Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η Τουρκία πέφτει στο λάκκο που άνοιξε


Ενδεχόμενη εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφός της θεωρείται ότι στρέφεται και κατά των δύο γειτόνων της, Συρίας και Ιράν

Οι συζητήσεις στους κόλπους του ΝΑΤΟ για εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τουρκίας, έφερε την αναστάτωση στους πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους της χώρας.  
Και τούτο διότι το νέο-οθωμανικό δόγμα που διατύπωσε ο κ. Νταβούτογλου και υιοθέτησε ο κ. Ερντογάν, προβλέπει για την Τουρκία ηγετικό ρόλο στην περιοχή, αλλά και γενικότερα στους μουσουλμανικούς λαούς της υφηλίου. 
Η αντιπυραυλική ασπίδα, όμως, θεωρείται ότι στρέφεται και κατά των δύο γειτόνων της, Συρίας και ... Ιράν.

Η Τουρκία, με το νέο-οθωμανισμό, πατά σε δύο βάρκες. Θέλει να καταστεί μόνιμος ‘στρατηγικός εταίρος’ της Δύσης, αλλά ταυτόχρονα παριστάνει τον ηγέτη των μουσουλμάνων, οι οποίοι όμως εχθρεύονται τη Δύση!  
Παρόλο που ακολουθεί, σε πολλά, τη φαναριώτικη πολιτική, αγνόησε τη φαναριώτικη-βυζαντινή παροιμία «ο ορύσσων βόθρον εν αυτώ εμπεσείται» (όποιος ανοίγει λάκκο, πέφτει ο ίδιος μέσα).

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων TRT, αναφέρθηκε στη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των Η.Π.Α. κ. Φίλιπ Κρόουλι, ο οποίος αποκάλυψε ότι συνομιλούν με την Τουρκία σχετικά με το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο ραντάρ, σε συνδυασμό με άλλα φορητά, που φέρουν τα πλοία στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα, παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση που το Ιράν εκτοξεύσει κάποιο πύραυλο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες απόκρουσής του.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε το παρακάτω: «Νομίζω πως και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας αναγνωρίζουν, ότι οι ιρανικοί πύραυλοι ενέχουν σαφή απειλή για την Ευρώπη». Σε ρεπορτάζ όμως της εφημερίδας «Washington Post» εκφράζεται το ερώτημα «αν η Τουρκία θα επιτρέψει την εγκατάσταση ενός ισχυρού X-band ραντάρ στο έδαφος της».

Μετά δε, και από την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας πως η Τουρκία αποτελεί μια καλή τοποθεσία για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Άγκυρα, της οποίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ Βεκντί Γιονούλ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή το θέμα είναι στη φάση διαπραγμάτευσης και δεν βλέπουμε καμία χώρα ως απειλή». Δύσκολα βέβαια θα πεισθεί το Ιράν και η Συρία, ότι η εγκατάσταση νατοϊκών πυραύλων στα σύνορά τους, δεν είναι εχθρική ενέργεια.

Ούτε και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε σαφείς εξηγήσεις. Υπεξέφυγε, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι ορισμένες ειδήσεις που δημοσιεύονται στον τύπο δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα. Και σημείωσε, πως δεν θέλουν να παρουσιαστεί αντίφαση μεταξύ των μέτρων που θα παρθούν και των αμυντικών συστημάτων, με το όραμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεν θέλουν, αλλά πολλοί ξένοι αναλυτές υποψιάζονται πως πρόκειται για «διπλωματική παγίδα» που τους έριξαν οι Αμερικανοί, ώστε να διαλέξουν οι Τούρκοι μια μόνο βάρκα για να πατούν.
Ο Μακεδών
 VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: