Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Κυβέρνηση: «Φουλ επίθεση» με στόχο τη στήριξη της κοινωνίας

Επί μία εβδομάδα, τα συναρμόδια υπουργεία εξειδίκευαν τα 45 μέτρα - παρεμβάσεις, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας επί της ουσίας έναν νέο οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.
Ένα μείγμα πολιτικών, που για το Μέγαρο Μαξίμου έχουν έναν στόχο, να παράξουν αποτελέσματα, άμεσα, απτά και ορατά, που θα περικλείουν τους σημαντικότερους τομείς της καθημερινότητας του πολίτη και θα ενισχύουν τα εισοδήματα. Η υλοποίηση αυτών των πολιτικών έχει τεθεί δια στόματος πρωθυπουργού, ως η προϋπόθεση για να διεκδικήσει με επιτυχία η κυβέρνηση την ψήφο των πολιτών στις εθνικές εκλογές του 2027...
Μετά την παρουσίαση των μέτρων, ο χρόνος αρχίζει να μετρά για τα αρμόδια υπουργεία. Στο κυβερνητικό επιτελείο προϊδεάζουν για «φουλ επίθεση», καθώς πλέον έχει γίνει σαφές ότι το σημαντικότερο έλλειμμα για την κυβέρνηση στον έκτο χρόνο της θητείας της, είναι η αναντιστοιχία των δεδομένων, που αποτυπώνονται σε εκθέσεις και αριθμούς και σε όσα αντιλαμβάνεται ο πολίτης στην καθημερινότητά και τη ζωή του.
Το περιέγραψε ευκρινώς ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «το στοίχημα της δεύτερης τετραετίας είναι να σταματήσει να νιώθει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι ''ναι ρε παιδιά, καλές οι επενδυτικές βαθμίδες, καλές οι αναβαθμίσεις οικονομίας, σημαντικές αυτές οι ειδήσεις, αλλά εγώ δεν το βλέπω στην τσέπη μου''».

Η αύξηση των εισοδημάτων αποτελεί τον πλέον σημαντικό και μετρήσιμο στόχο
Με αφετηρία την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί στην αύξηση μισθών και συντάξεων, την πρόθεση αυτό να συνεχιστεί και τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και την εκτίμηση ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται, στην κυβέρνηση παραμένουν στον στόχο του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ, έως τα τέλος της τετραετίας, με παράλληλη μείωση της ανεργίας και αύξηση των στοχευμένων επιδομάτων.
Οι παρεμβάσεις στη στεγαστική πολιτική, με σειρά προγραμμάτων, όπως το «Σπίτι μου 2», το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», την «Κοινωνική Αντιπαροχή» και τις νέες ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και την golden visa, εκτιμούν στα αρμόδια υπουργεία ότι θα οδηγήσουν στη διάθεση περισσότερων κατοικιών, άρα και στην αποκλιμάκωση των τιμών στην αγορά ακινήτων.
Υγεία, παιδεία και μεταφορές αποτελούν κεντρικούς τομείς, στους οποίους επιδιώκονται αποτελέσματα και μάλιστα άμεσα, καθώς ήδη έχει αρχίσει η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και πολιτικών για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Οι επόμενοι τρεις μήνες, έως το τέλος του έτους, θεωρούνται από το κυβερνητικό επιτελείο κρίσιμοι για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Πρόκειται για ένα διάστημα κατά το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε εσωκομματικές διεργασίες για την αλλαγή ηγεσίας, «ανοίγοντας» στην κυβέρνηση ένα χρονικό «παράθυρο» όπου θα αναμετράται με τα πραγματικά ζητήματα των πολιτών, χωρίς σε πολιτικό επίπεδο να υπάρχει ένας συγκροτημένος αντιπολιτευτικός αντίλογος.
Σε αυτό το τρίμηνο, η κυβέρνηση επιδιώκει να αρχίσει να καταγράφεται αντιστροφή της εικόνας στις δημοσκοπήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να ανακτά δυνάμεις. Ακόμη πιο σημαντικά θεωρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η αίσθηση των πολιτών ως προς την ορθότητα των πολιτικών παρεμβάσεων, που προωθούνται, έτσι όπως αποτυπώνεται για παράδειγμα στις ερωτήσεις για την κατεύθυνση -σωστή ή λάθος- που ακολουθεί η χώρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανακοίνωση και εξειδίκευση των μέτρων, δίνοντας έμφαση στις 12 αυξήσεις και 12 φοροαπαλλαγές, όπως επισημαίνουν, που ανακοινώθηκαν, ως στίγμα προθέσεων για την επόμενη τριετία.

Ενόψει των χειμερινών μηνών, άλλωστε, για τους οποίους ο φόβος των υψηλών τιμών της ενέργειας παραμένει, η Αθήνα αναμένει και την ευρωπαϊκή παρέμβαση, μετά την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιληφθεί του χάσματος, που διαπιστώνεται ανάμεσα στις τιμές ρεύματος στον νότο της Ευρώπης και τον βορρά, παρέμβαση, πάντως, που πρακτικά δε μπορεί να υπάρξει πριν οι Βρυξέλλες επανέλθουν στους ρυθμούς τους με τη συγκρότηση της νέας Κομισιόν.

Λίδα Μπόλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: