Σε εμάς θυμίζει ένα από τα αρκετά παράξενα "Café - Bar – Restaurants" που έχουν πλημμυρίσει τις πόλεις της Ελλάδας.
Και εξηγούμεθα.
Σε αυτά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπάρχει πάντα ο υπεύθυνος επί της υποδοχής. Πάντα όμορφος, χαμογελαστός, επικοινωνιακός και καλοντυμένος, ασχολείται με τις δημόσιες σχέσεις των καταστημάτων ή με τα "public relations", όπως συνηθίζεται σαν όρος ανάμεσα στους νέους...
Τι δουλειά ακριβώς κάνει; Υποδέχεται τους πελάτες και είναι δασκαλεμένος να λέει στον καθένα, αυτό που θέλει να ακούσει. Στους νέους που θα εμφανιστούν θα τους υποδεχθεί με το "yo man" ή "yo Bro" ή «γειά σου μεγάλε», «έλα ρε γίγαντα», «πως πάει αδερφέ». Αν δει νεαρές κοπέλες, θα τους εξάρει την ομορφιά τους και την τσαχπινιά τους, θα τις ρωτήσει αν βγήκαν για ψώνια, αν πήγαν στο γυμναστήριο κ.α.
Όταν φθάνει η ώρα που στο κατάστημα εμφανίζονται οι μητέρες με τα παιδάκια τους, βρίσκει όλες τις μητέρες φρέσκες και ξεκούραστες και τα παιδάκια γλυκά, όμορφα και πανέξυπνα. Όταν στο κατάστημα έρχονται κυρίες κάποιας ηλικίας, τότε ο υπεύθυνος υποδοχής εκθειάζει, τις κομμώσεις και τον ρουχισμό τους. Αργότερα, όταν στο κατάστημα έρχονται οι ποδοσφαιρόφιλοι, τότε ο υπεύθυνος γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα από Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ ή Άρης, για να ικανοποιήσει όλες τις οπαδικές προτιμήσεις.
Τα παλαιότερα χρόνια ο άνθρωπος αυτός λεγόταν κράχτης ή πελαταγωγός και η δουλειά του ήταν να προσελκύει πελάτες στο κατάστημα. Πολλές φορές αναγκαζόταν να ντυθεί αρχαίος Έλληνας, τσολιάς, ή και Έλβις Πρίσλεϊ, για να κερδίσει το ενδιαφέρον των περαστικών. Και σχεδόν πάντα ο υπάλληλος αυτός ήταν ταυτόχρονα ο γνωστός «αυτοφοριάκας». Δηλαδή αυτός που εμφανιζόταν και ως υπεύθυνος του καταστήματος απέναντι στον νόμο, όταν ερχόταν η αστυνομία για να διαπιστώσει παραβάσεις, που οδηγούσαν στο αυτόφωρο. Δηλαδή, την πλήρωνε με το παραμικρό.
Στον ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική υποδοχή και προσέλκυση ψηφοφόρων την έχει αναλάβει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Κάπου στο βάθος του καταστήματος υπάρχει η ταμειακή μηχανή. Και πίσω από την ταμειακή μηχανή κάθεται ο διευθυντής του καταστήματος. Έχει δώσει στους πάντες τις εντολές του. Από τον υπεύθυνο υποδοχής, μέχρι τον σερβιτόρο και από τον σεφ μέχρι τον μπαρίστα. Και μπορεί οι πελάτες να συνομιλούν με το προσωπικό και να δέχονται τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, ωστόσο τα πάντα είναι καλοσχεδιασμένα από τον διευθυντή. Γενικότερα η γραμμή του καταστήματος φέρει τη σφραγίδα του διευθυντή.
Και στον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική διεύθυνση ασκείται από τον Παύλο Πολάκη.
Κάποιες φορές εμφανίζεται. Τις περισσότερες όμως όχι. Είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που συχνά διαθέτει γραφείο, συνήθως στο πατάρι του καταστήματος.
Και δεν είναι λίγες οι φορές, που το γραφείο αυτό διαθέτει τζαμαρία που επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να βλέπει και να εποπτεύει το τι γίνεται στο κατάστημά του, χωρίς όμως να φαίνεται ο ίδιος. Και είναι αυτός που έχει δώσει τις εντολές στον κύριο που κάθεται δίπλα στην ταμειακή μηχανή και περιμένει να δει το αποτέλεσμα. Κινεί τις διαδικασίες χωρίς να φαίνεται. Και όταν βλέπει πως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, τότε μόνο αναλαμβάνει δράση και εμφανίζεται μπροστά.
Ιδιοκτήτης του πολιτικού «Café - Bar – Restaurant: O Σύριζα», εξακολουθεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, πριν από περίπου 10 χρόνια τη θέση του δυναμικού πολιτικού κράχτη στον ΣΥΡΙΖΑ κατείχε ο Γιάννης Βαρουφάκης με τα δικά του εξωτικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Και όλοι θυμόμαστε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθήθηκε να ανέβει στην εξουσία το 2015, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης από πολύτιμο asset, βρέθηκε στα αζήτητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου