Μεγάλος Λιβανέζος επιχειρηματίας* ζει χρόνια στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά του. Κατάγεται από τον Λίβανο. Ο πόλεμος τον ανάγκασε να δραστηριοποιηθεί μακριά από την πατρίδα του. Διατηρεί στην Ελλάδα μία παραγωγική μονάδα που απασχολεί 200 ανθρώπους στον Πειραιά. Έχει επιχειρηματική δραστηριότητα και σε άλλες χώρες. Σήμερα κινδυνεύει να «παγιδευτεί» στα δόκανα του νόμου για το παγκόσμιο εισόδημα. Πουλάει τα πάντα και «εξαφανίζεται»…
Έξι μήνες και μία ημέρα να μείνει στην Ελλάδα, έχασε. Αυτό είναι ήδη γνωστό, το έχουμε αναδείξει ως θέμα. Ο άνθρωπος ή θα πρέπει να φύγει για έξι μήνες σαν τα αποδημητικά πουλιά ή να αναζητήσει μία πιο φιλική χώρα. Επέλεξε το δεύτερο, παρά το γεγονός ότι θεωρούσε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του. Η επένδυση στον Πειραιά θα μπορούσε να γίνει οπουδήποτε. Την έκανε, όμως, στην Ελλάδα επειδή το ήθελε.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι τον απειλούν με φόρο για εισοδήματα που έχει παράγει στα πέρατα του κόσμου. Αλλά και για εισοδήματα που ουδέποτε απέκτησε! Πως γίνεται αυτό; Οι «έξυπνοι» του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών φρόντισαν να υπολογίζουν τα κέρδη των εταιρειών κατά πως βολεύει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του ελληνικού δημοσίου και όχι με βάση τα πραγματικά παραστατικά! Μιλάμε για την απόλυτη τρέλα. Να έχεις σε μία εταιρεία στο Ντουμπάι κέρδη 1.000 δολάρια και το ελληνικό δημόσιο να σε φορολογεί στην Ελλάδα, λόγω παγκοσμίου εισοδήματος, με 200.000 δολάρια. Κι αν σου αρέσει. Αν δεν σου αρέσει φύγε και πήγαινε να μείνεις σε μία άλλη χώρα.
Ε, λοιπόν, αυτό κάνουν οι άνθρωποι. Τα μαζεύουν και φεύγουν. Οι εμπνευστές αυτών των διατάξεων υποστηρίζουν ότι ανάλογες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλες χώρες. Ίσως, αλλά υποθέτουμε ότι σε εκείνες τις χώρες δεν έχουν ανάγκη για επενδύσεις, όπως στην Ελλάδα. Είναι εντελώς ηλίθιο να παίρνεις αυτούσια μία διάταξη που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να την εφαρμόζεις στην Ψωροκώσταινα. Ειδικά με τους Λιβανέζους και τους Σύριους, θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή. Η αναταραχή στις αραβικές χώρες θα μπορούσε να ωθήσει αρκετούς ανθρώπους να αναζητήσουν μία νέα βάση για τις οικογένειές τους και για τις εργασίες τους στην φιλόξενη Ελλάδα. Αυτοί που έχουν χρήματα και την δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα από αυτές τις χώρες θα σκεφτούν την Ελλάδα. Θα είναι μέσα στις πρώτες τους επιλογές. Αρκεί η Ελλάδα να τους θέλει…
Του Θανάση Μαυρίδη
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου