Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ακροβασίες Πούτιν - Δύσης: Ο ενεργειακός «πόλεμος» και τα νέα μέτωπα που απειλούν την Ουκρανία με διαμελισμό

Ακροβασίες Πούτιν -Δύσης: Ο ενεργειακός «πόλεμος» και τα νέα μέτωπα που απειλούνΤα μεσάνυχτα της Δευτέρας έληξε το τελεσίγραφο που είχε δώσει η Μόσχα στην προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας για να πληρώσει το χρέος της προς την εταιρεία φυσικού αερίου απειλώντας πως σε διαφορετική περίπτωση οι στρόφιγγες θα κλείσουν βυθίζοντας την χώρα σε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.

Η εταιρεία Gazprom εξηγεί πως το Κίεβο έχει χρέη 2,2 δισ. δολαρίων και δεν έχει πληρώσει τίποτα, τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παραβιάζει τις προθεσμίες, ωστόσο, ακόμη δεν έχει ανακοινώσει ποια είναι τα πιθανά μέτρα -κυρώσεις που θα λάβει
Ωστόσο, η...
ανησυχία του Κιέβου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και για το λόγο αυτό συναντούνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον Ουκρανό υπουργό Αμυνας, ώστε να μπορέσουν να βρουν τις πιθανές λύσεις σε περίπτωση που η Μόσχα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου.

Το πρώτο χτύπημα η αύξηση της τιμής

Προ ημερών η Gazprom, η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου κατά 80 δολάρια, φθάνοντάς το στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα , τη στιγμή που παρέχει φυσικό αέριο προς τους Ευρωπαίους πελάτες , με τιμές 370 έως 380 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα.
Η κίνηση αυτή αύξησε την πίεση προς την Ουκρανία τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Θεωρείται δε προφανές αντίμετρο της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις απόρροια της προσάρτησης της περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία που προκάλεσε ταυτόχρονα το πιο σοβαρό ρήγμα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το 1991.
Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου είναι απαράδεκτη και προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα εντείνει την πίεση, περιορίζοντας την ροή προς την Ουκρανία εξ αιτίας πολιτικών λόγων και μετά την κρίση με την προσάρτηση της Κριμαίας.
Η Ουκρανία εισάγει περίπου το ήμισυ των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της εξυπηρετεί περίπου το 30% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου της δυτικής Ευρώπης, με το 40% αυτών των αναγκών να ρέει μέσω της Ουκρανίας.

Σε ανάφλεξη οι ανατολικές περιοχές της χώρας στρέφονται προς τον Πούτιν

Την ίδια στιγμή στην ανατολική Ουκρανία η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη με βίαια επεισόδια να έχουν ξεσπάσει σε Χάρκοβο, Ντόνετσκ και άλλες περιοχές όπου ρωσόφιλοι απαιτούν να ανακηρυχθούν οι περιοχές αυτές αυτόνομες, με τις πιο ακραίες φωνές να μιλούν για ένταξη στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Μάλιστα, την Τρίτη στο Ντόνετσκ, ρωσόφωνοι που είχαν καταλάβει το κτίριο της επαρχιακής διοίκησης ανακήρυξαν την πόλη «κυρίαρχη δημοκρατία» και ζήτησαν δημοψήφισμα μέχρι τα τέλη του μήνα.
Στο Χάρκοβο, οι ουκρανικές αρχές εξαπέλυσαν «αντιτρομοκρατικό» κυνηγητό συλλαμβάνοντας περίπου 70 «αυτονομιστές». Λίγες ώρες νωρίτερα, οι αρχές είχαν απομακρύνει ομάδα ρωσόφιλων καταληψιών από το κυβερνείο της πόλης.
Είχαν προηγηθεί βίαια επεισόδια στο κέντρο της πόλης μεταξύ φιλορώσων και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών ενώ σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι αυτονομιστές απηύθυναν έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποστείλει «ειρηνευτική δύναμη».

Η Μόσχα προειδοποιεί με εμφύλιο πόλεμο

Από την πλευρά της, πάντως, η Ρωσία προειδοποίησε το Κίεβο ότι η οποιαδήποτε χρήση βίας θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.
«Ζητάμε την άμεση παύση κάθε στρατιωτικής προετοιμασίας, οι οποίες μπορεί να εγείρουν τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου» αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ μάλιστα, ανέφερε ότι έχει πληροφορίες πως η Ουκρανία έχει στείλει εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας και εθελοντές από την Εθνοφρουρά, συμπεριλαμβανομένων μαχητών του Δεξιού Τομέα, στη νοτιοανατολική Ουκρανία καθώς και ότι έχει αναπτύξει αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας μεταμφιεσμένες σε ουκρανικές.

Φόβοι για νέες Κριμαίες

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν φόβους πως οι περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας ενδέχεται να εξελιχθούν σε νέες Κριμαίες, ενώ, ο πρωθυπουργός της χώρας κατηγορεί ανοικτά τον Πούτιν πως προετοιμάζει τον διαμελισμό της Ουκρανίας.
Η Μόσχα, άλλωστε, εντείνει τις πιέσεις της για αλλαγή στο σύνταγμα της χώρας, ώστε, να μετατραπεί σε μια ομοσπονδία παρά σε ενιαίο κράτος.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: