«Εκφράζω την ενόχλησή μου» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντας ευθέως το διπλωματικό «φάουλ» του Βρετανού ομολόγου του στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και στα όσα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέντευξη του στο BBC One το πρωί της Κυριακής.
«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση»...τόνισε ο κ.Μητσοτάκης σε δήλωσή του, διαμηνύοντας ότι η ελληνική θέση επί του θέματος δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» είπε χαρακτηριστικά, την ώρα, που κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για απρεπή κίνηση εκ μέρους του Ρίσι Σούνακ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να επικοινωνεί και να παρουσιάζει τις απόψεις της, οι οποίες δεν είναι διαφορετικές από όσες έχει προβάλλει αλλεπάλληλα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.
Η ίδια πηγή σημείωνε, μάλιστα, με νόημα ότι σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση για την επανένωση των γλυπτών γίνεται με το Βρετανικό Μουσείο και όχι τη βρετανική κυβέρνηση.
Ενδεικτικό της δυσφορίας, που προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC ήταν το δημοσίευμα της The Standard, που προηγήθηκε της ακύρωσης, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα απορρίψει στη συνάντηση αυτή κάθε αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών.
Να σημειωθεί ότι σε πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης να συναντηθεί με τον Βρετανό αναπληρωτή πρωθυπουργό η ελληνική πλευρά απάντησε αρνητικά.
Βρετανία: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους.
Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στις δηλώσεις του Κυριακου Μητσοτάκη στο BBC, που επανέφεραν το ζήτημα στο προσκήνιο.
«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση μας», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ρωτήσει τον κ. Σούνακ περί συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ή νέων ιδεών αλλά σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έχει αλλάξει η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Απάντησε επίσης ότι «δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό» σε ερώτηση για την παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη των κατακερματισμένων Γλυπτών με μία σκισμένη Μόνα Λίζα.
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού Σούνακ είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε μια μακροχρόνια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου», συμπλήρωσε.
Ο Ρίσι Σουνάκ δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των Ελγινικών Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Κυρ. Μητσοτάκης στο BBC: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν
«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο BBC, καλώντας τους τηλεθεατές να σκεφτούν πως θα ήταν εάν «κόβαμε τη Μόνα Λίζα».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος εκτενέστερα στα Γλυπτά έφερε το παράδειγμα της Μόνα Λίζα λέγοντας: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, πώς θα φαινόταν;».
«Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», για να εκφράσει την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου