Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μητσοτάκης: Οι τρεις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση (φωτο)

Την πεποίθησή του ότι οι Έλληνες «θα τα καταφέρουμε και πάλι», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια συζήτησης που διοργάνωσε απόψε το Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα: «Προκλήσεις ανασυγκρότησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: 70 χρόνια από το Σχέδιο Μάρσαλ», στην οποία συμμετείχε και ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηυκε στις θετικές επιπτώσεις του Σχεδίου Μάρσαλ τόσο στην Ελλάδα όσο και...

στην Ευρώπη.
Αφού εξέθεσε το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εφαρμόστηκε το σχέδιο που εμπνεύστηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζορτζ Μάρσαλ [κατεστραμμένη Ευρώπη, τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κλπ], ο κ. Μητσοτάκης τόνισε αυτό έδωσε επαρκή κεφάλαια για να πάρει μπροστά η αγροτική παραγωγή και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. 
«Το σχέδιο έφερε καινοτομία και καινούργια επαγγέλματα. Και ισχυρό δείκτη ασφαλείας που επέτρεψε στα κράτη να διατηρήσουν νομισματική και οικονομική σταθερότητα» σημείωσε.
Όπως είπε, το σχέδιο Μάρσαλ οδήγησε σε νέα εποχή, άλλαξε την Ευρώπη. Επρόκειτο όπως είπε, για «το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής της ευρωπαϊκής οικονομίας, το οποίο προϋποθέτει μια βασική στρατηγική, να γίνει σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».
Ταυτόχρονα τόνισε πως χάρη στο σχέδιο πυροδοτήθηκαν διαδικασίες που οδήγησαν σε κίνημα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπηρετήθηκε και από κεντροαριστερές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις και τέθηκε πλαίσιο σύγχρονης δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην επίδραση του σχεδίου στην Ελλάδα υπογράμμισε πως «η χώρα έγινε συστατικό μέρος της Δύσης, του ΝΑΤΟ και επέτρεψε την έναρξη της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στρατηγικές επιλογές που αποδείχθηκαν μη αναστρέψιμες και εξαιρετικά ανθεκτικές στο χρόνο».
«Το σχέδιο Μαρσαλ εισέφερε τα μέγιστα σε αυτό που αποκαλούμε σήμερα ελληνικό οικονομικό θαύμα» είπε και τόνισε: 
«Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο από συμμετοχή στον των εταίρων μας και συμμάχων μας, όχι από την απομόνωση».

Το σχέδιο όπως σημείωσε, «αποτυπώνει τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Πρώτον τεχνογνωσία και προσαρμογή σε δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης.
Δεύτερον, ιδιοκτησία του προγράμματος. Εκεί εμφανίστηκε μια νέα γενιά πολιτικών που αγωνιούσαν αν εφαρμόσουν νέες πολιτικές, πήραμε την ώθηση αλλά τα δεδομένα τα αλλάξαμε μόνοι μας.
Τρίτον, η συναίνεση του λαού, στην προοπτική μιας μεγάλης αλλαγής, μια κοινωνία αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα».
«Και αυτές οι τρεις προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να βγούμε από την κρίση σήμερα, μας έκανε πιο ώριμους», είπε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: