Ο χώρος αυτός καλύπτεται από αρκετά κόμματα, με κάποια να καταγράφουν ανοδική τάση, το τελευταίο διάστημα. Σίγουρα δεν είναι απλή, ούτε εύκολη υπόθεση, μια προσπάθεια για ένα νέο κόμμα, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Ένας πρώτος ενδεχομένως στόχος θα ήταν οι αποσυσπειρωμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν στην «γκρίζα ζώνη» ή όσοι αναζητούν κάτι «άλλο». Επομένως, όταν το νέο κόμμα συγκροτηθεί, όλα θα εξαρτηθούν κυρίως από τα χαρακτηριστικά, τα πρόσωπα, τις προτάσεις, τις επιλογές του, αλλά και από το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον όπως και από την «αντίδραση» των υπόλοιπων.
Ποιος εισπράττει περισσότερο από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ;
Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις: προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, το Μέρα25, «άλλο»… Δεν υπάρχει ένας «προορισμός» που να υποδέχεται την πλειοψηφία των αποσυσπειρωμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό τους παραμένει στη «γκρίζα ζώνη» (αναποφάσιστοι, «λευκό», αποχή κ.λπ.), ενώ από τα κόμματα, περισσότερες εισροές έχουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Είναι εμφανές ότι οι απώλειες κινούνται και προς τα αριστερά και προς το κέντρο - κάτι που δυσκολεύει τα περιθώρια κινήσεων της νέας ηγεσίας του.
Το ΠΑΣΟΚ το βρίσκετε στο 13%, μόλις μισή μονάδα πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν καταφέρνει να εισπράξει περισσότερο από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ;
Όταν στελέχη που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται (και) από την αριστερή πλευρά, όταν οι μετακινήσεις των αποσυσπειρωμένων ψηφοφόρων κατευθύνονται και προς το κέντρο και προς τα αριστερά, τότε δικαιολογείται, σε ένα βαθμό, το ΠΑΣΟΚ να μην καρπώνεται το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, ένα κόμμα που διεκδικεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιθυμεί κάποια στιγμή να διεκδικήσει και την εξουσία, πρέπει προφανώς να προσπαθήσει να ενισχύσει την απήχησή του στους όμορους χώρους…
Στην τελευταία σας έρευνα η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό και παρά τα πολλά κόμματα στα αριστερά του κυβερνώντος, δεν διαφαίνεται απέναντί της ένας ισχυρός πόλος με δυναμική. Τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο;
Συνήθως μιλάμε για τη μάχη στον χώρο του Κέντρου, η οποία «βγάζει» κυβερνήσεις. Tην συγκεκριμένη όμως χρονική στιγμή, που το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται, ορθά εστιάζετε σε αυτόν τον χώρο. Ο ανταγωνισμός στην Κεντροαριστερά παρουσιάζει σήμερα αντίστοιχο ενδιαφέρον. Στην πρόσφατη έρευνα της Pulse RC, για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, το κυβερνών κόμμα διατηρεί ένα ισχυρότατο προβάδισμα έναντι του δεύτερου με υπερδιπλάσιο ποσοστό! Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί στον χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς και πρωταγωνιστεί στο Κέντρο. Αυτό περιορίζει τα περιθώρια των δύο επόμενων κομμάτων που καταγράφουν υψηλότερα της Νέας Δημοκρατίας (και παραπλήσια μεταξύ τους) ποσοστά στην Κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Κέντρο και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει του ΠΑΣΟΚ στην Αριστερά. Επομένως, η μάχη στην Κεντροαριστερά θα κρίνει και τη μάχη για τη δεύτερη θέση.
Βρίσκετε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου στο 12,5%. Έχει φτάσει στο σκληρό του πυρήνα ή μπορεί να δούμε και περαιτέρω πτώση του;
Στην πρόσφατη έρευνά μας συμπεριλάβαμε ερώτηση αξιολόγησης των «εσωκομματικών ενεργειών και πρωτοβουλιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ όλων όσοι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, περίπου ένας στους δέκα αξιολογεί αρνητικά τις ενέργειες του προέδρου - και οκτώ στους δέκα θετικά! Αν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί κάποια ένδειξη, θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει ότι μέσα στο σημερινό ποσοστό της πρόθεσης ψήφου του, υπάρχει ακόμα ένα μικρό αλλά όχι ευκαταφρόνητο κομμάτι που αντιμετωπίζει αρνητικά τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ηγεσίας του. Η δημοσκοπική πορεία, τους τελευταίους μήνες, είναι πτωτική. Παρ΄όλα αυτά, δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βεβαιότητα αν το ποσοστό θα υποχωρήσει περαιτέρω - και πόσο - ή αν θα σταθεροποιηθεί ή θα ανακάμψει…
Σχετικά με το πρόσωπο Κασελάκη, με βάση αυτά που βλέπετε στην έρευνα της Pulse RC και δεδομένου ότι «καθάρισε» το κόμμα από τα εσωτερικά βαρίδια, έχει δυνατότητα ανάκαμψης του προσωπικού του προφίλ;
Ως πιθανότητα προφανώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: βελτίωση, σταθεροποίηση ή επιδείνωση. Λιγότερη εσωκομματική πολεμική και περισσότερος χρόνος, σίγουρα βοηθούν να φανούν πιο καθαρά -και να αξιολογηθούν- τα θετικά και τα αρνητικά ενός νέου αρχηγού. Συγχρόνως όμως η κριτική και οι απαιτήσεις θα γίνονται όλο και πιο αυστηρές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου