Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Σάλος από την αποκάλυψη για την ευνοϊκή ρύθμιση δανείων για τα δύο αδέρφια Τσίπρα [εικόνες]

Σάλο προκαλεί, η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Παραπολιτικά», για την ευνοϊκή ρύθμιση – πρόκληση δανείου που αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα των δύο αδερφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό που αποκαλύπτεται σήμερα είναι, πως την ίδια περίοδο που οι Τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά έναν μικροοφειλέτη δανειολήπτη, απειλώντας με κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων, εμφανίζονται εξαιρετικά… γαλαντόμες απέναντι στα δύο αδέρφια του πρωθυπουργού, προσφέροντας βολικές ρυθμίσεις των δανείων τους με πολύ μεγάλη...
περίοδο χάριτος και αποπληρωμής.
Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας, είχαν βγει στα «κάγκελα» με αφορμή το απολύτως εξυπηρετούμενο δάνειο της οικογένειας Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα των Χανίων».
Και την ίδια στιγμή που επιχειρούσαν να εμφανίσουν μια αστεία υπόθεση ως «σκάνδαλο»που αφορούσε προσωπικά τον αρχηγό της ΝΔ, τα δύο αδέρφια του Τσίπρα προχωρούσαν σε σύναψη μιας προκλητικά ευνοϊκής συμφωνίας με Τράπεζα η οποία προέβλεπε την αποπληρωμή δανείου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με δόση της τάξεως των… 300 ευρώ τον μήνα!
Ο λόγος για την τεχνική εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε., σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά» και το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Τζένου, στην οποία συμμετείχαν και συμμετέχουν (;) ως ομόρρυθμοι εταίροι τα αδέλφια του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσίπρας και Ζαννέτ Τσίπρακαι η οποία κατάφερε το 2016, την περίοδο δηλαδή της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, να ρυθμίσει το δάνειό της, ύψους 243.544 ευρώ, και μάλιστα με ευνοϊκότατους όρους, δηλαδή με αποπληρωμή της οφειλής σε 49 μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις των 4.970 ευρώ η κάθεμία και κυρίως με συμφωνία σταθερής δόσης, με μόλις… 300 ευρώ τον μήνα, για τα πρώτα 2 χρόνια.
Η όλη ιστορία, αφορά τη σύμβαση που υπέγραψε με μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στις 23 Μαΐου 2016 η «Δ. Τσίπρας – Ζ.Τσίπρα Ο.Ε.», φέρουσα τον διακριτικό τίτλο ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.. Επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, η εταιρεία ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε. τροποποίησε με νέους, ευμενείς όρους ληξιπρόθεσμη οφειλή και άληκτο κεφάλαιο παλαιού δανείου.
Η ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε. συστάθηκε στις 4 Ιουνίου 1997, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25 εκατ. δραχμών και σκοπό «την κατασκευή και ανάληψη δημοσίων ή ιδιωτικών έργων». Λίγους μήνες αργότερα, σύναψε το πρώτο της δάνειο (αρ. σύμβασης 16/1561/05-09-1997), με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό και ανοικτή πίστωση έως του ποσού των 1,3 εκατ. ευρώ (οι τιμές σε ευρώ και όχι δραχμές, όπως αναφέρονται στη σύμβαση).
Τον Νοέμβριο του 2012, όταν δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας ήταν ήδη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα αδέλφια του πέτυχαν μετατροπή των υφιστάμενων όρων της αρχικής σύμβασης εξασφαλίζοντας τη μετατροπή του συγκεκριμένου δανείου σε «τοκοχρεολυτικό» από την «ειδική διάδοχο» του ως άνω χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Ερχόμαστε αισίως στο έτος 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Οπως προκύπτει από την τροποποιητική σύμβαση που έχουν στα χέρια τους τα «Π», η συνολική οφειλή της εν λόγω κατασκευαστικής εταιρείας ανερχόταν, τον Μάιο του 2016, στις 243.544 ευρώ, πλέον τόκων κεφαλαίου (το άληκτο κεφάλαιο τον Μάιο του 2016 ανήλθε στις 133.749 ευρώ και το ληξιπρόθεσμο στις 109.794 ευρώ).

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης, 
«η εξόφληση του συνολικά ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου από τον οφειλέτη οριζόταν σε 49 μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβλητέας την 01/06/2016». 
Το δε επιτόκιο ορίστηκε στο 6,1% με βάση το ετήσιο Euribor και την ασφαλιστική εισφορά.
Ωστόσο, σε άλλη παράγραφο αναφέρεται ειδικότερος όρος, σύμφωνα με τον οποίο ο «οφειλέτης» (ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.) θα καταβάλλει στην τράπεζα ένα σταθερό ποσό, το οποίο για τις επόμενες 24 δόσεις θα ανέρχεται στο γιγαντιαίο ποσό των… 300 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ειδική αυτή μεταβολή συμφωνήθηκε ταυτόχρονα με τον κύριο τρόπο ρύθμισης της οφειλής και όχι σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν τυχόν θα διαπιστώνονταν από την οφειλέτρια αδυναμία καταβολής των συμφωνηθεισών δόσεων.
Επιπροσθέτως, στη σύμβαση ορίζεται ότι «με την καταβολή κάθε σταθερής δόσης θα εξοφλούνται πρώτα τα έξοδα του δανείου και οι δεδουλευμένοι τόκοι, με το τυχόν δε υπόλοιπο αυτής θα εξοφλείται μέρος του άληκτου κεφαλαίου του δανείου». Δηλαδή, η ΔΙΟΔΟΣ ρύθμισε οφειλή 243.544 ευρώ με επιτόκιο 6,1% σε 49 δόσεις, εκ των οποίων για τις πρώτες 24 θα έδινε μόλις 300 ευρώ τον μήνα, ποσό που δεν επαρκεί καν για την αποπληρωμή των μηνιαίων ανακυπτόντων τόκων!
Σύμφωνα με το extrait (αναλυτική κίνηση λογαριασμού, με κωδικό 13964685) της 7ης Φεβρουαρίου 2018, το συνολικό υπόλοιπο του δανείου παρέμενε σχεδόν «αναλλοίωτο», στις 243.573 ευρώ.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν προβληματισμό για τη σκοπιμότητα της ρύθμισης, πιστεύοντας ότι έγινε για να μην ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού των ακινήτων που είχαν υποθηκευτεί σχετικά.
Τραπεζικοί παράγοντες στους οποίους απευθύνθηκαν τα «Παραπολιτικά» έχουν εύλογες απορίες και θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, αν η εταιρεία είχε συναλλαγές και δραστηριότητα, τι είδους και μέχρι πότε και ποια είναι σήμερα η πραγματική και νομική της κατάσταση, βάση ποίων οικονομικών στοιχείων εγκρίθηκαν χρήματα το 2012 και επιτεύχθηκε ρύθμιση το 2016, για το αν το δάνειο εξυπηρετούνταν κανονικά και έως πότε και για το ποια είναι η σχέση στην παρούσα φάση της ΔΙΟΔΟΣ με την τράπεζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλέφωνο της ΔΙΟΔΟΣ, η οποία εδρεύει στην οδό Φθιώτιδος στους Αμπελόκηπους, όπως φαίνεται στη σφραγίδα που έχει τεθεί σε κάθε σελίδα του συμβολαίου, είναι το ίδιο με αυτό της τεχνικής Τ&Τ Ο.Ε. Οπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στο φύλλο της 22ας Σεπτεμβρίου 2012, η Τ&Τ είχε ιδρυθεί το 2006 από τον Αλέξη Τσίπρα και τον εξάδελφό του, Γιώργο Τσίπρα, ο οποίος σήμερα έχει αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου του Οικονομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, διατηρώντας γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τον Αλ. Τσίπρα, τη διετία 2006-2008 η εταιρεία «δεν επέδειξε κάποιον σημαντικό απολογισμό». Προφανώς για εκείνον ήταν ασήμαντο το ποσό των 283.574 ευρώ που έλαβε το 2008 για τη «διαμόρφωση της Πλατείας Αγ. Τιμόθεου στην κοινότητα Σταμάτας».
Βάσει εκείνης της απόφασης (αρ. 159/2008) του Κοινοτικού Συμβουλίου και μεταγενέστερων, συμπληρωματικών συμβάσεων, το έργο έφθασε στις 326.242 ευρώ!
Αποκάλυψη βόμβα από τα "Παραπολιτικά"

Δεν υπάρχουν σχόλια: