Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ! Πως οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι σχεδιάζουν να μπλοκάρουν τα σχέδια του Τσίπρα για «ηρωικές» πρόωρες εκλογές


Σε σκληρό πόκερ φαίνεται πως μετατρέπεται το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για το αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το...
Mega, οι «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης- αλλά και βουλευτές του Ποταμιού προσανοτολίζονται στο να απέχουν από τη διαδικασία μπλοκάροντας τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για προσφυγή στις κάλπες με λίστα…
Συγκεκριμένα, βάσει του Συντάγματος η πρόταση εμπιστοσύνης «περνάει» με πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών και δεν απαιτούνται 151 ψήφοι. Με βάση αυτό, 43 «αντάρτες» συν 17 βουλευτές του Ποταμιού προσανοτολίζονται στο να απέχουν από τη διαδικασία. Έτσι, συγκεντρώνονται 60 βουλευτές που θα δηλώσουν «αποχή», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χρειάζεται την ψήφο 121 βουλευτών για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεν είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών κυρίως της αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές… Αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για ξεκαθάρισμα του κόμματος με τη… βοήθεια των εκλογών δεν μπορούν να τελεσφορήσουν.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Επισημαίνεται ότι όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης στο Σύνταγμα προβλέπονται τα εξής:
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε. H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Kατ” εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: