Μαίνεται ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριβή στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.
Η εικόνα του έκπληκτου Αλέξη Τσίπρα μπροστά στη «βαριά» ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμη περισσότερο η προσπάθεια να πέσουν οι ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που δήθεν είχαν μεταφέρει στον πρωθυπουργό παραπλανητικά στοιχεία για τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό να απέχει από την πραγματικότητα.
Όσο περνούν οι μέρες αποκαλύπτεται ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ότι...δηλαδή ο πρωθυπουργός ήταν εντελώς ανυποψίαστος εξαιτίας «κακών συμβούλων», που έπεσαν έξω στις δημοσκοπήσεις.
Μάλιστα, πολλοί έχουν στοχοποιήσει τον υπουργό Επικρατείας, Χριστόφορο Βερναρδάκη,στον οποίο χρεώνουν ότι πληροφορούσε λάθος του πρωθυπουργό καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης διέψευσε κάτι τέτοιο και έριξε "λάδι στη φωτιά" της εσωκομματικής σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε (στην ΕΡΤ) «ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε όλα τα δεδομένα πριν από τις Ευρωεκλογές», θέτοντας το εύλογο (και ρητορικό προφανώς) ερώτημα «είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να μην γνωρίζει και να υπάρχει κάποιος που τον απομονώνει;».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ενήμερος για τις αρνητικές διαθέσεις της κοινής γνώμης τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές. Κάποιοι λένε ότι τα πρώτα δείγματα στη συμπεριφορά του για την ήττα που ερχόταν, φάνηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, με αφορμή την υπόθεση Πολάκη.
Ήταν εκείνη η απώλεια ψυχραιμίας και ο τρόπος με τον οποίο απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που φανέρωσαν ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε εικόνα της δυσμενούς τροπής, που είχαν πάρει τα πράγματα, απλώς επέλεξε να «παίξει σκληρά» και να ρισκάρει, όταν κατηγορούσε τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, πιστεύοντας ότι έτσι θα συσπείρωνε τελικά την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Πίστευε εν τέλει ότι θα περιόριζε το εύρος της ήττας με αυτή την τακτική και άρα το πρόβλημα ήταν περισσότερο στην επιλογή της ρητορικής και όχι στην επίγνωση της πραγματικής κατάστασης.
Υπό αυτή την έννοια, είναι μάλλον ευθύνη άλλων συνεργατών του, αρμοδίων για την προεκλογική τακτική και όχι του Χριστοφόρου Βερναρδάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου