Τατιάνα Λίσινα, ειδικά για τη RBTH
Οι ουκρανικές κρατικές εταιρείες που υπάρχουν στη χερσόνησο θα κρατικοποιηθούν.
Αλλά για να λειτουργήσουν πρέπει να δαπανηθούν δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμάται ότι με επενδύσεις ύψους 4-5 δισ. δολαρίων, η περιοχή «θα καταστεί πλούσια με υψηλό βιοτικό επίπεδο».
Στην αρχή του 2014, στο μητρώο κρατικής περιουσίας και στο μητρώο επιχειρήσεων, ήταν καταγεγραμμένες περίπου 300 επιχειρήσεις της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, στις οποίες...συμμετέχει το κράτος. Ωστόσο, πολλές βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Κριμαία βρίσκονται σε κρίση. Για παράδειγμα, η ναυπηγική εταιρεία «Μόρε» στη Φεοντόσια, έχει βρεθεί επανειλημμένα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Στην πραγματικότητα, ο οικονομικός πλούτος του κράτους στην Κριμαία βρίσκεται σε ένα μικρό αριθμό εταιρειών, η συνολική εμπορική αξία των οποίων μόλις που υπερβαίνει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, η τρέχουσα αγοραία αξία της «Chernomorneftegaz» που καλύπτει σχεδόν όλες τις ανάγκες της Κριμαίας σε φυσικό αέριο και σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή της, είναι πάνω από 1 δισ. δολάρια. Σύντομα, η εταιρεία θα βγει προς πώληση, με πιθανότερο αγοραστή, μάλλον την «Gazprom». Πάντως, ενώ στον κλάδο της ενέργειας, η κατάσταση είναι πάνω–κάτω κατανοητή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ενεργειακά δίκτυα. Το 2013, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ιδιωτικοποιήσει τις εταιρείες: Ενεργειακά δίκτυα «Σάκσκιε Τεπλοβίε Σέτι», Θερμοηλεκτρικός σταθμός (ΘΗΣ) «Καμίς-Μπουρούνσκοϊ» και ΘΗΣ «Συμφερόπολ». Το 37% των κρατικών μετοχών σε αυτές τις επιχειρήσεις, στο ίδιο πακέτο, σχεδιάζεται να πωληθεί για 26 εκατομμύρια δολάρια.
Οι αμπελώνες
Ένα αρκετά ακριβό περιουσιακό στοιχείο της Κριμαίας, είναι τα οινοποιεία της, τα οποία το Κοινοβούλιο της Κριμαίας έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα τα εθνικοποιήσει. «Ο εξοπλισμός και τα κτήρια των οινοποιείων δεν είναι φυσικά το δέλεαρ για τους ρώσους επενδυτές. Αυτό πού έχει μεγαλύτερη αξία, είναι τα πολύτιμα αποθέματα των εταιρειών, οι αποθηκευμένες ποσότητες κρασιού που παλαιώνει στις δεξαμενές και στα κελάρια των οινοποιείων, καθώς και οι μεγάλες εκτάσεις με αμπέλια που ανήκουν σε αυτά», σημειώνει ο επικεφαλής της Ένωσης αμπελοκαλλιεργητών και οινοποιών της Ρωσίας, Λεονίντ Ποπόβιτς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η συνολική αξία των κριμαϊκών αμπελώνων μπορεί να υπερβαίνει τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Μια από τις κυριότερες κριμαϊκές οινοπαραγωγές εταιρείες, η πολύ γνωστή στην αγορά των χωρών της ΚΑΚ «Massandra», σύμφωνα με τα στοιχεία ενός από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αλκοολούχων ποτών στη Ρωσία, της εταιρείας ILS, καλύπτει το 18% των εισαγωγών κρασιών και αφρώδους οίνου στη Ρωσία από την Κριμαία.
Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του οίνου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της φήμης των οίνων της Κριμαίας. Ωστόσο, σύμφωνα με το συνιδρυτή της «Ένωσης σομελιέ και οινογνωστών της Ρωσίας», Αρτούρ Σαρκισιάν, η ρωσική νομοθεσία η οποία σύντομα θα ισχύει και στην Κριμαία, δεν έχει ρυθμίσεις για την προώθηση της βιομηχανικής παραγωγής οίνου. Παρ’ όλα αυτά, ο εμπειρογνώμονας θεωρεί, ότι οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν καλές δυνατότητες, επειδή το κλίμα και το έδαφος της Κριμαίας επιτρέπει την καλλιέργεια και την παραγωγή πολύ καλών οινικών προϊόντων. «Για παράδειγμα, οι κρασιά της ετικέτας «Massandra» είναι πολύ γνωστά στη ρωσική αγορά για τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά και την υψηλή ποιότητά τους», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας.
Επενδύσεις
Η Ρωσία, ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία, είχε υποσχεθεί να επενδύσει στην υποδομή της χερσονήσου 5 δισ. δολάρια από δημόσιους πόρους και χρήματα ιδιωτών. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα βασικότερα μεγάλα τεχνικά έργα στη χερσόνησο όπως: Η ανακατασκευή του αυτοκινητόδρομου Χερσόν – Κερτς, που εκτιμάται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, η κατασκευή γέφυρας στον πορθμό του Κερτς, εκτιμώμενου κόστους 1,5 δισ. δολαρίων, καθώς και η ανακατασκευή των λιμένων και των αερολιμένων της Δημοκρατίας, ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού της δικτύου.
Σύμφωνα με ειδικούς, επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα απαιτηθούν όχι μόνο σε μεγάλα τεχνικά έργα, αλλά και σε άλλες κρατικές επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να εθνικοποιηθούν στην Κριμαία. Όπως είπε ο διευθυντής ενεργειακών προγραμμάτων του ουκρανικού Κέντρου «Ραζουμκόφ» Βολοντίμιρ Ομελτσένκο, «για την ενεργειακή αυτάρκεια της Κριμαίας χρειάζονται μακροπρόθεσμες επενδύσεις της τάξης των 5 δισ. δολαρίων». Τα χρήματα αυτά απαιτούνται για την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, την ανακατασκευή των παλαιών θερμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και την ένταξη νέων μονάδων στο σύστημα με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς και για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παροχής ισχύος.
Ορισμένες από τις κριμαϊκές βιομηχανίες θα είναι ένα πολύτιμο δώρο για τη Ρωσία, όχι τόσο λόγω των δημόσιων επενδύσεων που θα κατευθυνθούν στη χερσόνησο, αλλά κυρίως λόγω του πελατολογίου τους. Έτσι, το εργοστάσιο «Φιολέντ», που παράγει εξοπλισμό ναυσιπλοΐας και ηλεκτρικά εργαλεία, θα μπορεί να επεκταθεί στη μεγάλη ρωσική αμυντική και πολιτική αγορά.
Ο τουρισμός
Ο τομέας αυτός είναι από τους σημαντικότερους στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, η οποία ανέκαθεν ήταν βασικός προορισμός διακοπών και για τους Ρώσους και για τους Ουκρανούς. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι την επισκέφθηκαν έξι εκατομμύρια τουρίστες (ο πληθυσμός της είναι δύο εκατομμύρια). Δεν είναι ακόμα σαφές ποια θα είναι η μοίρα των περισσότερων από τα σανατόρια στα θέρετρα της Κριμαίας που ανήκουν σε κρατικούς φορείς της Ουκρανίας. Ήδη, έχει φύγει από τη διαχείριση και τον έλεγχο του Κιέβου το συγκρότημα των διασήμων παιδικών κατασκηνώσεων «Artek». Ωστόσο, τόσο στις κατασκηνώσεις, όπως και στις άλλες τοπικές τουριστικές υποδομές «κοινωνικού τουρισμού», απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. Το περασμένο φθινόπωρο το αρμόδιο υπουργείο για τα τουριστικά θέρετρα της Ουκρανίας υπολόγιζε, ότι ο πλήρης εκσυγχρονισμός ενός συγκροτήματος σανατορίου κοστίζει κατά μέσο όρο 6 εκατομμύρια δολάρια.
Στο τέλος του 2013, το Κίεβο έλεγχε 128 δομές κοινωνικού τουρισμού στη χερσόνησο, από τις οποίες οι μισές τουλάχιστον χρήζουν εκτεταμένων επισκευών. Αν όλα τα σανατόρια γίνουν ρωσικά, τότε θα πρέπει να επενδυθούν για την αναβάθμισή τους περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια. Το ήπιο κλίμα της Κριμαίας, οι φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στη χερσόνησο, είναι σε θέση να προσελκύσουν ένα μεγάλο αριθμό τουριστών, εάν τα διαθέσιμα καταλύματα είναι συμμορφωμένα με τις απαιτήσεις των διεθνών προτύπων.
Η Ρωσία Τώρα
infognomonpolitics.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου