Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για «διεθνή αταξία», σημειώνοντας πως οι ευοίωνες προβλέψεις για «το τέλος της ιστορίας» (Φουκουγιάμα), που προέβλεπαν «έναν πλανήτη με ειρήνη και δημοκρατία» δεν ήλθε κατά το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα.
Αντιθέτως τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πράγματα που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από 10 χρόνια.
Η Ρουμανία π.χ., το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τις πρόσφατες εκλογές της λόγω ξένων (ρωσικών) παρεμβάσεων. Στον πρώτο γύρο είχε έρθει πρώτος προς γενική έκπληξη, ο ακροδεξιός αντιευρωπαίος και φιλορώσος... υποψήφιος Καλίν Γκεοργκέσκου.
Πέραν του Ατλαντικού, ο Ίλον Μασκ, ιδιοκτήτης ενός εκ των μεγαλύτερων κοινωνικών δικτύων παγκοσμίως, και ενταγμένος στη «νέα διεθνή της αντίδρασης» όπως την ονόμασε ο Μακρόν, δεν δίστασε να παρέμβει ακόμα και στις γερμανικές εκλογές, στηρίζοντας το νεοναζιστικό γερμανικό κόμμα AfD.
Ο ίδιος Μασκ χθες με συνεχείς αναρτήσεις του, πυροβολούσε τον Βρετανό Κιρ Στάρμερ, κατηγορώντας τον ως «συνένοχο» για «μαζικούς βιασμούς παιδιών με αντάλλαγμα ψήφους», ζητώντας ακόμη και τη φυλάκισή του.
Ο και θαυμαστής και της Μάργκαρετ Θάτσερ («Σκληρή αλλά δίκαιη») προέβη και σε αδιανόητο λιντσάρισμα του Βρετανού πρωθυπουργού, μέσω της πλατφόρμας του «Χ». Ρώτησε τους ακολούθους του που ξεπερνούν τα 211 εκατομμύρια, εάν η Αμερική θα πρέπει να… ελευθερώσει τον βρετανικό λαό από την τυραννική του κυβέρνηση!
Επίσης την Παρασκευή, με άλλη του ανάρτηση, ζητούσε από τον βασιλιά Κάρολο να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, «για το καλό και την ασφάλεια της χώρας»!
Χλιαρή ήταν η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος προφανώς από κουλτούρα έχει πολιτισμένο τρόπο να διαλέγεται. Είπε: «Αυτοί που διαδίδουν ψέματα και παραπληροφορούν όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο πιο ευρύτερα μπορούν, δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα, αλλά για τον εαυτό τους». Πολύ πολιτισμένη απάντηση στον αγροίκο καουμπόη, που όση ιλιγγιώδη τεχνολογική και επιχειρηματική δεινότητα έχει, άλλη τόση έλλειψη πολιτισμού και δημοκρατικής παιδείας.
Την ίδια στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ, παρακάμπτει τους φυσικούς ηγέτες της Ευρώπης, Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν, και ρίχνει γέφυρες συνεργασίας με την «εξημερωμένη» ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Η τελευταία πραγματοποίησε την Κυριακή αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου συνάντησε τον Τραμπ για δεύτερη φορά από τότε που κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ. Δήλωσε «έτοιμη να συνεργαστούν», ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος την αποκάλεσε στους δημοσιογράφους «φανταστική γυναίκα».
Χθες πάλι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Μπέλεν, ανέθεσε την εντολή διερεύνησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στον αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, Χέρμπερτ Κικλ.
Την ίδια στιγμή στα ανατολικά μας μια ανελεύθερη κυβέρνηση Τζιχαντιστών αντικατέστησε έναν παραδοσιακό τριτοκοσμικό δικτάτορα. Θα δείξει αν είναι μια από τα ίδια ή χειρότερα. Πάντως ο Ερντογάν προειδοποιεί τους Κούρδους της Συρίας, πολίτες άλλου κράτους, ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» (μανία με τη φράση). Δίπλα το Ισραήλ συνεχίζει νικηφόρα αλλά αιματηρά, όπως αιματηρά συνεχίζεται η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα ανωτέρω, είναι οι τελευταίες έντονες ψηφίδες ενός γκρίζας απόχρωσης μωσαϊκού, ενός κόσμου που βρίσκεται σε προϊούσα αστάθεια, και στον οποίο κάποτε τέτοιες ημέρες, τον πρώτο λόγο είχε η θαλπωρή και η αισιοδοξία.
Ο Μητσοτάκης έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι «φάρος σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο», αλλά η χώρα δεν είναι αποκομμένο νησί.
Τα ανήσυχα κύματα ενδεχομένως να μας αγγίξουν, όσο εμείς θα ομφαλοσκοπούμε σε ήσσονα.
Χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση, γιατί η ιστορία δεν προτίθεται να τελειώσει. Μάλλον αφηνιάζει προσπαθώντας να γράψει νέες σελίδες…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου