Εκλογές ή δημοψήφισμα;
Το φαινομενικό αυτό δίλημμα πιθανολογείται πως ήταν μέχρι και πριν μικρό χρονικό διάστημα υπαρκτό, εάν βέβαια έφτανε η χώρα σε αυτή την έσχατη περίπτωση.
Τώρα όμως, το δημοψήφισμα δείχνει να απομακρύνεται, καθώς όλο και περισσότερα στελέχη μιλούν ανοιχτά δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην προσφυγή στις κάλπες.
Πριν προχωρήσουμε χρειάζεται να επισημανθεί γιατί η περίπτωση του δημοψηφίσματος απομακρύνεται...Καταρχάς, το δημοψήφισμα δεν είναι τόσο εύκολο, και νομικά, να «στηθεί». Αρκετοί βέβαια υποστηρίζουν πως είναι ευκολότερο να γίνει από ότι μία εκλογική δημοσκόπηση. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς αυτή. Υπάρχουν διάφοροι «δαίδαλοι» οι οποίοι επιβάλλεται να προσπελασθούν για να φτάσουμε σε ένα δημοψήφισμα.
Από την άλλη, υπάρχει το προηγούμενο του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όταν θέλησε να κάνει δημοψήφισμα συνάντησε την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών. Με τον τρόπο τους τότε το είχαν ξεκόψει, πως δεν θα συμβεί αυτό. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει στον ίδιον: Εάν θέλετε δημοψήφισμα αυτό θα έχει μόνο συγκεκριμένο ερώτημα: Ευρώ ή δραχμή.
Έκτοτε, έχει γίνει συνείδηση στην κυβέρνηση πως ένα δημοψήφισμα δεν θα καταστεί δυνατόν να διεξαχθεί.
Ο Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στο «Βήμα» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών (ή δημοψηφίσματος) σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές.
«Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε… Εάν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».
Από άλλη σκοπιά, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης «συστήνεται» υπέρ του δημοψηφίσματος, ενώ ο «πασοκογενής» αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, εμφανίζεται να ναι «ανοικτός» και στα δύο ενδεχόμενα. Έχει δηλώσει μάλιστα πως «το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος επανήλθε αφήνοντας υπαινιγμούς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή δημοψήφισμα αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε ναυάγιο.
«Εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά», είπε ο κ. Χρυσόγονος.
Και συμπλήρωσε:
«Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα σε περίπτωση που η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές δεν είναι καλύτερη απ” όσα προβλέπονταν στο «email Χαρδούβελη». Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πηγαίνουμε στον λαό. Έχουμε λαϊκή εντολή για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το φέρουμε, πηγαίνουμε στη Βουλή. Αν δεν το φέρουμε, θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή».
Στις 22 Σεπτεμβρίου «εμφανίζεται» ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος επίσης άφησε ανοιχτό παράθυρο για προσφυγή στην κάλπη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε:
«Η συζήτηση για τα νούμερα και την προσαρμογή, έχουν σχετική σημασία. Για κάποιους ο πυρήνας είναι ιδεολογικός και πολιτικός. Ο μεγαλύτερος εχθρός για την Ευρώπη είναι οι ακραίες φιλελεύθερες απόψεις. Μπορεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει το καθεστώς με τον εργαζόμενο να ζει στην ανασφάλεια; Δεν γίνεται δεκτή η κριτική περί μονομερών ενεργειών. Είμαστε ειλικρινής κυβέρνηση.»
Για να καταλήξει:
«Οποιοσδήποτε συμβιβασμός, θα έχει στοιχεία που λέγαμε προεκλογικά. Αν δεν πάρουμε τα χρήματα από Δήμους, θα ενεργοποιηθούν άλλα σχέδια για να μπορέσει η χώρα να επιβιώσει. Αν φτάσουμε σε αδιέξοδο θα σκεφτούμε την προσφυγή στο λαό».
Ιδιαίτερα σίγουρος εμφανίστηκε μιλώντας στον Γιώργο Τράγκα, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχελογιαννάκης:
«Μας έλεγαν ότι οι εκλογές θα διαλύσουν την οικονομία. Δεν έγινε. Τώρα λένε ξανά το ίδιο. Κάποιοι έχουν λόγο να τις φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές», υπογράμμισε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Έδειξε κάλπες ο Νίκος Φίλης
Και πρόσθεσε με πιο ξεκάθαρο τρόπο:
«Αν χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο να αναβαπτιστεί στη γνώμη του λαού, αυτό θα γίνει. Επιδιώκουμε συμβιβασμό. Αν αυτή η συμφωνία χρειαστεί νομιμοποίηση λαϊκή, εμείς δεν θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας όμως, όχι επί συζητήσεων».
Στους υποστηρικτές της προσφυγής στις κάλπες ακούγεται πως είναι ο Νίκος Βούτσης, εκ των επιτελών του Μαξίμου.
Το σενάριο πιου…ξαφνικά κυκλοφόρησε, πριν περίπου δύο ημέρες, λέει πως ο κ. Τσίπρας θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 7 Ιουνίου, μόλις επιβεβαιωθεί πως δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.
Αμέσως μετά, δηλαδή μόλις την Πέμπτη και μετά την Παρασκευή «έσκασαν» δύο ακόμα ημερομηνίες, μέσα στο Μάιο. Η μία είναι η 17η Μάη και η άλλη η 24η.
Υπάρχει μάλιστα και εφημερίδα η οποία κυκλοφορεί το Σάββατο με κεντρικό θέμα και τίτλο «Κάλπη με κωδικό καθαρή εντολή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου