Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Ανάπτυξη με κατασχέσεις σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες

Μέσω των κατασχέσεων και των φόρων ελπίζει η κυβέρνηση να μεγεθύνει τον δείκτη της ανάπτυξης και το 2018. 
Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους δημιούργησαν την αναιμική ανάπτυξη του 1,4% και όπως όλα δείχνουν και το τρέχον έτος η κυβέρνηση θα βασιστεί στις ίδιες ακριβώς πηγές για να επιτύχει τον στόχο του 2,5%.
Ταμεία και εφορία έχουν βάλει στο στόχαστρο 2,3 εκατομμύρια πολίτες που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους...

Για αυτούς στην περίπτωση που δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 δόσεις κατ΄ ανώτατο όριο δόσεις (στην εφορία προβλέπονται και 24 αλλά αρνούνται οι εφοριακοί) θα υποστούν κατασχέσεις αποδοχών, τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα φέτος θα δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι από αυτούς τους πολίτες το κράτος εισπράττει κάθε έτος άνω του 50% σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό που υφαρπάζει καθόλα νόμιμα το κράτος φθάνει και το 65-70%. Και με αυτό που απομένει πρέπει να ζήσουν και να πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.
Οι επιλογές που έχουν είναι λιγοστές πλέον. Δεδομένου ότι έχουν αποκλεισθεί από την τραπεζική χρηματοδότηση αποφασίζουν τι θα πληρώσουν και τι θα αφήσουν για το μέλλον, με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να χάσουν το σπίτι τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ταμείων και της εφορίας το 2017 εισπράχθηκαν μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων 6 δισ. ευρώ. Ο ίδιος περίπου στόχος είναι και για το τρέχον έτος. Μόνο που χρόνο με τον χρόνο τόσο τα ταμεία όσο και η εφορία βρίσκει λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, γεγονός που οφείλεται στην υπεροφορολόγηση.
Το 2017 εστάλησαν 709.585 ειδοποιήσεις στους οφειλέτες για να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να αποφύγουν τυχόν αναγκαστικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν εναντίον τους. 
Συνολικά, η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ακολουθήθηκε για ποσό οφειλής που φτάνει στα 6,09 δισ. ευρώ. Οι ανωτέρω καλούνται εντός ολίγων ημερών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Αντίστοιχα και η εφορία θα αποστείλει 1,6 εκατ. ειδοποιητήρια σε οφειλέτες της προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Συνολικά, εφορία και ταμεία χρωστούν το αστρονομικό ποσό των 132 δισ. ευρώ εκ των οποίων αυτά που μπορούν να εισπραχθούν δεν ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Και δυστυχώς όσο διατηρούνται στα ίδια επίπεδα οι φόροι και οι εισφορές τα ποσά αυτά θα διογκώνονται. Και όλο και περισσότεροι πολίτες θα χάνουν τις ρυθμίσεις καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 74.000 φορολογούμενοι που χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο «εκδιώχθηκαν» έξω από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ο λόγος της αποβολής τους από τη ρύθμιση ήταν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που στο μεταξύ τους είχαν βεβαιωθεί.
Σημασία όμως για τους κυβερνώντες είναι στο τέλος του έτους να μοιράζουν μερίσματα. 
Να επιτυγχάνουν μέσω της υπερφορολόγησης, υπερπλεόνασμα όπως το 2017 το οποίο ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% και να αφήνουν την πραγματική οικονομία να βουλιάζει. 
Προφανώς τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν χθες δεν τους εντυπωσιάζουν. Δεν τους ξαφνιάζει ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ανάπτυξη. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα κατέγραψε ισχνή ανάπτυξη κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο. 
Τα κράτη μέλη που κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2017 είναι η Εσθονία (2,2%), η Σλοβενία (2%) και η Λιθουανία (1,4%). 
Αντίθετα, η χαμηλότερη αύξηση του ΑΕΠ καταγράφηκε στην Ελλάδα και στην Κροατία (0,1%), στην Ιταλία και τη Λετονία (0,3%).

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: