Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Οι δύο «άγνωστοι Χ» για το Μαξίμου

Από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, ξεχωρίζουν δύο φράσεις: «Δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό» και «δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού».
Η πρώτη, ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού για τον Στέφανο Κασσελάκη. Η δεύτερη, η δέσμευσή του απέναντι στους ευάλωτους πολίτες, ενόψει ενός χειμώνα με άγνωστες δυσκολίες. Χαρακτηριστικό και των δύο αναφορών του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι παραπέμπουν σε μελλοντικό χρόνο, χωρίς σαφές περιεχόμενο, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τους δύο «άγνωστους Χ» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, από... τώρα έως τις ευρωεκλογές. Και το περιεχόμενο, που θα αποκτήσουν, θα καθορίσει ενδεχομένως και τους συσχετισμούς, που θα προκύψουν από την κάλπη του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό σκηνικό, η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει θολή, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. Μπορεί να κέρδισε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, εμφανίζοντας μια «νέα» εικόνα, ωστόσο, έως τώρα, άπαντες αναμένουν το περιεχόμενο, που τη συνοδεύει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για έλλειψη τεκμηριωμένου λόγου, αλλά είπε ταυτόχρονα ότι θα του δώσει χρόνο.
Στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής και αναμένουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, να φανεί τελικά τι κομίζει ο κ. Κασσελάκης στην πολιτική σκηνή. Εκτός από την εικόνα και τα social media, δηλαδή, να διατυπώσει απόψεις και θέσεις, πάνω στις οποίες θα μπορεί να γίνει η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως πρέπει στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες και να διαμορφωθεί ταυτόχρονα η βάση της αντιπαράθεσης των προσώπων, των πολιτικών αρχηγών.
Ένα δεύτερο ζητούμενο, είναι αν οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήσουν σε νέα δεδομένα και ανακατέψουν την «τράπουλα» στον χώρο της αντιπολίτευσης, κάτι, που ουδείς μπορεί να αποκλείσει, ούτε καν τα ίδια τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Μέχρι τότε, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη, αναδεικνύουν την αντίφαση, όπως την κρίνουν, ανάμεσα στο «νέο πρόσωπο» του αρχηγού και το «παλιό πρόσωπο» του ΣΥΡΙΖΑ, που τον πλαισιώνει.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «υπαρχηγούς τον κύριο Παππά και τον κύριο Πολάκη», χαρακτηρίζοντας βιτρίνα το «νέο» που παρουσιάζεται. Σε αυτό τον καμβά αναμένεται να επιμείνει η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδικάστηκε από τους πολίτες στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που έδειξαν μια ενίσχυση της τάξεως της μιας ποσοστιαίας μονάδας για την Κουμουνδούρου, έδρασαν… αγχολυτικά για το κυβερνητικό επιτελείο, που αναμένει τη συνέχεια, ώστε να διαπιστωθεί η επιρροή, που μπορεί τελικά να επιτύχει ο κ. Κασσελάκης, σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα τους νέους.

Η πιο σημαντική «μεταβλητή» για την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, όμως, είναι η ίδια η πραγματικότητα. Με την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να είναι απρόβλεπτες, εν μέσω ενός πολέμου σε εξέλιξη στην Ουκρανία, ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο παίρνει το ρίσκο να προβλέψει αν ο επερχόμενος χειμώνας θα συνοδευτεί με τιμές στην ενέργεια – σε ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο – που θα φέρουν στα όριά τους, τους καταναλωτές, κυρίως σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας στα τρόφιμα και τον πληθωρισμό, που επιμένει.
Για πρώτη φορά, στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης σε συγκεκριμένες ομάδες, παρότι ο προϋπολογισμός του 2024, που κατατέθηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνει καμία σχετική τέτοια πρόβλεψη. Οι γνωρίζοντες τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών ταμείων, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν για παράδειγμα τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, να κατευθυνθούν προς την έκτακτη στήριξη των ευάλωτων, χωρίς τίποτε έως τώρα να θεωρείται ότι έχει «κλειδώσει».
Τα μέτρα, που έχουν ήδη προϋπολογιστεί, όπως οι αυξήσεις στις συντάξεις, η ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, προκρίνονται ως ένα «ανάχωμα» για τον πολιτικό αντίκτυπο, που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «ακραίο» σενάριο τον χειμώνα, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελαν ένα «μαξιλάρι» που θα μπορεί σε έκτακτες συνθήκες να προσφέρει κάτι παραπάνω. Η εξίσωση είναι δύσκολη, καθώς ένα είναι βέβαιο, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να τεθούν εν αμφιβόλω οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Αυτά τα δύο μέτωπα, θα διαμορφώσουν το πολιτικό κλίμα των επόμενων μηνών, θέτοντας τις συντεταγμένες των πολιτικών επιλογών, που θα γίνουν και θα κριθούν στις κάλπες των ευρωεκλογών. Κάλπες από τις οποίες θα αναμετρηθούν και θα βγουν τα πρώτα συμπεράσματα για τα διλήμματα της «καταλληλότητας για την πρωθυπουργία» και της κυβερνησιμότητας των κομμάτων, στοιχεία, πάνω στα οποία κρίθηκαν και οι εθνικές εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: