Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ο Τσίπρας το ήξερε

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας
Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης έχουν δύο σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν μέσα στις επόμενες 15 μέρες, τα οποία παρά τα προετοιμαζόμενα εδώ και καιρό πολιτικά «πυροτεχνήματα» του πρωθυπουργού, θα τους κάνουν αναμφισβήτητα την ζωή δύσκολη.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη σχεδόν βέβαιη προώθηση των μέτρων ύψους 4 δισ. στη Βουλή, χωρίς κανείς να γνωρίζει το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους, το οποίο ακόμα και να συμφωνηθεί τον Ιούνιο, δεν θα γίνει γνωστό νωρίτερα από το καλοκαίρι του 2018. Θα κληθούν δηλαδή...
να ψηφίσουν ένα σκληρό πακέτο μέτρων, αλλά δεν θα έχουν τίποτα να ψελλίσουν ως αντίβαρο για το χρέος.
Νωρίτερα, από σήμερα για παράδειγμα, οι βουλευτές θα πρέπει με πειστικό τρόπο να απαντούν στην εύλογη απορία των πολιτών, που έχει κατευθυνθεί η υπεραπόδοση του πλεονάσματος το 2016, ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Προς διευκόλυνσή τους, από όσο γνωρίζουμε, το εν λόγω ποσό δεν είναι διαθέσιμο. Άρα το επιχείρημα για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από το πακέτο των μέτρων ύψους 6,3 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης, που χωρίς προφανή λόγο νομοθέτησε η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι, δεν υφίσταται.
Αποκαλυπτικός ως προς αυτό ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας χτες στην Καθημερινή. 
Είπε χαρακτηριστικά: 
«Δεν είναι μόνο το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει πετύχει ποτέ η χώρα μας αλλά καταγράψαμε για πρώτη φορά στα χρονικά συνολικό πλεόνασμα, δηλαδή αποπληρώσαμε και τους τόκους του δημόσιου χρέους με δικούς μας πόρους». Ενημερωτικά για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι τόκοι που πλήρωσε με τους φόρους των Ελλήνων πολιτών, προς τους δανειστές, η κυβέρνησή τους ξεπέρασαν τα 4,5 δισ. Εκεί πήγε η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πληρώθηκαν επίσης και ορισμένα ομόλογα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος πήγε για τόκους.
Εύλογα μπορεί να ερωτηθούν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, «μα δεν είχατε πει ότι ένα μέρος σημαντικό θα μπορούσε να διανεμηθεί στους πολίτες;», το είπε άλλωστε και ο Σπίρτζης ότι η κυβέρνηση δεν θα περιοριστεί τα 617 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους, αλλά θα δώσει και άλλα. Το είπε και ο κ. Κουτεντάκης, «η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει κάθε υπεραπόδοση να επιστρέφεται με κάποιο τρόπο στην κοινωνία, με προτεραιότητα στους πιο αδύναμους». Παρεμπιπτόντως, ο ίδιος ήταν και ο εμπνευστής της περίφημης 13η σύνταξη, η οποία όμως δεν έφτασε ούτε το 10% της υπεραπόδοσης.
Η αλήθεια σχετικά με την υπόθεση της διανομής της υπεραπόδοσης, βρίσκεται πίσω από μια μεγαλειώδη γκάφα που έκανε ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του κατά την «ηρωική» 17ωρη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου. 
Συμφώνησε ότι αν υπάρχει υπεραπόδοση, το 30% θα πάει για το χρέος και ένα ακόμη 30% για εκκαθάριση μη καταβληθεισών υποχρεώσεων του παρελθόντος (δηλαδή ληξιπρόθεσμα του κράτους), ωστόσο δεν υπήρξε ρητή αναφορά για διανομή στην κοινωνία μερίσματος ή για αναστροφή μέτρων σε περίπτωση υπεραπόδοσης. 
Στο δεύτερο μνημόνιο για παράδειγμα προβλέπονταν ότι το 70% θα μπορούσαν να διατεθεί και το 30% της υπεραπόδοσης θα πήγαινε για το χρέος. 
Οι λόγοι μικρή σημασία έχουν, αλλά προφανώς όλοι καταλαβαίνουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν πολύ πίστευε ότι θα καταφέρουν οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν τους φόρους που τους έβαλε. 
Ο κ. Τσίπρας δηλαδή ήξερε ότι δεν είχε δικαίωμα να τους την δώσει όταν αποφάσιζε την ενίσχυση στους συνταξιούχους. Όπως ξέρει και που πήγε το πλεόνασμα... 

Του Νίκου Φιλιππίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: