Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Κυρ. Μητσοτάκης στο BBC: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν (vid)

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν»
τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο BBC One και τη δημοσιογράφο Λόρα Κένισμπεργκ, από το Λονδίνο, καλώντας τους τηλεθεατές να σκεφτούν πως θα ήταν εάν «κόβαμε τη Μόνα Λίζα».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος εκτενέστερα στα Γλυπτά έφερε το παράδειγμα της Μόνα Λίζα λέγοντας: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, πώς θα φαινόταν;»...
«Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», για να εκφράσει την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει λύση.

Όταν του αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι θετικός στον δανεισμό των Γλυπτών, είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω μετά».

Κληθείς να μιλήσει για το ναυάγιο της Πύλου, τον περασμένο Ιούνιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Ερευνούμε το περιστατικό, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι το Λιμενικό μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές. Έχουμε δικαίωμα να ανακόπτουμε βάρκες στη θάλασσα και να επιστρέφουν εκεί απ' όπου ξεκίνησαν».

«Ρωτήσαμε αν θέλουν βοήθεια, δεν ήθελαν, ήθελαν να πάνε στην Ιταλία και πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες από τους διακινητές, όχι από τις χώρες. Γίνεται έρευνα από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αλλά πρέπει να αναδείξουμε την ευθύνη των διακινητών. Δουλεύουμε με την Τουρκία και με την τουρκική ακτοφυλακή» επισήμανε.

Για τις μεταναστευτικές ροές ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα «έπρεπε να εφαρμόσει μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική».

Επεσήμανε ότι βασικός στόχος ήταν να περιοριστεί ο αριθμός των πλοιαρίων που φεύγουν από τις ακτές της Τουρκίας. Παράλληλα σημείωσε πως «αυτό που πετύχαμε ήταν να μειώσουμε σημαντικά των αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά».

Γεγονός, που όπως υπογράμμισε, έδωσε «μεγάλη ανακούφιση στους κατοίκους των νησιών». Παράλληλα όμως «προχωρήσαμε και πολύ πιο γρήγορα τις αιτήσεις για άσυλο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανίδα δημοσιογράφος Λόρα Κένισμπεργκ καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό με τα εξής λόγια:

«Η Βρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Όπως και δεν είναι η μόνη χώρα που παλεύει να αντιμετωπίσει τον αριθμό των ανθρώπων που θέλουν να κάνουν την Ευρώπη νέο σπίτι τους. Όχι πριν από πολύ καιρό το χρέος της Ελλάδας μεγάλωνε με τεράστιες διαστάσεις και η χώρα προσπαθούσε να αντιμετωπίσει πολλά χιλιάδες άτομα που έφταναν στις ακτές της. Ο άνθρωπος που συχνά πιστώνεται ότι γύρισε την οικονομική πορεία της χώρας του και επιβραβεύτηκε από την πλειοψηφία των πολιτών της, στις καλοκαιρινές εκλογές, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Βρετανία

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει τον κύκλο των επισκέψεών του στις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μετά από το Παρίσι και το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Λονδίνο για μία σειρά επαφών με οικονομικό, γεωπολιτικό και επενδυτικό αποτύπωμα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με κορυφαίους επενδυτές. Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, μετατρέπεται σε μία ακόμη ευκαιρία προκειμένου να αναδειχθεί η νέα εποχή που ανοίγεται στη χώρα.

Αναμένεται να αναδείξει τα βήματα της ελληνικής οικονομίας από το 2019 μέχρι σήμερα, που είχαν ως ορόσημο την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ θα απευθύνει πρόσκληση προς τους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους προς τη χώρα μας προκειμένου να δουν τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται σε αυτήν.

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος, ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μεσημέρι της Τρίτης έχει οριστεί το τετ του πρωθυπουργού με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Εξελίσσεται σε ένα μομέντουμ αλλαγών και εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα θέσει και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η θέση μας παραμένει ίδια. Η χώρα μας -όπως έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- επιδιώκει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών και την επανένωση, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης, τονίζουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 18:30, ο Κυριακός Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στις 17:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Keir Starmer.

Την Τρίτη, στις 12:45, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak, στη Downing Street.


Δεν υπάρχουν σχόλια: