Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Θεσσαλονίκη: Ποιες ειδικότητες λείπουν από την αγορά - Πώς η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει τις επιχειρήσεις

Αντιμέτωπες με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμες για την παραγωγή ειδικότητες και το υψηλό κόστος ενέργειας 
συνεχίζουν να βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες παρά τις προκλήσεις που θα παραμείνουν και το 2025, εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα χρονιά.
Όπως αναδείχθηκε από το δίμηνο βαρόμετρο οικονομικής συγκυρίας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) που διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, το 75% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν επιτυγχάνεται η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και μόλις το 25% απαντά θετικά. 
Με βάση τα στοιχεία του βαρόμετρου, υπάρχουν τεράστια κενά στην αγορά εργασίας και ιδίως σε μηχανολογικούς και τεχνολογικούς κλάδους σε ποσοστό 35% και 32%, ενώ ακολουθεί ο κλάδος των τροφίμων και των ποτών με 13%. Σε μικρότερο ποσοστό (11%) αλλά εξίσου σημαντικό είναι η δυσκολία εύρεσης προσωπικού (φανοποιοί, μηχανικοί και ηλεκτρολόγοι αυτοκινήτων) στα συνεργεία που φτάνουν τις 700 ενεργές επιχειρήσεις στην πόλη...

«Από την έρευνα φαίνεται έντονα ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ εκπαίδευσης και παραγωγής», ανέφερε στο Liberal.gr ο πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής της εταιρείας Ερευνών και Δημοσκοπήσεων Interview, κ. Δημήτρης Βασιλειάδης προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις και κλάδοι όπως οικοδομή, συνεργεία, τεχνολογικά και οικονομικά επαγγέλματα, τουρισμός και συναφείς ειδικότητες, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία χρειάζονται τεχνικό προσωπικό και εργατικά χέρια. Δεν είναι εφικτό ένα μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης και ένα ρομπότ να κάνει τις δουλειές αυτές αντικαθιστώντας τον άνθρωπο. Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά εργασίας με το εξειδικευμένο προσωπικό που αναζητούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμη και αν βρουν άτομα, δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες».

Δυσκολία στην κάλυψη θέσεων

Εξηγώντας τους βασικότερους λόγους δυσκολίας κάλυψης των κενών θέσεων σύμφωνα και με τις απαντήσεις των επιχειρηματιών, ο κ. Βασιλειάδης έκανε λόγο για την έλλειψη διασύνδεσης της παραγωγής με την εκπαίδευση (29,5% των συμμετεχόντων), τον χαμηλό μισθό (26,7%), τις περιορισμένες προοπτικές σταδιοδρομίας (11,4%) καθώς και την έλλειψη των απαιτούμενων τυπικών προσόντων (10,5%).
Μάλιστα, η απουσία γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων οδηγεί σε καθυστέρηση των επιχειρήσεων να αναπτύξουν νέα προϊόντα/υπηρεσίες (28,6%), σε απώλεια μεριδίων αγοράς έναντι ανταγωνιστών (28,6%), σε αύξηση του φόρτου εργασίας στο υπόλοιπο προσωπικό (21,4%) και σε δυσκολία ανάπτυξης νέων εργασιακών πρακτικών (21,4%).
«Οι χαμηλοί μισθοί δε δίνουν κίνητρα στους εργαζομένους να ασχοληθούν με τους συγκεκριμένους κλάδους. Ακόμη και το εκπαιδευτικό σύστημα δε λειτουργεί σωστά, καθώς δε βγάζουμε εργαζομένους που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, αλλά άλλων ειδικοτήτων. Λείπουν τα εργατικά χέρια και μέσω της ανάλογης εκπαίδευσης θα γίνει η κάλυψη του κενού των θέσεων. Ανάγκη και για αλλαγή του εργασιακού μοντέλου της χώρας, καθώς δεν μπορούν όλοι να γίνονται γιατροί και δικηγόροι. Σε διαφορετική περίπτωση το κενό θα καλυφθεί με εργαζόμενους από το εξωτερικό. Ο μισθός και η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελούν κίνητρα για να σπουδάσεις κάποιο τεχνικό επάγγελμα. Αν φτάσουμε σε ένα καλό μισθολογικό επίπεδο με τη βοήθεια της Πολιτείας, τότε θα βελτιωθεί και η κατάσταση με την έλλειψη στα τεχνικά επαγγέλματα», εξήγησε στο Liberal.gr ο κ. Βασιλειάδης.

Σημείωσε δε, ότι αντίστοιχο φαινόμενο υπάρχει και στη Χαλκιδική κάθε χρόνο με την έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό και αγροτικό τομέα.

Το κόστος ενέργειας

Παράλληλα, το κόστος ενέργειας το οποίο είναι μεταβαλλόμενο συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις βιοτεχνικές επιχειρήσεις. «Ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι ενεργειακός με επιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όταν η ενέργεια έχει καίριο ρόλο στην παραγωγή και τα προϊόντα υπηρεσιών, η κοστολόγηση είναι αρκετά δύσκολη λόγω της μεταβλητότητας. Πρέπει να υπάρχει μια σταθερότητα στην αγορά ενέργειας, κάτι το οποίο δε συμβαίνει με συνέπεια να οδηγεί στην ακρίβεια των προϊόντων», επισήμανε ο κ. Βασιλειάδης.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία

Μελετώντας το γενικότερο κλίμα της αγοράς, ο κ. Βασιλειάδης υποστήριξε ότι κινείται σε καλά επίπεδα με το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων να είναι υπέρ των προσλήψεων με θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα και στην τοπική κοινωνία
Ανοδικό είναι ακόμη το κύμα αισιοδοξίας το τελευταίο δίμηνο, όπως προκύπτει από τα Βαρόμετρα τόσο του ΒΕΘ, όσο και των περιοχών της Χαλκιδικής και της Καβάλας που διεξάγει η Interview, με τους επιχειρηματίες να εκπέμπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.
«Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και οι αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους συμπίπτουν με τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζουν οι επιχειρηματίες και για το επόμενο διάστημα, παρά τις αστάθειες», δήλωσε.

Τόνισε δε πως η νέα χρονιά δε θα είναι εύκολη για το επιχειρείν, αλλά παρατηρώντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα η οποία εξαρτάται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, φαίνεται το θετικό κλίμα της Βόρειας Ελλάδας που συμπίπτει με τις καλές οικονομικές εξελίξεις της χώρας (μείωση φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο υποδομών που βοηθούν την οικονομική δραστηριότητα, ξένες επενδύσεις).

Εξάλλου και με βάση το βαρόμετρο του ΒΕΘ, για τους επόμενους έξι μήνες, το 62% εκτιμά πως η κατάσταση της επιχείρησης του θα είναι ίδια, το 22% καλύτερη, ενώ το 16% χειρότερη. Το 86% απαντά επίσης πως το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης, το 8% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 6% πως θα απολύσει.

Αναφορικά με τους τζίρους, το 45% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησης του παρέμεινε ίδιος, το 39% πως κατέγραψε μείωση, ενώ το 16% πως αυξήθηκε, ενώ θετικότερη τροχιά ακολουθεί το τελευταίο δίμηνο του έτους, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας, ο οποίος βρίσκεται στο 5,9% έναντι 3,4% το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

«Γενικότερα επικρατεί ευφορία στη Θεσσαλονίκη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, το μετρό της πόλης έχει δώσει μια δυναμική με πολλές προσλήψεις και καλές αποδοχές, γεγονός που παράγει εισόδημα το οποίο διοχετεύεται στην τοπική επιχειρηματικότητα. Έργα όπως και το Fly Over δημιουργούν υπεραξία για την πόλη και αυτό το εισπράττει η μικρομεσαία επιχείρηση της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας τη συγκρατημένη αισιοδοξία της», είπε καταλήγοντας ο κ. Βασιλειάδης.

Σημειώνεται τέλος ότι η έρευνα του Βαρόμετρου έγινε σε 435 βιοτεχνικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια: