Τι συμβαίνει; Δεν μπορεί τέτοιες αναφορές να γίνονται τυχαία;
Αμερικανός δημοσιογράφος που εδρεύει στη Μόσχα ονόματι Τζον Χέλμερ, συγγράφει τελευταία συνεχώς άρθρα, στα οποία υποστηρίζει ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τελεί υπό στυγνό εκβιασμό της Αμερικανίδας βοηθού υπουργού Εξωτερικών Βικτώριας Νούλαντ για να αποδέχεται όσα επιθυμεί – υπαγορεύει η αμερικανική πλευρά.
Προφανώς δεν μπορεί κανείς να υιοθετήσει – ούτε φυσικά να απορρίψει – οτιδήποτε...
αναφορικά με την εγκυρότητα των πληροφοριών (russia-insider.com) ή για το αν εξυπηρετούν ή όχι σκοπιμότητες, όμως δεν μπορούν και να περάσουν χωρίς καν να αναφερθούν, τη στιγμή που διακυβεύεται το μέλλον του Ελληνισμού στην ανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα είναι κατά πόσον οι περίεργες φιλοτουρκικές θέσεις και οι έωλοι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί για τη μετατροπή της συγκεκριμένης Τουρκίας του Ερντογάν σε ενεργειακό κόμβο που θα ελέγχει την τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο, αλλά και μέσω Κύπρου την έμμεση κατοχή δικαιώματος αναβλητικής αρνησικυρίας (βέτο), απηχούν τις απόψεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, παρά την παρουσία σε αυτήν στελεχών με ιδιαίτερες σχέσεις – και μάλιστα έμμισθες στο πρόσφατο παρελθόν – με το τουρκικό κράτος.
Ασφαλώς και οι αναφορές αυτές χρήζουν διευκρίνισης, καθώς εμπλέκουν τη δικηγορική εταιρία του Νίκου Αναστασιάδη και του συνεταίρου του Θεοφάνη Φιλίππου, με τις δουλειές του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λέμπεντεφ. Οι «λεπτομέρειες» της υπόθεσης που απασχολεί και την αμερικανική Δικαιοσύνη, φέρονται να έχουν δώσει λαβή στη Νούλαντ να εκβιάζει τον Αναστασιάδη στο Κυπριακό και τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.
Οι δραστηριότητες του Λέμπεντεφ αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας του Κύπριου γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, με παρακολούθηση της υπόθεσης και από τον Κύπριο υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου. Το γραφείο του Αναστασιάδη φέρεται να συμβούλευε τον Ρώσο μεγιστάνα από το 2012 και έπαιξαν ρόλο στο να αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα, νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2011.
Αμέσως μετά, ο Λέμπεντεφ ξεκίνησε να μεταφέρει μεγάλα ποσά μέσω κυπριακών εταιριών σε τρεις τράπεζες της Νέας Υόρκης. Υπενθυμίζεται, ότι ο Λέμπεντεφ κατοικεί πλέον στο Λος Άντζελες, όταν συγκρούστηκε ,ε το «σύστημα Πούτιν» στη Ρωσία, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές έρευνες για εταιρία παροχής ηλεκτρισμού που διατηρούσε. Όταν ο Λέμπεντεφ παραιτήθηκε από τη θέση του στο ρωσικό Κοινοβούλιο και εγκατέλειψε τη χώρα, η αμερικανική κυβέρνηση του παραχώρησε ασυλία από κάθε ρωσική δίωξη.
Ο Λέμπεντεφ έχει κινηθεί κατά αντιπάλων του στη Ρωσία ζητώντας αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο που ηλεκτρονική αλληλογραφία αποκαλύπτει επαφές με το δικηγορικό γραφείο του Αναστασιάδη από το 2006, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει εάν πετρελαϊκή εταιρία που έλαβε τεράστια ποσά από τους συναλλασσομένους με τον Λέμπεντεφ, τελούσε υπό τον έλεγχό του ή όχι, καθώς αυτό θα κρίνει αν ο Ρώσος κροίσος έλαβε χρήματα για την πώληση μετοχών που κατείχε στην ρωσική πετρελαϊκή TNK ή όχι… Αυτό ενδιαφέρει και τον Κύπριο εισαγγελέα.
Εν ολίγοις, ο Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί τη στήριξη από τη Μόσχα στις συνομιλίες για το Κυπριακό, με τη ρωσική πλευρά όμως να θέλει να στριμώξει τον Ρώσο ολιγάρχη – πελάτη του δικηγορικού γραφείου στο οποίο είναι συνεταίρος ο Αναστασιάδης, ενώ η Βικτώρια Νούλαντ, γνωρίζοντας όλο τον φάκελο της υπόθεσης, παίζει το δικό της παιχνίδι, προσπαθώντας να στριμώξει τον Αναστασιάδη στο Κυπριακό. Πόσα από αυτά ισχύουν και πόσα όχι, δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε όμως, είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να κρίνεται η τύχη ενός λαού από τα οποιαδήποτε, θεμιτά ή όχι, επιχειρηματικά συμφέροντα.
*Με στοιχεία από το http://www.defenddemocracy.press/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου