Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

"Αλλά κόλπα" στο παζάρι με την τρόικα

Κρυμμένους άσσους στη δημόσια σπατάλη και το βαθύ κράτος 
αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην τελική ευθεία για το μπρα ντε φερ με την τρόικα, ώστε να αποκρούσει πιθανές πιέσεις νέων οριζόντιων παρεμβάσεων σε μισθούς και συντάξεις ορισμένες από τις οποίες περιλαμβάνονται μάλιστα στη μελέτη του ΚΕΠΕ για εξοικονομήσεις 6 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών αποτελούν «μπούσουλα και όχι Ευαγγέλιο» κρατώντας διακριτικές αποστάσεις τόσο από τις νέες προτεινόμενες οριζόντιες περικοπές κυρίως στις συντάξεις αλλά και από την πρόταση σοκ για καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ το χρόνο, ανά ασφαλισμένο, όσον αφορά τις δαπάνες Υγείας που θα δικαιούται στο ελληνικό κοινωνικό Κράτος...


Ο κατάλογος των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ, είναι ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του έως την Πέμπτη οπότε έχει κλειστεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα και πηγές του οικονομικού επιτελείου επιμένουν ότι οι πολιτικές κατευθύνσεις που θα αναδειχθούν έχουν μεγαλύτερη σημασία από τον προσδιορισμό των μέτρων έως το τελευταίο ευρώ.

Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι του παρόντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναδεικνύει τρεις τομείς παρέμβασης που θα μπορούσαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι το βαθύ και σπάταλο κράτος τελειώνουν εδώ και θα επιχειρήσει με αυτό να επισκιάσει τις παρεμβάσεις εξοικονομήσεων δαπανών 11,5 δισ. ευρώ. 

1. Τέλος στη σπατάλη. Σε κομβικό στοιχείο εξοικονομήσεων αναδεικνύονται οι συντάξεις. Όχι με τη διάσταση των οριζόντιων περικοπών αλλά με το ξεκαθάρισμα του Μητρώου Συνταξιούχων, από «μαϊμούδες» και φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, στη βάση διασταυρώσεων που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κατά παραγγελία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μία στις δέκα συντάξεις είτε είναι «μαϊμού», είτε αφορολόγητη.

Τα πρώτα ευρήματα από τις διασταυρώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών υποστηρίζουν αυτές τις εκτιμήσεις και την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα αποτελέσματα για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα από σήμερα οι διοικήσεις των ταμείων όπου ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις αρχίζουν να καλούν σε …απολογία τους ασφαλισμένους που παρανόμησαν.

2. «Έξυπνα» έσοδα.
Στον τομέα της Υγείας μέχρι τώρα κυριαρχούσαν οι προτάσεις περικοπών σε φαρμακευτική δαπάνη και οι συγχωνεύσεις σε νοσοκομεία . Και αυτές περιλαμβάνονται στα πλάνα της κυβέρνησης αλλά συμπληρώνονται από το …μοντέλο της Σιγκαπούρης και από κινήσεις που θα αυξήσουν τα έσοδα του ΕΣΥ χωρίς να περιορίσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Όπως σημειώνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, "η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει κάλλιστα το παράδειγμα της Σιγκαπούρης όπου το κράτος κλείνει συμφωνίες με μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού συνδυάζοντας την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με υπηρεσίες τουρισμού".

Για τις παρεμβάσεις στον τομέα της Υγείας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αξιολογεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις που έχει υποβάλλει ο πρόεδρος του ΕΟΦ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Μεταξύ αυτών και η πρόταση, σύμφωνα με την οποία ιδιώτες γιατροί, να μπορούν έναντι «ενοικίου» να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσια νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να καλυφθούν κενά της επαρχίας για παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών, για παράδειγμα, και να αυξηθούν τα έσοδα του ΕΣΥ.

3. Outsourcing όπου γίνεται. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η ευρεία προώθηση του outsourcing , της εκχώρησης δηλαδή παρεχομένων υπηρεσιών από το δημόσιο σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου το outsourcing έχει δουλέψει, με ευνοϊκά αποτελέσματα και για τα δημόσια ταμεία και για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως εκτιμά αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος είναι τα ΚΤΕΟ. Στην κορυφή του καταλόγου, βρίσκονται εφορίες και πολεοδομίες, όπου μέρος των υπηρεσιών που παρέχουν εξετάζεται να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ
Μπούσουλα και όχι Ευαγγέλιο, χαρακτηρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη την έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην οποία αποτυπώνονται προτάσεις εξοικονομήσεων δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ και την οποία αποκάλυψε χθες ο «Τύπος της Κυριακής».

Μεταξύ των προτάσεων που ξεχωρίζουν περιλαμβάνονται η επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ το χρόνο στις δαπάνες Υγείας που θα καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο εξοικονομήσεις 182 εκατ. ευρώ αλλά και δεκατρία εναλλακτικά σενάρια πλαφόν στις κύριες συντάξεις με τον πήχη να τίθεται στο ευνοϊκότερο για τους συνταξιούχους σενάριο στα 3.000 ευρώ μικτά και στο χειρότερο στα 1.800 ευρώ. Αντίστοιχα το μέτρο αποδίδει από 282,5 εκατομμύρια ευρώ έως 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το ΚΕΠΕ προτείνει:

1. Οριζόντιες μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ από 5% έως 10% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης με στόχο εξοικονομήσεις 880 εκατ. ευρώ, κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης, περικοπή των διπλών συντάξεων ( η δεύτερη να κόβεται κατά 50% και ενδεχόμενη τρίτη κατά 70%), περαιτέρω περικοπές σε συντάξεις για ορφανές, ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δικαστικών.

2. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ μέσω της αύξησης της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων (εξοικονόμηση περίπου 500 εκατ. ευρώ).

3. Μειώσεις έκτατου διδακτικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μείωση του αριθμού των αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών κατά 90% , αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μόνιμου προσωπικού.

4. Επιβολή διδάκτρων από 200 έως και 2.000 ευρώ το χρόνο στους «αιώνιους» φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές με στόχο έσοδα 180 εκατ. ευρώ.

5. Πληρωμή του 50% των αποδοχών των κληρικών από την Εκκλησία με στόχο εξοικονομήσεις 92 εκατ. ευρώ.

6. Κατάργηση των επιδομάτων εξομάλυνσης για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες , δικαστικούς.

7. Μείωση των επιχορηγήσεων προς του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα πολιτικά κόμματα με στόχο εξοικονομήσεις 380 εκατ. ευρώ.

8. Αναβολές εξοπλιστικών προγραμμάτων και περικοπές στα οδοιπορικά των στρατιωτικών ( 628,26 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14).

9. Ψαλίδι στα προνόμια των βουλευτών (δωρεάν αυτοκίνητο μόνο για τους βουλευτές της περιφέρειας, πλαφόν δαπάνης καυσίμων 400 ευρώ το μήνα για τα κυβερνητικά οχήματα) , λουκέτο στο κανάλι της Βουλής και ψηφιοποίηση όλων των συναλλαγών με το Δημόσιο (εξοικονομήσεις 369 εκατ. ευρώ σε βάρος τετραετίας).

10. Μείωση κατά 50% στις συντάξεις των πρώην πρωθυπουργών, μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 20% όπως και των αποδοχών δημάρχων, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών… 

της Έλενας Λάσκαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: