Στην Ουάσιγκτον η κυβέρνηση διαπίστωσε για κάποιο λόγο που μόνο αυτή γνωρίζει ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η πλευρά Schaeuble μπλοφάρουν, «παίζοντας» καθυστερήσεις στις αποφάσεις για το χρέος.
Εικάζουν επίσης ότι μέσα στον Ιούνιο, το αργότερο, οι μπλόφες και των δύο θα μαζευτούν ως δια μαγείας πιεσμένοι από τις εκλογές στην Γερμανία, που θα πλησιάζουν, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι ...στα τέλη Ιουνίου εκπνέει ο χρόνος συμμετοχής με ετήσιο πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Το παράξενο, το οποίο δεν απαντά η ανάλυση τους, είναι ότι και οι δύο πλευρές (Γερμανία και ΔΝΤ) λένε περίπου τα ίδια εδώ και περίπου έξι μήνες και μόλις βρίσκονται στην δύσκολη θέση να πιεστούν έστω και υποτυπωδώς για την εξεύρεση λύσης, βρίσκεται ο «από μηχανής θεός» Αλέξης Τσίπρας με μια άτσαλη κίνηση να τους διευκολύνει πετώντας το τενεκεδάκι παρακάτω. Κάπως έτσι διασώθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο.
Υπό την έννοια αυτή η σημερινή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα αποκτά κρίσιμη σημασία. Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν μια διαπραγμάτευση «περίπατο» και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ειδικά στην περίπτωση που όπως πληροφορούμαστε τεθούν θέματα «χαμηλής» για τους πολλούς αλλά «υψηλής» για την κυβέρνηση πολιτικής σημασίας. Ενδεικτικά, θεωρείται δεδομένη η διατύπωση σημαντικών παρατηρήσεων επί του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των επιχειρηματικών χρεών, αλλά και οι ενστάσεις για παλαιότερους νόμους όπως το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.
Όλα αυτά δεν είναι μπλόφες. Είναι η αμείλικτη πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, με τις κυβερνήσεις συνήθως να την πατούν σε διαφωνίες για δήθεν «εμβληματικές» λεπτομέρειες.
Ο κίνδυνος να κάνει για μια ακόμα φορά την λάθος κίνηση το Μαξίμου, δίνοντας άλλοθι για μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές, είναι αυξημένος δεδομένης της αδυναμίας της στην μικροανάλυση των συμπεριφορών στην σκακιέρα των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει δύο επιλογές:
Είτε θα κλείσει σε τεχνικό επίπεδο την συμφωνία με μόνο αντίβαρο στα μέτρα που θα ψηφίσει την είσπραξη μιας δόσης 6-7 δισ. ευρώ,
είτε θα αποφασίσει να περιμένει τις εξελίξεις στο χρέος, «μπλοφάροντας» με τους θεσμούς, με τον κίνδυνο να βρεθεί εν μέσω θέρους με σκλήρυνση των capital controls...
Του Νίκου Φιλιππίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου