Πλήρη απαλλαγή από φόρους, μικρότερες επιδοτήσεις και ελάχιστη επένδυση 200.000 ευρώ προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, του οποίου τα βασικά σημεία δόθηκαν χθες για διαβούλευση στη Βουλή.
Δεδομένης της έλλειψης ρευστού παρέχεται φοροαπαλλαγή για το σύνολο των κερδών που πραγματοποιεί η επιχείρηση και μέχρι τη συμπλήρωση του ισόποσου της ενίσχυσης.
Δηλαδή, η επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο αν τα κέρδη της φτάνουν στο ύψος της επιδότησης.
Αλλες μορφές ενίσχυσης είναι η επιδότηση κόστους απασχόλησης, κεφαλαίου, χρηματοδοτικής μίσθωσης και χρεολυσίων μακροπρόθεσμου δανείου.
Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και από τον νομό που υλοποιείται, βάσει κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Αν το ΑΕΠ ξεπερνάει το 70% του μέσου όρου, η ενίσχυση φτάνει στο 30-40%, για ΑΕΠ πολύ υψηλότερο του μέσου όρου τότε περιορίζεται σε 15-25%, ενώ αυξάνει σε 40 - 50% για νομούς με ΑΕΠ μικρότερο του 70%, νησιά Αιγαίου, Ιονίου, νησιά που ανήκουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και... παραμεθόριο.
Προβλέπεται δε ότι το 20% του συνολικού προϋπολογισμού του αναπτυξιακού νόμου θα κατευθυνθεί σε μειονεκτούντες νομούς.
Οι Περιφέρειες θα εγκρίνουν επενδυτικά σχέδια μέχρι 3 εκατ. ευρώ και μεγαλύτερου ύψους από το υπουργείο Οικονομίας. Δυο φορές τον χρόνο, θα γίνονται προσκλήσεις υποβολής επενδυτικών σχεδίων.
Σημειώνεται ότι 50% θα μετράει η συμβολή της επένδυσης σε αύξηση ανταγωνιστικότητας, ποιότητας και εξωστρέφειας, 30% αν ενσωματώνει δράσεις πράσινης επιχειρηματικότητας και προστασίας περιβάλλοντος, 20% αν ενισχύει την απασχόληση και συμβάλλει σε ισόρροπη ανάπτυξη.
Από την επιδότηση πληρώνεται το 25% με την υπαγωγή στον νόμο, άλλο 25% με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επένδυσης, επιπλέον 40% μετά τον έλεγχο ολοκλήρωσης και το 10% μετά την τριετία από την ολοκλήρωση της επένδυσης. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου