Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Πώς θα καλυφθούν οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία

Η στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα του ΕΣΥ σήμερα, το πρόβλημα όμως γίνεται ακόμα πιο έντονο τώρα το καλοκαίρι
Οι άγονοι διαγωνισμοί αφήνουν με πολλές κενές θέσεις και σοβαρές ελλείψεις τα νοσοκομεία στην περιφέρεια και φυσικά ακάλυπτους τους ασθενείς. 
Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα κατά τους θερινούς μήνες, όταν ιδίως τα νησιά «βουλιάζουν» από επισκέπτες, αλλά δεν υπάρχει η αντίστοιχη κάλυψη σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, δημιουργώντας κάποιες φορές επικίνδυνες καταστάσεις.
Το χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας... γι’ αυτό το θέμα είναι το νοσοκομείο της Κω όπου «έχουμε κάνει πρόσκληση 14 φορές για παθολόγους και για παιδιάτρους 11 φορές, αλλά όλες βγαίνουν άγονες».
Το κράτος, τόνισε ο υπουργός, δεν θα επιτρέψει να κηρύσσονται συνεχώς άγονοι οι διαγωνισμοί και έξω από το νοσοκομείο στην Κω να έχει 9 ιδιώτες παθολόγους γιατρούς. Ο υπουργός, πάντως, είναι πολύ κοντά στο να αποφασίσει πιο δραστικά μέτρα, όπως το πώς οι ιδιώτες γιατροί θα στελεχώνουν το δημόσιο νοσοκομείο και κάλεσε τους συλλόγους να δώσουν προτάσεις και να βάλουν πλάτη, αλλιώς θα ληφθούν μέτρα.
Δεν είναι ότι το κράτος δεν έχει προσπαθήσει να βρει γιατρούς για την Κω. Προσπαθεί διαρκώς, αλλά φαίνεται πως για συγκεκριμένους λόγους δεν υπάρχει ανταπόκριση.

«Έχω μιλήσει και με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου της νήσου, εκείνη μου είπε ως πρόταση να βάλουμε στρατιωτικούς γιατρούς, συνεχίζει ο υπουργός. Έχουμε χρησιμοποιήσει στρατιωτικούς γιατρούς σε πάρα πολλά σημεία της Ελλάδας. Με τις ένοπλες δυνάμεις έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Δεν φτάνει αυτό. Στην Κω συμβαίνει το εξής περίεργο: έχουμε μηδέν παθολόγους στο νοσοκομείο, μηδέν πηγαίνουν στις προσκλήσεις, 9 παθολόγοι είναι έξω, ιδιώτες. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει. Μπορεί ένας ιδιώτης παθολόγος στην Κω να αδιαφορεί για το νοσοκομείο που δεν μπορεί να λειτουργήσει; Δεν μπορεί. Μια χαρά δικό τους θέμα είναι. Το σύστημα υγείας μπορεί να έχει το ιδιωτικό του σκέλος και το δημόσιο σκέλος αλλά παραμένει ενιαίο σύστημα υγείας. Δεν λέμε να δουλέψει κανένας μόνος του», επισήμανε.
Η κρισιμότητα της κατάστασης, μάλιστα, οδήγησε τον υπουργό να δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι "Ένας γιατρός που κάνει χρήση του συστήματος συνταγογράφησης του ελληνικού κράτους μέσω της ΗΔΙΚΑ στην πραγματικότητα είναι ένας κρίκος του συνολικού συστήματος υγείας. Και δεν μπορεί ενώ κάνει χρήση της συνταγογράφησης για τους δικούς του ασθενείς να αδιαφορεί αν το νοσοκομείο δίπλα του κινδυνεύει να κλείσει".

Νέα κίνητρα

Πάντως, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση «αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών, το νέο πλαίσιο για την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε άγονες περιοχές, στο οποίο θα προβλέπονται αυξημένες αμοιβές και κίνητρα». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με όσα λέει ο υπουργός, πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή της υπουργικής απόφασης που ισχύει για τις άγονες περιοχές λέγοντας ότι «αυτόματα, όταν σε μία περιοχή πάνω από 2-3 φορές βγαίνει άγονη μια πρόσκληση, αυτομάτως αυτή η περιοχή χαρακτηρίζεται άγονη. Όταν είναι άγονη μια περιοχή έχει επιπλέον αμοιβή ο γιατρός, το ίδιο και ο νοσηλευτής».
Έτσι, ενισχύεται το διαφορετικό καθεστώς σε όσους γιατρούς επιλέξουν να ενισχύσουν με την προσφορά τους τα νησιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνας. «Για τους καλοκαιρινούς μήνες ισχύει ότι ένας γιατρός από ένα αστικό κέντρο αν θέλει να πάει έναν μήνα έως 3 μήνες σε ένα νησί, παίρνει επιπλέον του μισθού του, 1.900 ευρώ. Εμείς αυτό το κάνουμε 2.100 ευρώ και νομιμοποιούμε στον δήμο να του δίνει σπίτι».

Σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις σε νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το κράτος κινείται προς τη λύση του προβλήματος, με ανακοινώσεις που αναμένονται εντός των επομένων ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: