την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο"
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο το τελευταίο έτος, κάνοντας λόγο για πρόθεση του Αχμέτ Νταβούτογλου να αντιμετωπιστεί το θέμα.
Παράλληλα, γνωστοποίησε την στήριξη της Αθήνας στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
"Αισθάνομαι το ιστορικό βάρος της Σμύρνης, μία ιστορική πόλη σύμβολο συνύπαρξης των λαών μας. Ωστόσο, θυμίζει σε πολλούς την προσφυγιά και τον ξεριζωμό, εικόνες γνώριμες με αυτές που συμβαίνουν σήμερα στο Αιγαίο.
Η Σμύρνη όμως είναι και πόλη-σύμβολο του εμπορίου και της αδελφοσύνης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, γι' αυτό και κάναμε εδώ το 4ο συμβούλιο συνεργασίας. Θέλουμε αυτές οι μνήμες να συμβολίζουν την κοινή μας προσπάθεια να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας", σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.
"Μιλήσαμε για τη σημασία στο ενεργειακό με τους αγωγούς TAP και TANAΡ. Από σήμερα συμφωνήσαμε στην αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Άγκυρας και στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης. Συμφωνήσαμε επίσης στην κατασκευή υπερταχείας σύνδεσης της Ηγουμενίτσας με την Κωνσταντινούπολη μέσω της Εγνατίας.
Παράλληλα, θέλουμε να υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία μεταξύ των ραδιοφωνικών σταθμών μας και των ειδησεογραφικών πρακτορείων", πρόσθεσε.
Όσο για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο με τους πρόσφυγες είναι "ντροπή για τον πολιτισμό και την ιστορία μας", στέλνοντας αυστηρό μήνυμα για τη διμερή συνεργασία με σκοπό τη λύση του προβλήματος.
Επισήμανε επίσης την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στην Συρία και την πάταξη της τρομοκρατίας, ενώ έβαλε στο στόχαστρο τους διακινητές προσφύγων.
"Είναι παράλογο να έχουμε τόσο εξελιγμένα οπλικά συστήματα για να κοιτάμε ο ένας τον άλλον, αντί να τα χρησιμοποιούμε για να μην κάνουν ανενόχλητοι εμπόριο οι διακινητές. Γι' αυτό υπογράψαμε συμφωνία για την επανεισδοχή ανθρώπων στην Τουρκία. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αχμέτ για την βούληση της κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.
Θέλω να είναι σαφής, όμως, πως η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι το πρόβλημα στο προσφυγικό. Δεν θα είμαστε οι χώρες που θα δεχθούμε την μόνιμη παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών. Γι' αυτό και προωθούμε από κοινού στην ΕΕ έναν μηχανισμό νόμιμης οδού προς την Ευρώπη, παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων οδών".
Κλείνοντας, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους μετανάστες από μη εμπόλεμες χώρες: "Δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα ούτε η πολιτική βούληση φιλοξενίας τους στην Ευρώπη".
Τσίπρας: "Κατάλοιπο μιας άλλης εποχής casus belli" - Νταβούτογλου: "Ό,τι είναι για εσάς παραβιάσεις στο Αιγαίο, για εμάς δεν είναι και αντιστρόφως"
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως δεν υπάρχει λόγος για ένταση μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο, καθώς είναι πρόθεση και των δύο να λυθούν όλες οι διαφορές.
Ερωτηθείς για τις τουρκικές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο κ. Νταβούτογλου τόνισε ότι «σημεία που για εσάς θεωρούνται παραβιάσεις, για εμάς δεν είναι παραβιάσεις», ενώ αναφερόμενος στο casus belli, είπε ότι η απόφαση το 1996 ελήφθη ως απάντηση σε ελληνικές ενέργειες και κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις να αποσύρουν αυτές τις αποφάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι εχθρικές πολιτικές πήγαν πίσω τις δύο χώρες και ότι η Τουρκία δεν έχει επιθετική στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε χαρακτηριστικά πως το "casus belli" είναι μία φράση-κατάλοιπο μίας άλλης εποχής.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προσέθεσε πως όλα αυτά τα προβλήματα θα συζητηθούν και θα λυθούν σε βάθος χρόνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου