Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Δικαιώνεται η ελληνική «συνταγή» στην διαχείριση του κορονοϊού - Με στοιχεία κι αριθμούς

Μια από τις ερωτήσεις που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο μετά από έναν χρόνο πανδημίας είναι αν η Ελλάδα τα έχει καταφέρει ή όχι. 
Οι απαντήσεις, ωστόσο, μπορούν να προκύψουν μόνο από δεδομένα και συγκρίσεις με άλλες χώρες. 
Ο κορονοϊός πλήττει ταυτόχρονα όλο τον πλανήτη, συνεπώς τα συγκριτικά στοιχεία μπορούν να παρουσιάσουν όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τις επιδόσεις κάθε χώρας.
Το Bloomberg μέτρησε 53 ανεπτυγμένες... χώρες για να καθορίσει ποιες από αυτές κάνουν την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Πού, δηλαδή, αντιμετωπίζεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο η κρίση του κορονοϊού, με την ελάχιστη - στο μέτρο του δυνατού - κοινωνική και οικονομική αναστάτωση. Σε αυτή την «κατάταξη ανθεκτικότητας», όπως την ονομάζει, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση!

Η βαθμολογία του Bloomberg

Η λίστα του Bloomberg «βαθμολογεί» τις οικονομίες με ΑΕΠ άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε 11 βασικούς δείκτες, που περιλαμβάνουν από την αύξηση σε κρούσματα και το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας έως τα εμβόλια και τις δυνατότητες για διεξαγωγή τεστ.
Λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν η ικανότητα του κάθε εθνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης κι ο αντίκτυπος των περιορισμών που σχετίζονται με την διασπορά του ιού, όπως π.χ. τα lockdowns στην οικονομία, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις κ.α.
Στην συγκεκριμένη κατάταξη, την πιο πρόσφατα επικαιροποιημένη στις 25 Φεβρουαρίου 2021, η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ρωσία κ.α.
Μάλιστα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη αξιολόγηση του προηγούμενου μήνα, η Ελλάδα σκαρφάλωσε 11 θέσεις, με το ποσοστό θνησιμότητας στη χώρα να έχει πέσει κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2.3%, όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό πίνακα:



Τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στις 4.3.21 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Ελλάδα μετράει 191.100 κρούσματα και 6.504 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Ενδεικτικά, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληθυσμό παρόμοιο με της Ελλάδας, έχουμε:

  • Βέλγιο: κρούσματα 772.875, θάνατοι 22.111
  • Πορτογαλία: κρούσματα 804.956, θάνατοι 16.351
  • Ουγγαρία: κρούσματα 432.925, θάνατοι 15.058
  • Τσεχία: κρούσματα 124.0051, θάνατοι 20.469

Κλίνες ΜΕΘ

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 575 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα. Στις 7 Δεκεμβρίου 2020 οι μονάδες εντατικής θεραπείας ξεπέρασαν τις 1.300, συνεπώς υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 1,5 χρόνο.
Επίσης, μέσα στην πανδημία, προσελήφθησαν 7.000 υγειονομικοί-1.400 μόνιμοι γιατροί, ενώ 4.000 νοσηλευτές μονιμοποιούνται.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε στο ΕΣΥ 88.690 επαγγελματίες Υγεία, ενώ τον Νοέμβριο του 2020 είχαν αυξηθεί σε 100.984. Δημιουργήθηκαν, εξάλλου, 4.590 απλές κλίνες COVID στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.

Εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Συνολικά 1.158.386 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 9 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, έχουν πραγματοποιηθεί 780.538 εμβολιασμοί 1ης δόσης και 377.848 εμβολιασμοί 2ης δόσης.
Σύμφωνα με στατιστικά που παρουσίασε ο Economist για την εικόνα της πανδημίας στην Ευρώπη, με στοιχεία που αντλήθηκαν για τον Ιανουάριο από Eurostat; Johns Hopkins University, Ηνωμένα Έθνη κ.α., η Ελλάδα σημειώνει καλύτερες επιδόσεις ακόμα κι από χώρες όπως η Γερμανία.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μετρούσε 281,5 εμβολιασμούς ανά 100.000 πληθυσμού ημερησίως, ενώ η Γερμανία 246,8 εμβολιασμούς.
Στον συγκεκριμένο δείκτη η Ελλάδα είναι μπροστά κι από χώρες όπως Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας, μάλιστα, η Ελλάδα είναι 6η στην Ευρώπη στην σχετική κατάταξη με όσους έχουν κάνει και τον δεύτερο εμβολιασμό, όπως μπορείτε να δείτε στον σχετικό πίνακα:





Τηλεκπαίδευση και ψηφιοποίηση στην Ελλάδα

Όταν ανέλαβε η τωρινή κυβέρνηση, τα ελληνικά σχολεία διέθεταν μόνο 4.500 φορητούς υπολογιστές. Τον Ιανουάριο 2021 είχαν ήδη διανεμηθεί πάνω από 90.000 laptops και tablets, που πληρώθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση, από ταμεία της ΕΕ και από ιδιωτικές δωρεές.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Cisco δημιούργησε μια πλατφόρμα Webex που μπορεί να παρέχει ταυτόχρονη πρόσβαση στους 1,4 εκατομμύρια μαθητές της χώρας και στους 180.000 εκπαιδευτικούς.
Σημειωτέον ότι η Ελλάδα ήταν, προ πανδημίας, στην ουρά της κατάταξης των χωρών ΕΕ στον τομέα της ψηφιοποίησης, είτε αυτό μετρηθεί με ιδιοκτησία laptops και tablets, είτε με συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, είτε μέσω online αγορών. Η κατάσταση, ωστόσο, έχει διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο.

Η Ελλάδα στην πανδημία του κορονοιού αναδείχτηκε διεθνώς ως έκπληξη, έχοντας διαχειριστεί ανέλπιστα καλά την επέλαση του ιού, όπως ανέδειξε πρόσφατα σε δημοσίευμά του και ο Economist, αναφερόμενος στο άλμα ψηφιοποίησης της χώρας. εν μέσω κορονοϊού.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είχε αποδυναμωθεί από μια οικονομική κρίση δεκαετίας, ενώ η χώρα διαθέτει τον δεύτερο πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ευρωπαική Ένωση, παράγοντας που αυτόματα καθιστούσε την Ελλάδα πιο ευάλωτη στην πανδημία.

Στήριξη της οικονομίας επί πανδημίας

Στον τομέα της στήριξης της οικονομίας στην πανδημία, η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει τη σημαντική αύξηση απολύσεων και το κύμα ανεργίας που είδαμε σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Ελλάδα επέλεξε συνειδητά να ακολουθήσει ένα μοντέλο προστασίας της απασχόλησης, ενισχύοντας επιχειρήσεις κι εργαζομένους με μια σειρά από στοχευμένα μέτρα, ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος των lockdowns.

Το Β’ τρίμηνο 2020 για παράδειγμα, η συνολική απασχόληση μειώθηκε κατά 3,5% στην Ελλάδα (2,5% σε ολόκληρη την ΕΕ). Συγκριτικά στις ΗΠΑ η μείωση στην απασχόληση έφτασε σχεδόν το 13%.
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για το 2021 εκτιμάται να είναι γύρω στο 3,3%, δηλαδή το δυσμενές σενάριο, έναντι 4,5% που προέβλεπε αρχικά ο προϋπολογισμός. Η εικόνα των επιδόσεων των οικονομιών μέσα στην πανδημία είναι γενικά ρευστή σε όλο τον κόσμο κι έτσι βλέπουμε τις οικονομικές προοπτικές για φέτος να αναθεωρούνται ακόμα και σε χώρες που αναμενόταν πολύ γρηγορότερη ανάκαμψη.
Για παράδειγμα, στις 27 Ιανουαρίου ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ «χαμήλωσε» τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία για το 2021 από 4,4% στο 3%.
Τέλος, οι πόροι που θα διατεθούν φέτος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 11,4 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Να σημειωθεί ότι πέρυσι έπεσαν για στήριξη της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων 24 δισ. ευρώ!

Το συμπέρασμα

Από το πρώτο lockdown του Μαρτίου 2020 μέχρι σήμερα, δηλαδή έναν χρόνο μετά, η Ελλάδα κερδίζει θετικά σχόλια στη διαχείριση της πανδημίας. Το ΕΣΥ άντεξε κι αντέχει ενώ ενισχύεται διαρκώς, δίχως να έχουμε δει στη χώρα μας εικόνες Ιταλίας, οι εμβολιασμοί προχωρούν ταχύτερα ακόμα κι από πανίσχυρες οικονομικά χώρα, κύματα ανεργίας δεν υπήρξαν παρά τα lockdowns, ενώ ακόμα και τα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με λάπτοπ στην τηλεκπαίδευση.

Λάθη ασφαλώς και μπορεί να έγιναν στη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, όμως οι δείκτες κορυφαίων διεθνών οργανισμών και ξένων ΜΜΕ αναδεικνύουν την Ελλάδα σε μια ευχάριστη έκπληξη κι αποκαλούν διαρκώς επιτυχημένη την «ελληνική συνταγή». Η μεγάλη εικόνα από το ECDC, διεθνείς οργανισμούς, το Bloomberg, τον Economist κ.α. δεν δικαιώνει την ελληνική αντιπολιτευτική μεμψιμοιρία, που παραμένει αιχμαλωτισμένη στον δικό της παλαιοκομματικό μικρόκοσμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: