Λίγους μήνες μετά τις δεύτερες εθνικές εκλογές του Ιουνίου, που έδωσαν το σήμα της συνέχειας για την κυβέρνηση και της πολιτικής ηγεμονίας στο κόμμα του, ο πρωθυπουργός επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να εκπέμψει εκ νέου το μήνυμα ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί ανάγκη και βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση όσων έχουν ήδη επιτευχθεί, όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στην οικονομία, αλλά και για την επίσπευση κομβικών μεταρρυθμίσεων, που προωθεί το κυβερνητικό επιτελείο...
Από το βήμα της Βουλής, κατά την καταληκτική του ομιλία πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε το πολιτικό σκηνικό, που έχει διαμορφωθεί σήμερα, χαρακτηρίζοντας «ακλόνητη» την πολιτική σταθερότητα και «σαφές» το τοπίο των πολιτικών δυνάμεων.
Λίγο νωρίτερα, ήταν ο υπουργός οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, που είχε θέσει επίσης την πολιτικό σταθερότητα ως ένα εκ των βασικών στοιχείων, που χρειάζεται η οικονομία για να παραμείνει το θετικό μομέντουμ.
«Σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής σε συνδυασμό με την πολιτική σταθερότητα» είναι τα στοιχεία, όπως διαμηνύεται, που μπορούν να δώσουν την ώθηση, που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να διασφαλιστεί η ανάπτυξη, η αύξηση των επενδύσεων, η μείωση της ανεργίας.
Το μήνυμα, που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι προς πάσα κατεύθυνση. Ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, απευθύνεται καταρχάς στους πολίτες, ζητώντας να επιβεβαιώσουν την καθαρή επιλογή των εθνικών εκλογών, συνεκτιμώντας όσα έως τότε θα έχουν υλοποιηθεί από το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι μεταρρυθμίσεις, που αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη ή οδηγούν στον εκσυγχρονισμό του κράτους, όπως η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα, η ενίσχυση της υγείας και της παιδείας σε ανθρώπινο δυναμικό, μέσω προσλήψεων, σε υποδομές, αλλά και στο επίπεδο των αμοιβών, η στήριξη των ευάλωτων και η συνολική ενίσχυση των εισοδημάτων, όπως προβλέπεται και στον Προϋπολογισμό με τις αυξήσεις συντάξεων και μισθών του δημοσίου, η αποφασιστικότητα που επιδεικνύεται για την αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών, λ.χ. ο νέος νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων δημοσίων φορέων ή η οπαδική βία, αλλά και η προώθηση τομών, όπως η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, που έπεται, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες συγκροτούν ένα πλαίσιο, το οποίο, όπως επισημαίνουν στο Μαξίμου, οι πολίτες θα κληθούν να το αξιολογήσουν.
Το μήνυμα απευθύνεται και στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η δημόσια διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τη ρύθμιση για τη χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας για όσους μετανάστες βρίσκονται επί τριετία στη χώρα και αποδεικνύουν ότι απασχολούνται, κινητοποίησε τα βλέμματα και προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι στην ονομαστική ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογίας θα τηρηθεί η κομματική πειθαρχία, με εξαίρεση τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δεν εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.
Άλλωστε, το Μαξίμου έχει καταστήσει σαφές ότι επιλογές, που λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της χώρας, δεν πρόκειται να μπαίνουν στη μέγγενη κομματικών διεργασιών ή στον υπολογισμό του πολιτικού κόστους -παραπέμποντας και στη στάση, που τηρήθηκε για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών- και αυτή η ρύθμιση, σημειώνουν, έρχεται να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα της πραγματικότητας και να δώσει λύσεις σε προβλήματα, όπως για παράδειγμα του αγροτικού τομέα.
Η κυβερνητική σταθερότητα δεν έχει απειληθεί για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε καμία στιγμή από το 2019 έως σήμερα.
Τα, δε, αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων, εθνικών ή αυτοδιοικητικών, έδειξαν ότι ούτε η πολιτική σταθερότητα τίθεται εν αμφιβόλω, πολύ περισσότερο όταν ο χώρος της αντιπολίτευσης μοιάζει κατακερματισμένος, χωρίς να συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο, που θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητική εναλλακτική.
Επιδίωξη για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να παραμείνει ως έχει το πολιτικό σκηνικό, με την κυβέρνηση να τυγχάνει της στήριξης των πολιτών, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων, με ορίζοντα το 2027.
Όσο πλησιάζουν οι κάλπες του Ιουνίου, το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας θα τίθεται ολοένα και πιο εμφατικά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου