Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Ένας ένας άρχισαν να φεύγουν...

Ένας ένας άρχισαν να φεύγουν...Σχεδόν μια εβδομάδα (έξι ημέρες για την ακρίβεια) από τη συντριπτική ήττα στις Ευρωεκλογές και τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σε βέρτιγκο με τον πανικό να έχει τον πρώτο λόγο στις κινήσεις και τις αποφάσεις του Μαξίμου και του Αλ. Τσίπρα. 
Στο πλαίσιο αυτό και υπό το βάρος των εξελίξεων αλλά και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η ήττα άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες αποχωρήσεις. Την πόρτα άνοιξε ο Στέργιος Πιτσιόρλας...

Αν και κύκλοι από το περιβάλλον του μιλούν για απόφαση που είχε ληφθεί αρκετά πριν τις ευρωεκλογές η αναφορά τους στο ότι όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα «επισφράγησαν» την απόφασή του αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Το ύφος και η εικόνα της προεκλογικής περιόδου, ο εναγκαλισμός του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Πολάκη και ο εκβιαστικός εξαναγκασμός προς τα στελέχη να τον στηρίξουν δια της ψήφου εμπιστοσύνης ξεχείλισαν το ποτήρι για πολλά προβεβλημένα και μη πρόσωπα και μάλιστα σε πρώτη φάση για αυτούς που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ως το «τεχνοκρατικό του άλλοθι».
Άλλωστε το άλλο πρόσωπο που δεν προτίθεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να εισέλθει στον πολιτικό στίβο και να αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα είναι ο Γ. Χουλιαράκης.
Και δεν είναι οι μόνοι. Ο πανικός που εκπέμπεται από το Μαξίμου συντελεί στη δημιουργία ενός κλίματος ηττοπάθειας που, κορυφαία στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Βούτσης ανησυχούν ότι θα λάβει διαστάσεις ικανές να μετατρέψουν τις εθνικές εκλογές σε Βατερλώ διαλύοντας αυτό που επετεύχθη με την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα διαμαρτυρίας σε κυβερνητικό κόμμα.

Καθεστώς «επιτροπείας»;
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται να τεθεί ένας είδος επιτροπείας του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έδειξε ότι από τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά έχει απωλέσει ακόμη και τη δυνατότητα να αφουγκράζεται όχι μόνο τις εξελίξεις αλλά και το κλίμα που δημιουργείται στην πολιτική σκηνή του τόπου.
Από το άγγιγμα του Μίδα πέρασε στο «ότι αγγίζει γίνεται κάρβουνο» με αποτέλεσμα να μη έχει φέρει αποτελέσματα οποιαδήποτε πρωτοβουλία του. Αν και προς το παρόν επιρρίπτουν ευθύνες στον... περιβάλλοντα χώρο ζητώντας απομακρύνσεις στελεχών όπως ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Χρ. Βερναρδάκης (και... συνεργάτες) ακόμη και ο Ν. Παππάς (που παραμένει στη συμβουλευτική ομάδα παρά τις περί του αντιθέτου φήμες) ουδείς δύναται να αποκλείσει εξελίξεις μετά τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου και το ενδεχόμενο ενός εξίσου δυσμενούς με τις ευρωεκλογές, αποτελέσματος.
Ακόμη και το σχέδιο προσέγγισης του κέντρου διά της ενσωμάτωσης προσώπων προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε παρωδία, αφού θεωρείται πως λειτούργησε αποτρεπτικά για μερίδα των ψηφοφόρων.
Εξίσου αρνητικά επέδρασε και ο εναγκαλισμός με τους αυτοαποκαλούμενους «καραμανλικούς» που επιχείρησαν να ανταλλάξουν τις σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. εκπροσωπώντας στο τέλος μόνον τον εαυτό τους. Σίγουρα όχι ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Οι 9,36 ποσοστιαίες μονάδες της διαφοράς επιτρέπουν την κριτική και την απόδοση ευθυνών προς τρίτους. Οι Iφιγένειες προς το παρόν είναι έτοιμες και αναμένεται το πράσινο φως που θα δοθεί με την προκήρυξη των εκλογών, η οποία έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.
Οι πιέσεις που ασκούνται για αλλαγές είναι μεγάλες. Το πρώτο μήνυμα εστάλη και από τη «μάζωξη» στο υπουργείο Οικονομικών υπουργών, βουλευτών και στελεχών. Και μπορεί να διέρρευσε πως συζητήθηκε το πρόγραμμα εν ΄τούτοις οι συμμετοχή προσώπων που ανήκουν στην ομάδα των 53+ δείχνει πως οι... ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει.
Η δε διαρροή της συνάντησης αποτελεί και ένα μήνυμα προς το Μαξίμου να μη τους θεωρεί όλους δεδομένους. Βέβαια είναι δεδομένο πως κανείς δεν θα κινηθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Και βασικός στόχος όλων παραμένει να μη λάβει περαιτέρω διαστάσεις η ήττα.

Το ποτήρι ξεχείλισε
Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνα την απόφαση να προτείνει (διότι πρόταση αποτελεί αφού απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επικυρωθεί) αλλά υπήρξαν διαφωνίας. Και για την ανάγκη της ενέργειας αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο αλλά και για τα πρόσωπο. Οι αντιδράσεις ενδεικτικές του κλίματος έναντι του αδιαμφισβήτητου μέχρι πρότινος... αρχηγού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που έχει προβληματίσει τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στάση που δείχνει ότι δεν υπήρξε συνεννόηση πριν προχωρήσει ο Αλ. Τσίπρας στη διαδικασία σύγκλισης του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς αυτόν για τις αλλαγές στον Άρειο Πάγο.
Μάλιστα αναρωτιούνται ποια θα είναι η εξέλιξη στην περίπτωση που ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπογράψει το προεδρικό διάταγμα ούτε με τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου και παραπέμψει στην μετά την Κυριακή των εκλογών περίοδο.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας αμφισβητείται. Ακόμη και αν αντιδράσει στην... επιτροπεία είναι βέβαιο πως θα τεθεί στο μικροσκόπιο. Και ένα από τα αιτήματα που υπάρχουν είναι και η απομάκρυνση Πολάκη από το στενό του περιβάλλον, γεγονός που ίσως δυσαρεστήσει ορισμένα πρόσωπα κοντά στον πρωθυπουργό.
Το βράδυ της 7ης Ιουλίου πάντως οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες...

Του Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: