Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Σ. Μιωνής: «O Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε χρήματα παρουσία του Ν. Παππά»

Νέα καθοριστικά στοιχεία για την υπόθεση της Novartis φέρνει στη δημοσιότητα η κατάθεση του επιχειρηματία, Σάμπυ Μιωνή. 
«Όλα όσα έζησα ήταν σαν ταινία τρόμου», φέρεται να είπε στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ προανήγγειλε πως θα καταθέσει μήνυση κακουργηματικού χαρακτήρα εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, του κ. Φιλιππάκη, του κ. Τάρκα και της κ. Παπαδάκου για σύσταση συμμορίας, για δωροληψία και εκβιασμό.
«Πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, μιας συμμορίας με αρχηγό... τον κ. Παπαγγελόπουλο και μέλη την κ. Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Τάρκα. Όλοι αυτοί μας στοχοποίησαν σε χρόνο-ρεκόρ. Προσπάθησαν να μας εμπλέξουν στη λίστα Λαγκάρντ. Τόνους λάσπη και τρομοκρατία. Το εκβιαστικό μέσο τους ήταν να μου ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις», είπε ο κ. Μιωνής, σύμφωνα με πηγές.
«Ο Παπαγγελόπουλος και η παρέα του ξεγέλασαν την τότε κυβέρνηση φτιάχνοντας ένα παραμύθι με δράκους και ψέματα. Αυτή η ομάδα και ήθελε να βγάλει χρήματα και βοηθούσε πολιτικούς σκοπούς», φέρεται να πρόσθεσε ο ίδιος.

Λίγο αργότερα, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μιωνής εμφανίστηκε να υποστηρίζει ενώπιον των μελών της προανακριτικής ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος του ζητούσε χρήματα για λογαριασμό του ιδιοκτήτη της «Δημοκρατίας», Γ. Φιλιππάκη. Ειδικότερα, με βάση την περιγραφή του, όπως τουλάχιστον το μεταφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, στις 10 Μαρτίου του 2016 κανονίστηκε συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο «για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας».
«Ήταν σαφές ότι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού. Επίσης, ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες», φέρεται να είπε. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Ν. Παππάς εμφανίζεται από τον κ. Μιωνή να κάνει μια σύνοψη όσων έχουν προηγηθεί. «Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε «και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει». Εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αυτιά μου».

Σύμφωνα, μάλιστα, με την κατάθεσή του το ποσό που του ζήτησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ήταν 350.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τον Νοέμβριο του 2016 έγινε ο «προσδιορισμός του ποσού», το οποίο ήταν 350.000 ευρώ. «Έγινε συνάντηση των δικηγόρων μου με τον Φιλιππάκη και τον Τάργκα προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Ζήτησαν 350.000 ευρώ και να παραιτηθώ από τις αγωγές μου. Όπως είπα στον κ. Παπαγγελόπουλο «η οικογένεια μου έχει δώσει απαντήσει στους φασίστες στο παρελθόν», σημείωσε ο επιχειρηματίας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπέκυπτε στον εκβιασμό. «Το μεταξύ δικαιώθηκα στην αγωγή μου. Καταδικάστηκαν σε αποζημίωση 375.000 ευρώ. Αυτοί που με εκβίαζαν έπρεπε και να με πληρώσουν. Τα χρήματα αυτά θα τα πάρω και θα τα δώσω σε φιλανθρωπίες», σημείωσε επίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, «ο Σάμπυ Μιωνής αποκάλυψε το παραδικαστικό κύκλωμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε από εκείνον παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στο γραφείο του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου».

Να σημειωθεί ότι στην κατάθεσή του ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη κάλεσε μάρτυρα και της ζήτησε να καταδώσει τον ίδιο, τον Σ. Παπασταύρου και τον Μεταξά ως απατεώνες και, όταν εκείνη αρνήθηκε, της άσκησε ψυχολογική πίεση. Αναφέρθηκε, δε, σε παράνομο φορολογικό καταλογισμό σε βάρος του Παπασταύρου, σε πρόστιμο που καταλογίσθηκε σε βάρος του, σε συνέχεια δεύτερης έκθεσης ελέγχου, που αυθαίρετα και παράτυπα αντικατέστησε την πρώτη έκθεση ελέγχου που τον αθώωνε – φορολογικό πρόστιμο, που στη συνέχεια ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι καταγγελλόμενοι ως συμμορία είχαν στοχοποιήσει τον Σάμπυ Μιωνή, τον συνέταιρό του, Άγγελο Μεταξά, και το δικηγόρο τους, Σταύρο Παπασταύρου τους οποίους παρουσίαζαν μαζί με την εταιρία CMA, ως εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα που μάλιστα κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, η CMA, κατά τον ίδιο, είχε πουληθεί το 2006 από τον κ. Μιωνή και κ. Μεταξά στον ελβετικό τραπεζικό όμιλο «EFG International» συμφερόντων Λάτση και είχε στο Advisory Board της τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ehud Barak. Αυτήν την εταιρία την παρουσίασαν ως εγκληματική οργάνωση.

Έγγραφο - φωτιά


Λίγο αργότερα, ο κ. Μιωνής κατέθεσε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, κατά τον ίδιο, προκύπτει ότι οι κ.κ. Φιλιππάκης και Τάρκας του είχαν δεσμευτεί εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές του υποθέσεις. «Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις. Σας καταθέτω αυτό το έγγραφο», σημείωσε με νόημα και μάλιστα υπογράμμισε ότι «όλα όσα συνέβησαν σε μένα χρησιμοποιώντας το όνομα Παπασταύρου ήταν οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πλουτισμό αλλά και το πολιτικό όφελος». Παράλληλα, χαρακτήρισε την υπόθεσή του ως «το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Τα νέα καθοριστικά στοιχεία για την υπόθεση προεξόφλησε και η χθεσινή επίθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου σε βάρος του Σ. Μιωνή, προτού καν καταθέσει. Επίθεση ανάλογη με αυτή που έχει εξαπολύσει κατά των πέντε εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών που κατήγγειλε τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις που ασκούσε στο έργο τους ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια: