Το υπουργείο Υγείας πασχίζει να αλλάξει την κατάσταση με ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δράσουν θετικά προς κάθε κατεύθυνση, τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών, αλλά οι δυσκολίες φαίνεται πως είναι -προς το παρόν- αξεπέραστες.
Η μη κάλυψη θέσεων και ειδικοτήτων έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν νοσοκομεία και δομές υγείας με άμεσες συνέπειες για την ποιότητα της περίθαλψης ή ακόμα και για την ίδια τη ζωή των ασθενών.
Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, όμως, στο χώρο της υγείας φαίνεται πως δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας. Στο εξωτερικό επίσης, ο χώρος της Υγείας εμφανίζεται ευάλωτος. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι φαινόμενο όχι μόνον της Ελλάδας. Είναι και της ΕΕ και της Ευρωζώνης, των ΗΠΑ, αλλά και της Ασίας...
Σε μια ιστορικά περιορισμένη αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας είναι δυσεύρετοι προβληματίζοντας τις κυβερνήσεις. Ορισμένες αντιδρούν προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, άλλες πάλι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις για τη χορήγηση βίζας σε εργαζομένους από τρίτες χώρες.
Δανία
Παράδειγμα, η Δανία, που παρουσιάζεται συχνά ως κοινωνικό και οικονομικό πρότυπο. Κι όμως, αυτή η σκανδιναβική χώρα υποφέρει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της Υγείας. Η κάλυψη ορισμένων θέσεων φαίνεται πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Και για το λόγο αυτό, προχωρά σε αναγκαίες κινήσεις που θα τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Θεσπίζει λοιπόν νέους κανόνες για τις άδειες διαμονής και εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2024.
Στις 4 Ιουνίου 2024, το κοινοβούλιο της Δανίας ενέκρινε νομοσχέδιο που βασίζεται σε συστάσεις της ειδικής ομάδας για την ξένη εργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι νέοι κανόνες σημαίνουν, μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο Θετικός Κατάλογος για Εξειδικευμένη Εργασία επεκτείνεται για να περιλαμβάνει επίσης κοινωνικούς και υγειονομικούς εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι εάν από την 1η Ιουλίου 2024 υπάρχει έλλειψη κοινωνικών εργαζομένων και εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα είναι επίσης δυνατή η χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας σε κοινωνικούς και υγειονομικούς λειτουργούς σύμφωνα με τη Θετική Λίστα για Εξειδικευμένη Εργασία. Καθορίζεται ποσόστωση 1.000 αδειών παραμονής και εργασίας με βάση την απασχόληση ως κοινωνικού και υγειονομικού λειτουργού.
Ταυτόχρονα, ένα νέο σύστημα τίθεται σε ισχύ στον τομέα της αδειοδότησης, όπου οι επαγγελματίες υγείας στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται συγκεκριμένα μπορούν να λάβουν άδεια διαμονής κατόπιν αξιολόγησης από την Αρχή Ασφάλειας Ασθενών.
Τα άτομα με άδεια διαμονής εξαιρούνται από τις άδειες εργασίας από την 1η Ιουλίου 2024. Επομένως, δε χρειάζεται πλέον να γίνεται υποβολή αίτησης για ξεχωριστή άδεια εργασίας για όποιον επιθυμεί να εργαστεί στη Δανία κατά τη διάρκεια της εξουσιοδοτημένης διαμονής του.
Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες οι ελλείψεις των εργαζομένων στον τομέα της υγείας φτάνουν τις 190.000. «Οι ελλείψεις έχουν αυξηθεί, ενώ η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας συνεχίζει να εξάγει εργαζομένους στον τομέα της υγείας», δηλώνει ο υπουργός Υγείας των Φιλιππίνων, Teodoro Herbosa.
Πέρσι, οι Φιλιππίνες έδωσαν πράσινο φως στην απασχόληση νοσηλευτών χωρίς άδεια για να εργαστούν ως "critical care associates" (φροντιστές) σε νοσοκομεία για την αντιμετώπιση της έλλειψης νοσηλευτών στη χώρα.
Η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες, αφού θεωρεί δεδομένο πως ένας μεγάλος αριθμός αποφοίτων νοσηλευτικής από τις Φιλιππίνες θα επιμείνουν στην επιδίωξη των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών στην Αμερική και σε άλλες ξένες αγορές εργασίας, όσο συνεχίζουν να τους πληρώνουν λιγότερο στην πατρίδα τους. Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού οδήγησε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει κάποιες πρακτικές σε σχέση με τους τελειόφοιτους νοσηλευτές, αποφασίζοντας να τους ανοίξουν το δρόμο για την απασχόλησή τους στα νοσοκομεία παρακάμπτοντας κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου να «χτυπήσουν» αποτελεσματικά τις ελλείψεις.
Επίσης, σύμφωνα με τον Herbosa, 20 κρατικά πανεπιστήμια και κολέγια στις Φιλιππίνες προσφέρουν πλέον μαθήματα ιατρικής και νοσηλευτικών σπουδών. Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφέρει και άλλα προνόμια στους νοσηλευτές εκτός από τους βασικούς μισθούς για να τους δελεάσει να παραμείνουν στη χώρα, όπως πιθανή στέγαση και την παροχή αυτοκινήτου, ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και δυνατότητα μετεκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου