Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Επιδοτήσεις επιχειρήσεων: Πως θα δοθούν οι 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση

Κρατικές επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και εγγυήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ για χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις, που εκδόθηκαν σε εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Οι άμεσες ενισχύσεις θα φτάσουν έως και τα 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Οι εγγυήσεις θα παρέχονται υπό την προϋπόθεση ότι οι δανειολήπτριες επιχειρήσεις δεν θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι αποφάσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζουν ειδικότερα τα εξής:

1. Άμεσες κρατικές ενισχύσεις. Σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις όλων των τομέων της οικονομίας θα χορηγηθούν άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Η επιχορήγηση δεν θα υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση.
β) Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μόνο σε επιχειρήσεις που δεν ήταν «προβληματικές» την 1/7/2008 και είτε εξακολουθούν να μην είναι «προβληματικές» σήμερα είτε έχουν καταστεί «προβληματικές» λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.
γ) Το καθεστώς ενισχύσεων δεν θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας καθώς και στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων.
δ) Η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέχρι τις 31/12/2010.

2. Εγγυήσεις του Δημοσίου. Παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε δάνεια που θα λάβουν από τις τράπεζες μέχρι 31/12/2010 επιχειρήσεις όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών που έχουν συσταθεί μέχρι 14/7/2009, δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την 1/7/2008 δεν ήταν «προβληματικές». Την εγγύηση δικαιούνται και επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν «προβληματικές» την 1/7/2008 αλλά στη συνέχεια κατέστησαν «προβληματικές» λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι:
α) Τα δάνεια θα πρέπει να αφορούν σε κεφάλαια κίνησης ή να είναι πιστώσεις για επενδυτικούς σκοπούς.
β) Η εγγύηση παρέχεται και σε κάθε περίπτωση δανείου το οποίο λαμβάνεται για την εξόφληση λοιπών ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν ξεπερνούν το 50% του εγγυημένου δανείου.
γ) Η παρεχόμενη εγγύηση δεν υπερβαίνει το 70% του δανείου.
δ) Η εγγύηση θα έχει περιορισμένη διάρκεια 4 ετών και θα μπορεί να παραταθεί αυτόματα για ένα ακόμη έτος.
ε) Το μέγιστο ύψος του εγγυημένου δανείου θα αποτελεί συνάρτηση των οικονομικών μεγεθών της δανειολήπτριας επιχείρησης και δεν θα μπορεί να υπερβεί το ετήσιο μισθολογικό της κόστος για το 2008. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν άλλες κοινωνικές παροχές που εξομοιώνονται με μισθό. Στους μισθωτούς συγκαταλέγονται όσοι παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο εποχιακών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς επίσης και εργαζόμενοι τους οποίους η επιχείρηση έχει διαθέσει σε άλλο εταιρικό σχήμα (θυγατρική εταιρεία).
στ) Η εγγύηση θα καταπίπτει εάν υπάρξουν δύο συνεχόμενες ληξιπρόθεσμες και απαιτητές δόσεις για τις οποίες η δανειολήπτρια επιχείρηση καθίσταται υπερήμερη. ζ) Η διαδικασία και οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων θα καθοριστούν με νεώτερη υπουργική απόφαση.
η) Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο προσωρινό αυτό πλαίσιο στήριξης δεν θα μπορούν να περικόψουν θέσεις εργασίας για χρονικό διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία συμμετοχής τους σ’ αυτό.


Τα υπόλοιπα προγράμματα επιδοτήσεων, από παλαιότερες αναρτήσεις μας, μπορείτε να τα δείτε εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: