Η κα Μενδώνη του εξηγεί -ενώ περπατούν στην Ακρόπολη- ότι έχει τοποθετηθεί πλεξιγκλάς σε κάποια σημεία, προκειμένου να νοιώθουν ασφαλείς οι επισκέπτες. «Όπως σας εξήγησα, το σύνθημα μας είναι ‘πρώτα η ασφάλεια’», τονίζει η κα Μενδώνη στην κάμερα. Ο ανταποκριτής παραλληλίζει τη Θεά Αθηνά της σοφίας, με τη σοφία που επέδειξε η Ελλάδα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Στη συνέχεια, με πλάνα από πλανόδιους μουσικούς στον πεζόδρομο κάτω από την Ακρόπολη, ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι είναι έτοιμοι για την επανεκκίνηση της οικονομίας και σημειώνει ότι εξαιτίας της πανδημίας, η Ακρόπολη αναμένεται ότι θα έχει μείωση κατά 90% των επισκεπτών της.
«Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού μας ξενάγησε στον Παρθενώνα, ένα από τα μεγαλύτερα σε επισκεψιμότητα μέρη στον κόσμο», ενώ η κα Μενδώνη συμπληρώνει ότι «υπήρχαν μέρες που η ημερήσια επισκεψιμότητα του μνημείου ήταν 20.000 άτομα. Αυτές τις μέρες όμως, το μέγιστο της επισκεψιμότητας θα είναι 2.000 άτομα… το αίσθημα που κυριαρχεί είναι αυτό της ελευθερίας έπειτα από 60 μέρες lockdown».
Ο ανταποκριτής υπενθυμίζει (με προβολή πλάνων από προηγούμενα-πρόσφατα ρεπορτάζ του), ότι η Ελλάδα ήταν μέχρι τώρα εξαιρετικά επιτυχής στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού καθώς με έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, είχε μόνο 165 θανάτους και λιγότερα από 3.000 κρούσματα, ενώ κανείς εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, δεν έχασε την ζωή του.
Πώς συνέβη αυτό; Οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οφείλεται σε μια μεγάλη στρατηγική, στο πρωτόκολλο ελέγχου κάθε επισκέπτη στο διεθνές αεροδρόμιο από τις 20 Μαρτίου. Όσοι ήταν αρνητικοί στο τεστ, πέρναγαν καραντίνα 14 ημερών ενώ οι θετικοί, παρέμεναν στο ξενοδοχείο και τους παρείχαν ιατρική βοήθεια. Σε αυτή τη διαδικασία δεν υπήρξε καμία εξαίρεση, τονίζει ο ανταποκριτής με πλάνα του ιδίου να υπόκειται σε δειγματοληψία, στο αεροδρόμιο. Τα αποτελέσματα βγαίνουν σε 24 ώρες, ενώ επισκέπτες και ντόπιοι ταξιδιώτες μεταφέρονταν σε ειδικά ξενοδοχεία αναμένοντας τα.
Όμως τα τεστ είναι μόνο η αρχή συνεχίζει ο ανταποκριτής με πλάνα από την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για ένα “επιτελείο πολέμου” όπου οι πληροφορίες είναι τόσο λεπτομερείς και που ανά πάσα στιγμή, εντοπίζονται όλοι όσοι είναι σε καραντίνα (πλάνα με διαδραστική απεικόνιση σε ηλεκτρονικούς πίνακες).
Τα εγκαίρως ληφθέντα προληπτικά μέτρα ίσως τους γλίτωσαν από τα χειρότερα, υπογραμμίζει ο ανταποκριτής. Προβάλλονται πλάνα από τη συνάντηση του Longman με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ.Ν.Χαρδαλιά, όπου ο τελευταίος τονίζει ότι ήταν ζωτικής σημασίας το κλείσιμο των συνόρων, των σχολείων, η επιβολή lockdown στη χώρα.
Ελλάδα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση, τον καλοκαιρινό τουρισμό, επισημαίνει ο ανταποκριτής (πλάνα από παραλία της Αθήνας). Σχεδιάζει να υποδεχθεί τους διεθνείς ταξιδιώτες την 1η Ιουλίου. Στη συνέχεια, με πλάνα από την αίθουσα διαχείρισης κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, συνομιλεί με τον επικεφαλής, Νίκο Μπαρδούτσο, για το τι μέλλει γενέσθαι λ.χ. στη Μύκονο, όπου ενώ προς το παρόν δεν έχει κρούσματα, αναμένεται να κατακλυστεί από χιλιάδες τουρίστες, καθώς και για το πως θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας εκεί.
Η απαγόρευση έλευσης τουριστών είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα, σημειώνει στην συνέχεια ο ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στο 18% του ελληνικού ΑΕΠ και απασχολεί το 20% του εργατικού της δυναμικού.
Ο ανταποκριτής μεταβαίνει και στη Σαντορίνη όπου για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, παραθέτει μαρτυρία επιχειρηματία από το χώρο της εστίασης, για τις διαφορές που αναμένουν αυτό το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα εφαρμοστούν και στις παραλίες, με διαχωριστικά πλεξιγκλάς για τις ξαπλώστρες (σχετικά πλάνα).
Στο βίντεο καταγράφεται και η εμπειρία ιδιοκτήτριας τουριστικού σκάφους από την πανδημία, το μειωμένο αριθμό πελατών που επιτρέπεται πλέον να επιβιβαστούν στο σκάφος της και το τι προσμένει η ίδια στο μέλλον για το νησί (πανοραμικά πλάνα της Σαντορίνης από το σκάφος, στα ανοικτά).
Αφού η Ελλάδα προστάτεψε την υγεία των πολιτών της τώρα πρέπει να προστατέψει και την οικονομία της, τονίζει ο ανταποκριτής, προσθέτοντας ότι έπειτα από την ‘κόλαση του lockdown’ ‘παράδεισοι σαν και αυτόν’ (πλάνα Σαντορίνης) είναι μεγάλος πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Το άνοιγμα των νησιών σαν αυτό, αποτελεί ρίσκο, που αξίζει να πάρει κανείς, επισημαίνει ο Longman, ενώ η ανταπόκριση ολοκληρώνεται με την ιδιοκτήτρια του σκάφους να λέει «ήταν ένας εφιάλτης που αφήνουμε πίσω και κοιτάμε στο μέλλον».
Αξιοσημείωτο, ότι και αμέσως μετά την προβολή του βίντεο στο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του ABC, η παρουσιάστρια σε on-air συνομιλία της με τον κυβερνήτη της Χαβάης, David Ige, (για το πώς σχεδιάζεται κι εκεί, να επανεκκινήσει ο τουριστικός τομέας), σχολιάζει και φέρνει ως θετικό παράδειγμα προς μίμηση, τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα κατά την είσοδο επισκεπτών στο διεθνές της αεροδρόμιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου