Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ποιος τους εξουσιοδότησε να υπογράψουν; Νέο Μνημόνιο, νέο τσουνάμι μέτρων.

Αγριες περικοπές - σε ΔΕΚΟ (με έμφαση στον ΟΣΕ), ΟΤΑ, νοσοκομεία, ενέργεια, ασφαλιστικό και εργασιακά - προβλέπει το νέο μνημόνιο που συνυπογράφει η κυβέρνηση και η τρόικα, τέσσερις μόλις μήνες μετά την υιοθέτηση του αρχικού κειμένου τον Μάιο.
Τσουνάμι νέων επώδυνων μέτρων κυρίως στους φορείς της γενικής κυβέρνησης περιλαμβάνει στο νέο μνημόνιο το οποίο συνυπογράφει η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα τέσσερις μόλις μήνες μετά την υιοθέτηση του αρχικού κειμένου τον Μάιο.
Μεταξύ των άλλων προβλέπονται παρεμβάσεις εντός του Φθινοπώρου τώρα σε... ΔΕΚΟ (με έμφαση στον ΟΣΕ), ΟΤΑ, νοσοκομεία, ενέργεια, ασφαλιστικό και εργασιακά.
Έτσι θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και τις διαγνωστικές υπερωρίες. Την ίδια ώρα έρχονται απολύσεις σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ και μείωση αποδοχών κατά 20% . Μοντέλο το οποίο θα υιοθετηθεί σταδιακά και στις υπόλοιπες κρατικές επιχειρήσεις του κλάδου μεταφορών. Για την ώρα θα ψαλιδιστούν επιδόματα και υπερωρίες
Νέο Μνημόνιο, νέο τσουνάμι μέτρων.
Επιπλέον το νέο μνημόνιο ανάβει το πράσινο φως για παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Στο μέτωπο του….
ασφαλιστικού προαναγγέλλονται νέες αλλαγές με τις επικουρικές συντάξεις και τα βαρέα ? ανθυγιεινά να μπαίνουν στο στόχαστρο.
Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έρχονται αυξήσεις τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου 2011 σε συνδυασμό με μία «ομαλή» διαδικασία απελευθέρωσης καθώς επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Για την δημοσιονομική προσαρμογή στο μνημόνιο υπογραμμίζεται πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ είναι εφικτός παρά την υστέρηση των εσόδων καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» 4 δις ευρώ στο σκέλος των δαπανών.
Πάντως όπως τονίζεται η κυβέρνηση είναι έτοιμη «ανά πάσα στιγμή να λάβει πρόσθετα μέτρα» για να καλύψει τυχόν αστοχίες.
Πιο αναλυτικά στην υγεία και μέσα στο Φθινόπωρο θα αυξηθεί η συμμετοχή ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία και τις διαγνωστικές υπηρεσίες κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Κάτι που δεν προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που έχει περάσει το αρμόδιο υπουργείο.
Όμως οι εντολές του νέου μνημονίου είναι σαφείς:
-«Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την είσπραξη της συμμετοχής των 3 ευρώ για τις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και την επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (απογευματινή βάρδια), προκειμένου να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και να αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλιζόμενων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες».
Στις συγκοινωνίες έρχεται «Αρμαγεδδών» στον ΟΣΕ αλλά και στις υπόλοιπες προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις . Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ υπάρχει πρόβλεψη για μείωση του προσωπικού ακόμη και κατά 35% στην μητρική και 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι αποδοχές του προσωπικού θα περικοπούν κατά 20%.
Σύμφωνα με το σχέδιο οι λειτουργικές υποχρεώσεις-επιδοτήσεις θα περιοριστούν σε 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και καμία νέα εγγύηση χρέους από το κράτος δεν θα δοθεί στην αναδιαρθρωμένη σιδηροδρομική επιχείρηση, η οποία πρέπει να διακόψει μια μακρά ιστορία μεγάλων ζημιών. Επίσης η τρόικα ζητά «το κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, αύξηση των τιμών και μείωση των μισθών και του προσωπικού».
Για τις υπόλοιπες συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ στο μνημόνιο σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει την αποδοτικότητα των μεγάλων ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό, «συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, της αύξησης των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και την περαιτέρω μείωση των υπέρμετρων επιδομάτων και των υπερωριών».
Εξάλλου στο κείμενο υπάρχει αναφορά στο νέο ενιαίο μισθολόγιο στο οποίο απαγορεύονται οι αυξήσεις .
Θα αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και θα αποτελεί μέρος της ευρύτερης μεταρρύθμισης του συστήματος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων.
«Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα με το οποίο η αμοιβή θα αντανακλά την παραγωγικότητα και τα καθήκοντα. Σα γενικός κανόνας, θα πρέπει να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα» , σημειώνεται για το πλαίσιο του νέου μισθολογίου.
Τέλος επαναλαμβάνεται ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες , μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και ορκωτοί ελεγκτές).
Με πληροφορίες από την ημερησία
http://www.spindoc.gr/archives/13850

Δεν υπάρχουν σχόλια: