Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται στο παρασκήνιο η κυβέρνηση.
Οι περισσότεροι υπουργοί, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, προεξοφλούν ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ με ένα «νέο» υπουργικό συμβούλιο, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν η όποια πρωτοβουλία του να εκδηλωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ομως, διαφωνούν για το εύρος των αλλαγών στις οποίες θα προβεί ο πρωθυπουργός.
Μια ομάδα συνομιλητών του κ. Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ν. Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Χ. Παμπούκης, Δ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη, εκτιμά πως ο πρωθυπουργός είναι σκόπιμο να προχωρήσει σε...
περιορισμένες αλλαγές και να κρατήσει το «χαρτί» του ριζικού ανασχηματισμού για τις αρχές του 2011 προκειμένου να απορροφηθούν, τότε, οι όποιοι κραδασμοί από τυχόν απώλειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές και από την ψήφιση του «δύσκολου» προϋπολογισμού του 2011. Το σενάριο των μικρής κλίμακας αλλαγών ευνοείται από το ότι ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως για παράδειγμα ο κ. Στ. Αρναουτάκης και η κ. Φώφη Γεννηματά, αναμένεται να είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.Μια ομάδα συνομιλητών του κ. Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Ν. Αθανασάκης, Ρεγγίνα Βάρτζελη, Χ. Παμπούκης, Δ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη, εκτιμά πως ο πρωθυπουργός είναι σκόπιμο να προχωρήσει σε...
Αλλοι έμπιστοι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, όμως, όπως οι κ. Γ. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος, αλλά και μη πολιτικά πρόσωπα την κρίση των οποίων εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός φέρονται να εκτιμούν πως απαιτούνται ριζικότερες αλλαγές. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, οι τομείς στους οποίους χωλαίνει το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα έχουν πλέον καταγραφεί και είναι απαραίτητο να «θεραπευθούν» σύντομα.
Μάλιστα, κατά πληροφορίες, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει τη λύση της «αναδόμησης» της κυβέρνησης και όχι του διoρθωτικού ανασχηματισμού, υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες σκέψεις για το «ξαναμοίρασμα της κυβερνητικής τράπουλας». Συγκεκριμένα, συζητείται η μετακίνηση του κ. Γ. Ραγκούση από το υπουργείο Εσωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου στη θέση του υπουργού Επικρατείας, με τον κ. Χ. Παμπούκη να μετακινείται στο υπουργείο Εξωτερικών ή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού λέγεται ότι θα ενταχθεί και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος ως υπουργός Τύπου με αρμοδιότητα την επικοινωνία, αλλά με διαφορετικό πρόσωπο να ασκεί τα καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις ο κ. Ευ. Βενιζέλος να μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών με αναβαθμισμένο ρόλο -ενδεχομένως δεύτερου αντιπροέδρου- με τον κ. Θ. Πάγκαλο να μετακομίζει στο υπουργείο Αμυνας, διατηρώντας όμως την αντιπροεδρία. Τέλος, στον κ. Γ. Παπανδρέου έχει προταθεί ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης να εγκαταλείψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και να αναλάβει ένα νέο «υπερυπουργείο» στο οποίο θα υπάγονται τα θέματα ανάπτυξης, εμπορίου, ναυτιλίας και ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, αμετακίνητος στη θέση του υπουργού Οικονομικών θεωρείται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ερώτημα αποτελεί τι θα πράξει ο κ. Γ. Παπανδρέου με ορισμένους υπουργούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα συνεργασίας με συναδέλφους τους ή των οποίων η δημόσια εικόνα έχει φθαρεί, με τις κυρίες Κατερίνα Μπατζελή και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να αναφέρονται ως παραδείγματα. Κατά μια εκδοχή, ο πρωθυπουργός θα επιλέξει για ορισμένες περιπτώσεις τη λύση της αλλαγής χαρτοφυλακίου. Κατά μια άλλη, όμως, θα υπάρξουν σε περίπτωση ριζικού ανασχηματισμού και ορισμένες «ηχηρές» αποχωρήσεις, με το σκεπτικό ότι κάποιος υπουργός που δεν απέδωσε σε συγκεκριμένο τομέα δεν είναι δυνατόν να αναλάβει κάποιον άλλο.
Σε κάθε περίπτωση -και εάν ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάσει πλήρως προχωρώντας σε ανασχηματισμό το αμέσως επόμενο διάστημα- τις τελικές του αποφάσεις ο κ. Παπανδρέου θα τις λάβει στην ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου, όταν θα βρίσκεται στην Πάρο. Εξ άλλου, λέγεται ότι την τελευταία τριετία η Πάρος ήταν το μέρος στο οποίο χάρασσε τον πολιτικό σχεδιασμό για τη νέα περίοδο που άρχιζε τον Σεπτέμβριο.
Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου