Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Περιμένοντας το μεροκάματο που δεν έρχεται...

17% έως 40% η πραγματική ανεργία σε Μακεδονία, Θράκη

Η μερική και εκ περιτροπής εργασία σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες και εμπορικά καταστήματα κερδίζει ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας σε πλήρη ανατροπή των μέχρι τώρα εργασιακών σχέσεων που επικρατούσαν στην αγορά.
Οι νέες ελαστικές μορφές εργασίας δεν αφορούν μόνο τις νέες προσλήψεις, αλλά και τις παλιές, καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων σε Εργατικά Κέντρα και σωματεία για πιέσεις που δέχονται από τα αφεντικά τους για αλλαγή των συμβάσεων εργασίας.
Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και στη γύρω περιοχή, αλλά το φαινόμενο βρίσκεται σε ...
άνθηση και σε άλλους νομούς της Μακεδονίας και λιγότερο της Θράκης. 
Πάντως, σύμφωνα και με την έκθεση των Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), το 50% της αύξησης που εμφανίζεται στη μετατροπή των συμβάσεων σε όλη τη χώρα, διαπιστώνεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Θεσσαλονίκη και Αττική.
Υποχρεωτικές και... απλήρωτες άδειες
«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του νομού (ΕΚΘ), Νίκος Γιαννόπουλος, τονίζοντας πως καθημερινά πληθαίνουν τα περιστατικά αλλαγής συμβάσεων, με τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία να κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, ενώ έχουν αυξηθεί δραματικά οι καταγγελίες για τετραήμερη εργασία, μειώσεις αποδοχών, υποχρεωτικές άδειες αλλά και για... απλήρωτες άδειες.
Σχετικά με την ανεργία, ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνει ότι ενώ η «επίσημη» αγγίζει το 12,5%, η «πραγματική ανεργία» ξεπέρασε το 20%. Μάλιστα, στους νέους και στις γυναίκες εκτινάσσεται στο 30%, κάτι που σημαίνει πως ένας στους τρεις νέους και τις γυναίκες είναι δίχως εργασία.
10.000 οικοδόμοι χωρίς μεροκάματο
Ο κλάδος που αποτελεί το μεγαλύτερο «θύμα» και που εδώ και μία πενταετία αργοπεθαίνει είναι, κατά τον κ. Γιαννόπουλο, η οικοδομή και τα επαγγέλματα που συνδέονται με αυτήν. Η μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ξεπερνά το 60%-70% επισημαίνει ο ίδιος. Υπολογίζεται πως στο σύνολο των περίπου 25.000 οικοδόμων της Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 10.000 δεν έκαναν φέτος ούτε ένα μεροκάματο...
Ακολουθούν οι κλάδοι της ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας, του μετάλλου και της κατεργασίας ξύλου. Στο περιβάλλον αυτό υπάρχουν και αρκετές επιχειρήσεις που λειτουργούν, αλλά... δεν πληρώνουν. Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να πληρωθούν 4, 5 και 7 μήνες, σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της βιομηχανίας πλεκτικής «Μινέρβα», όπου οι περίπου 400 εργαζόμενοι παραμένουν εδώ και καιρό απλήρωτοι και αντιδρούν με επίσχεση εργασίας.
Το τοπίο είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, καθώς καθημερινά προστίθενται νέες επιχειρήσεις στον μακρύ κατάλογο αυτών που έβαλαν ήδη λουκέτο. Η πιο πρόσφατη περίπτωση που τάραξε την εργασιακή αγορά, είναι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Aldi ότι αποχωρεί από τη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για λουκέτο στα 38 καταστήματά της στην Ελλάδα (τα 20 σε Β. Ελλάδα μέχρι Θεσσαλία), στα οποία απασχολούνται περίπου 700 εργαζόμενοι.
Εκλεισαν 15.000 στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, σε κάποιους από τους άλλοτε εμπορικότερους δρόμους της Θεσσαλονίκης, Βασ. Ολγας, Γ. Παπανδρέου (πρώην Ανθών), Εγνατία Οδός, η επικρατέστερη εικόνα είναι αυτή των δεκάδων ενοικιαστηρίων ή των πωλητηρίων. Υπολογίζεται ότι εν μέσω κρίσης έκλεισαν τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη περίπου 15.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές.
Το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, είναι ίσως το πιο «καυτό» για τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, αφού η κατάσταση δεν διαφοροποιείται σημαντικά και στις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας. Για παράδειγμα, σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας τα στοιχεία του Περιφερειακού Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, καταγράφουν περίπου 130.000 ανέργους, με έναν στους τρεις εξ αυτών να κατατάσσεται στους μακροχρόνια ανέργους.
Στην Κεντρική Μακεδονία η επίσημη ανεργία, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (στοιχεία Απριλίου) έφτασε στο 12,1% (από 9,7% πριν από έναν χρόνο). Στη Δυτική Μακεδονία ξεπέρασε το 16% (από 15% πέρσι), ενώ στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη έφτασε στο 11,1%, αισθητά αυξημένη έναντι του 8,3% πέρσι. Συγκεκριμένα:
* Στη Χαλκιδική η ανεργία διαμορφώνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου Αγγελο Μπράτσα, στο 14%. Στο νομό και ειδικότερα στις εποχικές δουλειές οργιάζει η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Στον χώρο της οικοδομής μόλις ένας στους πέντε οικοδόμους έχει δουλειά. Συνολικά οι άνεργοι αγγίζουν τους 15.000 (ένα στους έξι είναι μακροχρόνια άνεργος).
25% η ανεργία στην Ημαθία
* Στο Νομό Ημαθίας η ανεργία κινείται στο 25%, με εξαίρεση την περιοχή της Νάουσας, όπου η κατάσταση χαρακτηρίζεται τραγική, καθώς η ανεργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου Σάκη Τσίτση, ξεπερνά το 50%, κι αυτό, κυρίως λόγω των θέσεων που χάθηκαν στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.
* Στην Πιερία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νίκο Κωνσταντίνου, η ανεργία ξεπέρασε το 30%.
* Στις Σέρρες αγγίζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σερρών, Αλκη Απιδόπουλο, το 40%.
* Στο Κιλκίς ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Ιωαννίδης μιλά για ανεργία που φτάνει στο 30% (ή 3.000 ανέργους).
* Στη Δράμα η ανεργία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χρήστο Βασιλειάδη, υπολογίζεται στο 30%.
* Στην Καβάλα υπολογίζεται γύρω στο 20%.
* Στη Ροδόπη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παντελής Μαγαλιός εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 17%.
* Στον Εβρο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης Απόστολος Γκιγκούδης υπολογίζει την ανεργία στο 20%.
* Στην Κοζάνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρη Κουρκούτα, η ανεργία ξεπερνά το 30% (περισσότεροι από 15.000 άνεργοι).
* Στα Γρεβενά η ανεργία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το 30% και καλπάζει σταθερά προς τα πάνω.
* Στη Φλώρινα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέφανος Μπύρος ανησυχεί ότι η πραγματική ανεργία οδεύει προς το 25%.
* Στην Καστοριά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιώργος Μαλέας εκτιμά ότι η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30%. * 
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: