Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Η διαμάχη Τσίπρα-Σόιμπλε, με αφορμή το “υπερπλεόνασμα”, και στο βάθος το έλλειμμα αξιοπιστίας

Αποτέλεσμα εικόνας για σόιμπλε-τσιπρας1.          Η κριτική Σόιμπλε για Τσίπρα και η θολή απάντηση Τσίπρα.
(α)         Είπε ο Σόιμπλε, μετά την απόφαση Τσίπρα για τη διανομή του “υπερπλεονάσματος”:
“Η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο Πρόγραμμα και χωρίς την οικονομική βοήθεια των δισεκατομμυρίων θα ήταν χρεοκοπημένη εδώ καιρό. Τότε οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο.  
 Για τον λόγο αυτό δεν έχω καμία κατανόηση όταν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιρρίπτει στη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους Έλληνες συνταξιούχους”...

(β)         Σ’ αυτές τις καθαρές κουβέντες Σόιμπλε, ο Αλ. Τσίπρας “απαντά” με τη συνήθη προπαγανδιστική του ρητορία και με αναφορές σε… “όσους δεν είναι καλά στην ψυχή τους”:
- “Πρέπει όσοι ιδίως ετούτες τις ημέρες μας κουνάνε το δάχτυλο και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει να τηρούν αυτοί πρώτοι τις δεσμεύσεις τους…”
- “Όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης ούτε του κόσμου”.
(γ)         Κι εμείς οι εγχώριοι αφελείς απορούμε και ρωτάμε:                                                                                         
- Ο Σόιμπλε στον “Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα” απευθύνθηκε, όχι “στον ελληνικό λαό”, και σ’ αυτόν άσκησε κριτική για συγκεκριμένο θέμα.
Κι αυτός, αντί να απαντήσει στις εναντίον του, ως πρωθυπουργού, αιτιάσεις Σόιμπλε, κρύφτηκε πίσω από… τον “ελληνικό λαό” και τους αόρατους “όσους”!
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μέρες αργότερα, την κριτική κατά του Αλ. Τσίπρα την παρουσίασε σαν… “προσβολή εναντίον του ελληνικού λαού”!
- Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν λέει στον λαό ότι ο ισχυρισμός Σόιμπλε (Χωρίς τα μνημόνια η Χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και τότε, χωρίς τα μνημόνια, οι Έλληνες πολίτες θα υπέφεραν πολύ περισσότερο από όσο τώρα με τα μνημόνια) δεν αληθεύει, αν ο ίδιος αυτό πιστεύει;
2.         Τσίπρας, Σόιμπλε και Τσακαλώτος για το αν η απόφαση Τσίπρα για τη διανομή του “υπερπλεονάσματος 2016” ήταν ή όχι σύμφωνη με τις μνημονιακές δεσμεύσεις του.
(α)      Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αντίθετο με τα συμφωνημένα η διανομή του “υπερπλεονάσματος” να γίνει με απόφασή του, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Δανειστών.
Αμέσως έσπευσαν να συμφωνήσουν με τον ισχυρισμό του αρχηγού τους οι Πειθήνιοι (Γ. Δραγασάκης (“Πρόκειται για κυριαρχικό δικαίωμα της Χώρας, απόλυτα συμβατό με τη συμφωνία με τους δανειστές”), Ν. Παππάς (“Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία που υπέγραψε”), Δ. Παπαδημούλης (“Οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους”) και άλλοι).
(β)          Ο Σόιμπλε δήλωσε για το ζήτημα αυτό:
            “Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι”.
(γ)       “Όχι” είναι ουσιαστικά και η απάντηση Τσακαλώτου στο ερώτημα αυτό, όπως προκύπτει από τη γνωστή επιστολή του (“Αναγωρίζω ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς, σύμφωνα με τις  δεσμεύσεις μας του Μνημονίου”). Που δείχνει πως ήταν ο Σόιμπλε που στο ζήτημα αυτό έλεγε την αλήθεια και όχι ο Τσίπρας και οι Πειθήνιοι.
(δ)         Στο ερώτημα του εγχώριου αφελή “Γιατί ο Τσίπρας δεν ρώτησε τον (αρμόδιο) Τσακαλώτο πριν αποφασίσει;”, μια εύλογη απάντηση θα ήταν: “Δεν τον ρώτησε, όπως δεν ρώτησε κανένα κυβερνητικό ή κομματικό Όργανο, γιατί ήθελε να δείξει πως το προσωρινό επίδομα ήταν αποκλειστικά δική του προσφορά,  όχι της Κυβέρνησης ή του Κόμματος”.
3.         Εύχεται / επιχειρεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Σόιμπλε;
(α)        Είπαν πρόσφατα Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα:
- Ευκλ. Τσακαλώτος: “Θα θύμιζα στον Γερμανό ομόλογό μου το παλιό ρητό ‘να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι’” (την έξοδό μας δηλαδή από την Ευρωζώνη).
- Ν. Παππάς: “Ο Β. Σόιμπλε δεν ήθελε από την αρχή να επιτύχει το Πρόγραμμα”.
Δ. Παπαδημούλης (ο… πιο πληροφορημένος): “Ο Σόιμπλε είναι ο πολιτικός ο οποίος επιχείρησε να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη πέρυσι το καλοκαίρι…” .
(β)          Ο Σόϊμπλε έχει δηλώσει:  
“Ποτέ δεν ζήτησα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλώς ότι, αν η Ελλάδα θεωρούσε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για την ίδια, θα έπρεπε να τη βοηθήσουμε και να την υποστηρίξουμε” (ώστε να ακολουθήσει “έναν άλλο  δρόμο”, έξω από την Ευρωζώνη, που ή ίδια θα είχε επιλέξει).
(γ)        Κι εμείς οι εγχώριοι αφελείς απορούμε και ρωτάμε:
- Αν πράγματι επιθυμούσε “να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη” ο Σόιμπλε, ο κατά ΣΥΡΙΖΑ παντοδύναμος στην Ευρωζώνη, ποιος θα τον εμπόδιζε να το πετύχει;
Ο Τσίπρας που, μετά τη λήξη του δεύτερου Προγράμματος, δήλωνε περήφανα πως “η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα τρίτο Πρόγραμμα”;
Η Μέρκελ που μονίμως του αρνείται την “πολιτική διαπραγμάτευση” και τον παραπέμπει πάντα στους Θεσμούς και την Ευρωζώνη;
Ή μήπως οι Γερμανοί βουλευτές, οι  εξαγριωμένοι με τις ασύμβατες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θεωρίες και πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ;  
- Πώς οι Συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα εκστομίζουν αυτές τις ανοησίες ενώ, από επανειλημμένες δημόσιες βεβαιώσεις Γερμανών αξιωματούχων, γνωρίζουν ότι είναι ο Σόιμπλε που έπεισε τη Γερμανική Βουλή να ψηφίσει το Πρόγραμμα στήριξης της Χώρας;
4.           Η στοχοποίηση του Σόιμπλε από τον Αλ. Τσίπρα και  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται, εκτός άλλων, και στο ότι ο Σόιμπλε επιμένει να επαναλαμβάνει ωμά πικρές αλήθειες για τις ευθύνες τους για τη χειροτέρευση της Χώρας, αλλά και για τις ευθύνες όλης της “πολιτικής ελίτ”, όπως για παράδειγμα οι παρακάτω:
- “Η Ελλάδα δεν υποφέρει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών ή του Βερολίνου αλλά από τις αποτυχίες της πολιτικής ελίτ της κατά τις τελευταίες δεκαετίες”.
- “Οι έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι ‘κάποιοι ξένοι φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα”.
 - “Η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα στον ελληνικό λαό με το αναζητά την ενοχή μόνο στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην υπόλοιπη Ευρώπη”.
- “Δεν υποχρεώσαμε κανέναν να μπει σε Πρόγραμμα. Είμαι έτοιμος να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια, αλλά αν δεν την θέλουν, πολύ καλά”.
- “Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις και αποτελεσματική διοίκηση. Αυτά δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθούν, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους”.
 - “Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν αλλά δεν καταβάλλονται. Όταν τώρα η Ελλάδα αυξάνει τον ΦΠΑ, αυτό είναι ‘οικονομική ανοησία’ ”.
- “Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε βγει το 2014 από τον μηχανισμό στήριξης, αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις” (διαπίστωση που, με διαφορετικά λόγια, έχουν κάνει και οι Βαλ. Ντομπρόβσκις της Ευρωζώνης, Μ. Ντράγκι  της ΕΚΤ, Κλ. Ρέγκλινγκ του ΕΜΣ).

  5.       Με το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ Τσίπρα και Ευρωπαίων Δανειστών επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αναξιοπιστία Τσίπρα και Συνεργατών


του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: