Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Η «διακεκαυμένη ζώνη» για την κυβέρνηση τους επόμενους 12 μήνες

Η πολιτική ατζέντα του 2025 μπορεί να μην περιλαμβάνει εκλογικούς σταθμούς
- σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπου οι κάλπες στήθηκαν για εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές- περιλαμβάνει, όμως, δύο πολιτικούς σταθμούς, που η κατάληξή τους θα βάλει «σφραγίδα» στα επόμενα χρόνια.

Η Προεδρική εκλογή στο πρώτο εξάμηνο του έτους και η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα αρχίσει το δεύτερο, αποτελούν τη «μεγάλη εικόνα» και την κορυφή της εν εξελίξει πολιτικής συζήτησης. Παράλληλα με τα μεγάλα «ραντεβού», όμως, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τους επόμενους 12 μήνες, όσα η προηγούμενη χρονιά «κληροδότησε» και είναι αυτά, που οι ίδιοι οι πολίτες αξιολόγησαν στις μετρήσεις κοινής γνώμης, ως τα μείζονα και άλυτα προβλήματα...

Από την πρώτη έως την τελευταία δημοσκόπηση του 2024, η ακρίβεια χαρακτηριζόταν το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, σε ποσοστά, που άγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το 80%. Έτσι, σχεδόν αυτόματα, οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, προκαλούσαν και τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια του κοινωνικού συνόλου προς την κυβέρνηση. Με ένα πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων, τα αρμόδια υπουργεία επιχείρησαν να περιορίσουν τους κλυδωνισμούς, με την εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου να περιγράφει, στο τέλος, το πρόβλημα ως διαχειρίσιμο και να αναμένει πλέον τη σταδιακή σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωσή του.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η λεγόμενη «μάχη με την ακρίβεια», θα είναι εκείνη, που η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει να δίνει και φέτος. Η ενίσχυση των εισοδημάτων - που μεταφράζεται σε αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση συντάξεων, μείωση φορολογικών βαρών και μείωση της ανεργίας- παραμένει πεποίθηση των κυβερνητικών στελεχών ότι μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις.

Τουλάχιστον τέσσερις ακόμη τομείς αναδεικνύονται για την κυβέρνηση σε σημαντικά «στοιχήματα», που αν τα κερδίσει, τότε ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος στην καθημερινότητα των πολιτών, επομένως και στο εκλογικό σώμα. Υγεία, παιδεία, στεγαστικό και μεταφορές, αποτελούν πεδία, όπου τα αποτελέσματα κάθε σημαντικής παρέμβασης, είναι απτά. Παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση των εισοδημάτων των υγειονομικών, η ανακαίνιση νοσοκομείων, τα απογευματινά χειρουργεία και τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, εκτιμάται ότι έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Αντίστοιχα, η επικείμενη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα αλλάξει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η προμήθεια των σχολείων με τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως οι ψηφιακοί πίνακες και το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολείων, αναμένουν στην κυβέρνηση, από φέτος, να επιφέρουν βελτιώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης έχει αναδειχθεί από την ίδια την κυβέρνηση ως προτεραιότητα, με προγράμματα, όπως το «Σπίτι μου 2», που περνάει πλέον σε φάση υλοποίησης, να αποτελεί σημαντικό «εργαλείο». Στις μεταφορές, η αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων, με την προσθήκη ηλεκτρικών, όπως και περιφερειακά, η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης, ευελπιστούν στο κυβερνητικό επιτελείο να παράξουν αποτελέσματα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει την πορεία των δημοσκοπήσεων, κυρίως το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς σε αυτές θα αρχίσει να αποτυπώνεται ο αντίκτυπος τόσο των προβλέψεων του προϋπολογισμού, στο οικονομικό πεδίο, όσο και η αλλαγή εικόνας και λειτουργίας σε κρίσιμους τομείς, που τώρα προκαλούν την «αρνητική βαθμολογία» των πολιτών.

Με 89 νέα νομοσχέδια, που περιλαμβάνονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το 2025, 130 υπουργικές αποφάσεις, που προγραμματίζεται να εκδοθούν, 101 διαγωνισμούς και προκηρύξεις και 244 συμβάσεις δημοσίων έργων, που προβλέπεται να υπογραφούν, προστίθενται στα 460 έργα, τις 257 επενδύσεις και 203 μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώνεται το κυβερνητικό σχέδιο δράσης για το 2025. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι εκείνες, που θα ορίσουν και το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ και με «μήλον της έριδος», τη διείσδυση στον χώρο του κέντρου.

Η αστάθεια στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον - οι «αναταράξεις» στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως για παράδειγμα η διακοπή ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μετά την απόφαση του Κιέβου, το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, όπως και η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, όπου από τις 20 Ιανουαρίου θα βρίσκεται ο Ντόναλντ Τραμπ, με «ομιχλώδη» ακόμη την ατζέντα, που θα προωθήσει - αποτελούν τους αστάθμητους παράγοντες, στους οποίους στρέφεται ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο παράγοντας σταθερότητα, επανέρχεται για την κυβέρνηση ως το μείζον διακύβευμα της επόμενης περιόδου.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: