Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Το κριτήριο μνημόνιο-αντιμνημόνιο κυριαρχεί, όσο κι αν η κυβέρνηση το ξορκίζει


Κοινή γνώμη: Βαρύ κλίμα, μακριά από τους πολιτικούς…

  1. 1.Αυτό που καθορίζει αποφασιστικά τους πολιτικούς συσχετισμούς σήμερα είναι οι εξελίξεις γύρω από την οικονομική, κοινωνική κρίση και οι δραματικές επιδράσεις στη ζωή και την ψυχολογία των πολιτών. 
    2. Η τάση μιας μικρής αισιοδοξίας που είχε καταγραφεί την άνοιξη έχει, πλέον, αναστραφεί. Το κλίμα στην κοινωνία είναι βαρύ. Μπορεί να υπάρχει αναμονή βελτίωσης κάποιων δεικτών, αλλά δεν υπάρχουν προσδοκίες για τη ζωή των ανθρώπων. Ζητείται ελπίς, αλλά δεν φαίνεται. Το success story έχει πολύ story μπροστά του για να υπάρξει…


  1. 3. Είναι ξεκάθαρο ότι η συντριπτική πλειοψηφία – 8 στους 10 – δεν αποδέχεται άλλο Μνημόνιο, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για την πατρίδα μας. Αν ορισμένοι ερμηνεύουν τη σχετικά μικρή συμμετοχή σε απεργίες και κινητοποιήσεις, ως αποδοχή ή ανοχή έστω, στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, μάλλον κάνουν λάθος. Απλώς οι οικονομικές αντοχές της πλειοψηφίας έχουν μειωθεί παρά πολύ. Κυριαρχούν η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια και για πολλούς ο θυμός και η αγανάκτηση, συναισθήματα που στις κάλπες δεν εξατμίζονται. Η υπερφορολόγηση γονατίζει τη μεσαία τάξη, η επιχειρηματικότητα καταδιώκεται, οι άνεργοι 40-60 ετών αυξάνονται με δραματικές συνέπειες.
Μην ξεχνάμε ότι και αυτές οι κοινωνικές ομάδες, μαζί με τους συνταξιούχους, υπό το βάρος των διλλημάτων, είχαν δώσει τη νίκη στη σημερινή κυβέρνηση πριν 1½ χρόνο. Τώρα πολλοί απομακρύνονται, αλλά δεν έχουν αποφασίσει…
Είναι φανερό ότι το κριτήριο μνημόνιο – αντιμνημόνιο, όσο κι αν το ξορκίζει η κυβέρνηση, παραμένει κυρίαρχο για τις πολιτικές συμπεριφορές των πολιτών.
  1. Το οριακό προβάδισμα με χαμηλά ποσοστά της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, και κυρίως ο αυξανόμενος αριθμός των πολιτών που αποστασιοποιούνται από τα κόμματα, αφήνουν τελείως ανοικτές τις πολιτικές εξελίξεις. Βεβαίως, αν οι εκλογές γίνουν μετά από μια νέα συμφωνία με νέα μέτρα, δεν πρέπει να έχει κανείς ερωτηματικό για την έκβασή τους.
  2. Κανείς, πλέον, δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη, εκτός από ένα τμήμα ψηφοφόρων του. Οι πολίτες που θεωρούν ακραίο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται διαρκώς. Άρα, διλήμματα φόβου, παρόμοια με αυτά του Ιουνίου του ’12 δεν μπορούν να υποστηριχτούν. Από την άλλη πλευρά οι υπόλοιπες δυνάμεις της διάσπαρτης Κεντροαριστεράς αν δεν αλλάξουν ριζικά την πορεία τους, διαμορφώνοντας ταυτότητα και προσφέροντας μια εναλλακτική λύση, θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης στις επόμενες εκλογές.
Σε ό,τι αφορά την εγκληματική, φασιστική Χρυσή Αυγή. Η κοινωνία κάνει κριτική στο Κράτος, στη Δικαιοσύνη, αλλά και αυτοκριτική γιατί έγινε ανεκτό το φαινόμενο της ναζιστικής Ακροδεξιάς. Η αντιμετώπιση του φαινομένου, όμως, δεν είναι εύκολη.
Η πλειοψηφία πιστεύει ότι με τις συλλήψεις και τις δίκες δεν τελειώνει η Χρυσή Αυγή. Στην πατρίδα μας, που οι νεότερες γενιές δεν ξέρουν την πραγματική Ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων, όπου οι πολίτες θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα πρόδωσε τη χώρα και τους ίδιους – ο καθένας εννοεί τους πολιτικούς του αντιπάλους ως προδότες -πώς θα ήταν δυνατόν να μην προκύψει μια ισχυρή «αντισυστημική» Χρυσή Αυγή;
Φραγμό στην εγκληματική Ακροδεξιά μπορεί να βάλει η ίδια η κοινωνία – αν αποκτήσει αυτογνωσία και τη δύναμη να το κάνει – και το πολιτικό σύστημα αν ανακτήσει στοιχειωδώς την αξιοπιστία του. Γιατί το αίσθημα του προδομένου, του ανασφαλούς, του αδύναμου, του ηττημένου «εγώ», άνοιξε την πόρτα της Χρυσής Αυγής. 
Για να τ’ αντιμετωπίσουμε αυτά πρέπει να καταφέρουμε να νιώσουμε ως λαός, ως έθνος, ως κράτος, αξιοπρεπείς, περήφανοι, αλληλέγγυοι, δημοκρατικοί, Έλληνες. 
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…

Τάκης Θεοδωρικάκος

* Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι πρόεδρος της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων GPO

Δεν υπάρχουν σχόλια: