Η διεφθαρμένη ΑΕΠΙ με πρόσχημα δήθεν τα πνευματικά δικαιώματα λεηλατούσε ακόμη και τα ραφτάδικα που είχαν ένα τραντζιστοράκι για να ακούνε μουσική.
Έβαζε πρόστιμα αβέρτα με τους ελεγκτές της να έχουν μετατραπεί σε στρατό κατοχής για τις μικρές επιχειρήσεις εστίασης. Ώσπου ήρθαν οι κεραυνοί του Εισαγγελέα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη στο Capital.gr
Βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για επτά αδικήματα απήγγειλε μετά από πολύμηνη έρευνα ο εισαγγελέας πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος για την υπόθεση της ΑΕΠΙ, η οποία φέρεται να αφορά σε μαύρη τρύπα...
άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι κατηγορίες στρέφονται κυρίως σε βάρος μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου που κρατούσε για χρόνια τα ηνία της εταιρίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα.
Τα αδικήματα τα οποία θα κληθεί να προσωποποιήσει ο ανακριτής που θα χειριστεί τη δικογραφία είναι:
-Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
-Κακουργηματική υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο.
-Κακουργηματική απάτη από κοινού κατ’ επάγγελμα.
-Κακουργηματική απιστία από κοινού.
-Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα.
-Κακουργηματική ανακριβής απόδοση ΦΠΑ.
-Κακουργηματική φοροδιαφυγή διά της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.
Πώς ξεκίνησε
Η δικογραφία άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά λόγω της άρνησης της εταιρείας να δεχθεί τον προβλεπόμενο εκ του νόμου έλεγχο, αλλά και της προσπάθειας μεταφοράς της έδρας της εταιρείας στην Κύπρο.
Η εισαγγελική παρέμβαση ήταν αυτή που έκαμψε τις αντιρρήσεις της κι έτσι αναγκάστηκε τελικώς να δεχθεί τον έλεγχο της ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ) για τις χρήσεις των ετών 2011-2014. Το πόρισμα της ελεγκτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.
Τα στοιχεία αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.
Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
Στις 7 Μαρτίου 2017 οι εισαγγελικές αρχές με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών προχώρησαν στη δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων των μελών του Δ.Σ της ΑΕΠΙ στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, αφετηρία της οποίας ήταν το πόρισμα για κακοδιαχείριση των οικονομικών της εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου