Η κατάσταση στην Ουκρανία σύντομα θα εξομαλυνθεί, επειδή η Ευρώπη, δεν μπορεί και δεν θέλει να σπάσει τους οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς της, με τη Ρωσία.
Η αλληλεξάρτηση στον ενεργειακό και οικονομικό τομέα της πλούσιας κεντροδυτικής Ευρώπης με τη Ρωσία, δεν θα αλλάξει, διότι δεν θέλουν να αλλάξει, οι ηγέτες σε Βερολίνο, Λονδίνο, Παρίσι, Άμστερνταμ , Βρυξέλλες και Μόσχα.Και δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι τα κράτη της Ευρωζώνης, είναι πρόθυμα να καλύψουν το κόστος , για μια «ευρωπαϊκή Ουκρανία»...
Επίσης, η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια, να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, λόγω της Κριμαίας. Είναι προφανές ότι, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση, μεσοπρόθεσμα, λόγω αλληλεπίδρασης των οικονομιών της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, θα είναι επιζήμιες, για τον αδύνατο κρίκο της ευρωατλαντικής συμμαχίας που είναι η Ε.Ε. και ειδικά στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης , οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.
Επιπλέον, η στρατιωτική αντίδραση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ακόμη και στην περίπτωση προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, είναι ανέφικτη για πολλούς και ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους.
Επίσης , έχει διεθνές ενδιαφέρον, ότι το Ιράν εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Μόσχα στο θέμα της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση της Τεχεράνης υποστηρίζει ότι οι δυο χώρες (Ρωσία- Ιράν) θα πρέπει να συνεργαστούν στην περίπτωση , που η Δύση αποφασίσει την επιβολήδιεθνών κυρώσεων στη Ρωσία. Αυτή η ρωσο-ιρανική προσέγγιση, «αξιολογείται» από την αμερικανική διπλωματία. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ουκρανία- Κριμαία, έχει μια βασικότατη συνιστώσα, την ενέργεια.
Από την Ουκρανία διέρχονται οι αγωγοί μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, δηλαδή στον μεγαλύτερο... “ενεργειακό πελάτη” της Μόσχας. Αν η Ρωσία «κλείσει την κάνουλα», τότε αυτομάτως πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα στερηθούν το φυσικό αέριο και θα … «παγώσουν», με πρώτη την ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Κυρίως όμως,η Γερμανία τροφοδοτείται με ρωσικό φυσικό αέριο και καλύπτει το 70% των ενεργειακών αναγκών της από τη Ρωσία. Οι αγωγοί μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου φτάνουν στην Γερμανία, διαμέσου της Βαλτικής θάλασσας και της Ουκρανίας. Η Γερμανία εξαρτάται σχεδόν απόλυτα από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η θέση της Γερμανίας στη διαμάχη Μόσχας-Κιέβου- Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά δυσχερής. Η Γερμανία δεν επιθυμεί να διαταραχτούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, αλλά όμως ούτε και με τις ΗΠΑ.
Εκτιμάται, από πολλούς αναλυτές, ότι ήταν διπλωματικό λάθος των Αμερικανών και της Γερμανίας, να προσπαθήσουν να εντάξουν στην Ουκρανία στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς (Ε.Ε. και ΝΑΤΟ) , αγνοώντας τα Στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας, αλλά και τις εθνοφυλετικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων της Ουκρανίας.
Διευκρινίζουμε ότι, οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, δεν συνιστούν παλλαϊκή επανάσταση, αφού συμμετείχαν μόνο μερικές χιλιάδες καλά οργανωμένες μειοψηφίες.
Σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Γιαννουκόβιτς είχαν οι ναζιστικές οργανώσεις, οι οποίες προφανώς δεν οραματίζονται τα δημοκρατικά Δυτικά ιδεώδη και αξίες.
Στην προσωρινή Κυβέρνηση του Κιέβου μετέχουν και ακροδεξιοί φασίστες, που είναι μεταξύ των συνομιλητών με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Δύσης.
Κριμαία
Εντείνονται, σε διπλωματικό επίπεδο οι αντιδράσεις της Δύσης, για το Δημοψήφισμα της 16η Μαρτίου, στο οποίο ο Λαός της Ουκρανίας θα αποφασίσει, ή θα απορρίψει, την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία. Μάλιστα ο πρόεδρος του φιλο-ρωσικού τοπικού κοινοβουλίου , υποστήριξε σε δηλώσεις του, ότι η Κριμαία θα αποτελέσει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έως το τέλος του μήνα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα και τους δημοσίους υπαλλήλους, ότι θα υπάρξουν εντυπωσιακές αυξήσεις στους μισθούς τους.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, διεμήνυσε στη Μόσχα, ότι δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή. «Αν υπάρξει προσάρτηση της Κριμαίας, ένα δημοψήφισμα που θα μεταφέρει την Κριμαία από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν πρόκειται να την αναγνωρίσουμε, όπως άλλωστε και τα περισσότερα κράτη του κόσμου», δήλωσε ο βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Τόνι Μπλίνκεν. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τοΝΑΤΟ, έχουν καταδικάσει το δημοψήφισμα ως ασύμβατο με το ουκρανικό Σύνταγμα και αντίθετο στο διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν , υποστήριξε ότι θεωρεί απόλυτα νόμιμο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Εκτεθειμένη η CIA
Ο αιφνιδιασμός των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Ε.Ε., από την τροπή των πολιτικό-στρατιωτικών γεγονότων στην Κριμαία, είναι ίσως μια από τις πιο σοβαρές πτυχές της ουκρανικής κρίσης.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες , είναι έξαλλος με την αδυναμία της CIA, να εκτιμήσει τη ρωσική αντίδραση στην Κριμαία.
Οι αμερικανοί μυστικοί πράκτορες διαβεβαίωναν τον Πρόεδρό τους, ότι η Μόσχα δεν θα στείλει στρατεύματα στην Κριμαία!
Η CIA, η πανίσχυρη και «παντογνώστρια» μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ, αποδεικνύεται ελλειμματική και αυτή η διαπίστωση, είναι μια από τις πολλές συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία. είναι έκδηλη η αμηχανία των ΗΠΑ, αλλά και η αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους σοβαρές διεθνείς πολιτικο-στρατιωτικές κρίσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση, ΗΠΑ-ΕΕ , δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν την απόφαση της ΡΩΣΙΑΣ να ενεργοποιήσει τον στρατιωτικό της μηχανισμό.
Η εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου
Η δημιουργία «στοχευμένων» εντυπώσεων μέσω τηλεοπτικών εικόνων, είναι και πάλι στην αιχμή της αντιπαράθεσης και αξιοποιείται από την κυβερνητική προπαγάνδα σε Δύση και Ανατολή, που διοχετεύεται στα οικεία ΜΜΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, Ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν, την μεταφορά αυτοκινούμενων διηπειρωτικών πυρηνικών πυραύλων πολλαπλών κεφαλών Topol-M σε περιοχές κοντά στην Μόσχα. Και ενώ στελέχη του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, υποστήριζαν ότι τα πυρηνικά βλήματα μετακινούνται, για τις ανάγκες στρατιωτικής παρέλασης (!), έγινε εκτόξευση του πυραύλου RS-12M Topol-M από το Καπούστιν Γιάρ, μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας Θάλασσας, στην περιοχή του Αστραχάν.
Η εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) από τις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις, που μεταδόθηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ, αποτελεί επίδειξη πυρηνικής ισχύος από τη Μόσχα και έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον.
Το πρώτο θύμα στον πόλεμο είναι η Αλήθεια
Τι έγινε στην κεντρική Πλατεία στο Κίεβο; Ποιοι είναι οι δολοφόνοι των διαδηλωτών; ποιοι πυροδότησαν τα βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα να ανατραπεί η φιλορωσική Κυβέρνηση καιτα ηνία της εξουσίας να περάσουν στην φιλοδυτική αντιπολίτευση;
Η αποκάλυψη της απόρρητης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Βρετανή Κάθριν Αστον, «τινάζει στον αέρα» την αμερικανο-ευρωπαϊκή προπαγάνδα.
«Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν βρισκόταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από τον νέο (κυβερνητικό) συνασπισμό!» δηλώνει κατηγορηματικά ο Εσθονός υπουργός, αναφερόμενος σε ελεύθερους σκοπευτές που σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικούς πυροβολώντας στο ψαχνό εναντίον του πλήθους στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, λίγες ώρες πριν ανατραπεί ο Γιανουκόβιτς.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να ερευνήσει τι ακριβώς έγινε. Έτσι προκαλείται ακόμη μεγαλύτερη υποψία ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές κρύβεται κάποιος από τη νέα κυβέρνηση» τονίζει στην Αστον ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, γνωστός για τα έντονα φιλογερμανικά του αισθήματα. «Δεν το άκουσα αυτό που μου λες. Είναι ενδιαφέρον. Θεέ μου» απαντά η Κάθριν Αστον.
Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της συνομιλίας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε.
Είναι πράγματι εξωφρενικό το γεγονός ότι, οι ακροδεξιοί που συμμετέχουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση,δολοφόνησαν εν ψυχρώ και κάποιους δικούς τους διαδηλωτές στην πλατεία του Κίεβου, με στόχο να αποδοθούν οι δολοφονίες στην αστυνομία του Γιανουκόβιτς, να ανατραπεί ο Ουκρανός Πρόεδρος προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία, μαζί με άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις .
Ο εφιάλτης του εμφυλίου
Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ είναι μπροστά στην εφιαλτικής προοπτική , να βυθιστεί σε ένα εμφύλιο πόλεμο.
Η Ουκρανία είναι χώρα με μωσαϊκό εθνών και εθνοτήτων, που η κάθε μία από αυτές διατηρούν της παραδόσεις τους και τα ήθη τους. Γνωστοί για τις παραδόσεις τους είναι οι Τάταροι της Κριμαίας και οι Έλληνες.
Δυναμική είναι και η αντίδραση των Τατάρων, μια εθνοτική μειονότητα, που αποτελεί το 13% του συνολικού πληθυσμού της Κριμαίας. Οι ΤΑΤΑΡΟΙ, είναι αντίθετοι στην προοπτική ένωσης της ΚΡΙΜΑΙΑΣ με τη ΡΩΣΙΑ. Η μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων στην Κριμαία, είναι τουρκόφωνοι , και ενισχύονται από την ΤΟΥΡΚΙΑ. Η Άγκυρα αποκαλεί μάλιστα τους Τατάρους της περιοχής Τούρκους της Κριμαίας και καταβάλλει διαμεσολαβητικές προσπάθειες για την ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η ΤΟΥΡΚΙΑ παρεμβαίνει δυναμικά και η φιλοδυτική Κυβέρνηση του Κιέβου, χαιρετίζει τηδραστηριοποίηση της Τουρκίας στην Κρίση της Κριμαίας.
Πάντως, η ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία προκαλεί την αντίδραση του Κιέβου. Είναι χιλιάδες οι νεαροί αλλά και οι Ουκρανοί εθνικιστές, που σπεύδουν σε κέντρα κατάταξης εθελοντών. Αλλά όμως, ο Στρατός της Κριμαίας είναι υπό διάλυση…
Ο Ελληνισμός στην Ουκρανία
Η ελληνικής καταγωγής, Αντιπρόεδρος της Κριμαίας, Όλγα Κοβιτίδη, σε πολλές συνεντεύξεις της για τις εξελίξεις στην Κριμαία, επισήμανε ότι η περιοχή της Κριμαίας είναι μια αυτόνομη δημοκρατία ενώ πρόσθεσε ότι με το δημοψήφισμα, δίνεται η δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία ή στην Ουκρανία. Η Όλγα Κοβιτίδη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολέμου καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θα το επιτρέψουν, ενώ διευκρίνισε πως η Κριμαία βιώνει ιστορικές στιγμές. Τα συμφέροντα όμως της Κριμαίας μας ενδιαφέρουν πάνω απ' όλα, γι' αυτό εξτρεμιστές και άλλοι εθνικιστές δεν μπορούν να μας τρομάξουν" είπε η Όλγα Κοβιτίδη
Ειδικά για τους ελληνικής καταγωγής ρωσόφωνους πολίτες της Ουκρανίας και πως βιώνουν την κρίση, είναι αρκετά εύγλωττη η τοποθέτηση – παρουσίαση της κατάστασης, από τονΑντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτικών Β. Βενιζέλο, που σε συνέντευξη τύπου είπε: «Συγκινήθηκα λόγω της επίσκεψής μου στη Μαριούπολη, γιατί είδα μία ακμάζουσα ομοσπονδία ελληνικών συλλόγων της Ουκρανίας. Είδα νέα παιδιά να μιλούν ελληνικά και να σπουδάζουν στο εκεί πανεπιστήμιο, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας και των τοπικών Συλλόγων που καλύπτουν μια ευρύτατη περιοχή. Να συζητήσω με τον Πρύτανη του πανεπιστημίου της Μαριούπολης, όπου καλλιεργούνται οι ελληνικές σπουδές, και να μεταφέρω την αγάπη, τη φροντίδα, τη στήριξη, όχι μόνον της Κυβέρνησης, αλλά όλης της Ελληνικής Πολιτείας και όλου του ελληνικού λαού προς τον ελληνισμό της Μαριούπολης, που αυτή τη στιγμή ζει υπό συνθήκες εύλογης ανησυχίας λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, αλλά και της έντασης που υπάρχει στις ρώσο-ουκρανικές σχέσεις. Η εντύπωσή μου είναι πως πρόκειται για μία κοινότητα με έντονο ρόλο στην ουκρανική τοπική κοινωνία, στην κοινωνία των πολιτών και αυτές μου τις εντυπώσεις τις μετέφερα και στις προσωρινές, στις μεταβατικές Αρχές της Ουκρανίας στο Κίεβο, αλλά, φυσικά, και στους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
Ιδιαίτερα συζητήσαμε με τους Έλληνες της Ουκρανίας το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας και με ικανοποίηση αποσαφηνίσαμε ότι ο πρόσφατος νόμος που ψήφισε η Ουκρανική Βουλή για τον περιορισμό της χρήσης στη διοίκηση περιφερειακών και μειονοτικών γλωσσών, πρώτον, δεν έχει ακόμη κυρωθεί από τον προσωρινό Πρόεδρο και άρα δεν έχει καταστεί νόμος του Ουκρανικού Κράτους και δεύτερον, δεν αφορά σε καμία περίπτωση την ελληνική γλώσσα, η οποία δεν είναι γλώσσα της Διοίκησης αλλά είναι γλώσσα της εκπαίδευσης.»
Άρθρο του Χένρι Κίσινγκερ
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, το άρθρο του Χένρι Κίσινγκερ , στην εφημερίδα Washington Post, για την κρίση στην Ουράνια . Υπενθυμίζω ότι ΚΙΖΙΝΓΚΕΡ ήταν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκεί στη δεκαετία του 1970-78, σε μια εποχή, όπου ο ΨΥΧΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ Σ ΠΟΛΕΜΟΣ ήταν στην κορύφωσή του.
Σύμφωνα με τον υπέργηρο , αλά αειθαλή και πολύπειρο αμερικανό διπλωμάτη, «Η δημόσια συζήτηση για την Ουκρανία αφορά όλη τη σύγκρουση, ΔΥΣΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΗΣ. Αλλά, γνωρίζουμε που πηγαίνουμε;
Στη ζωή μου, έχω δει τέσσερις πολέμους να ξεκινούν με μεγάλο ενθουσιασμό και στήριξη του κόσμου, για τους οποίους δεν ξέραμε πώς θα καταλήξουν και στους τρεις από αυτούς αποσυρθήκαμε μονομερώς.
Το τεστ μιας πολιτικής, είναι πως ολοκληρώνεται, όχι πως ξεκινά».
Και συνεχίζει στο άρθρο του ο Χένρι Κίσινγκερ. «Η Ρωσία, δεν θα κατορθώσει να επιβάλλει στρατιωτική λύση στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ, χωρίς να απομονώσει τον εαυτό της, σε μια συγκυρία, που πολλά από τα σύνορά της είναι επισφαλή, ενώ θα προκληθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.
Για τη δε Δύση, η δαιμονοποίηση του Βλαντμίρ Πούτιν, δεν είναι πολιτική, αλλά είναι άλλοθι για την απουσία πολιτικής.
Ο Πούτιν είναι σοβαρός στρατηγιστής (strategist), πάντα με το βλέμμα στραμμένο στη ρωσική Ιστορία», και προτείνει, η Ουκρανία να ΜΗΝ μπει στο ΝΑΤΟ.
Κλείνοντας Ο ΚΙΣΙΓΚΕΡ, προειδοποιεί: «Το τεστ στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ, δεν είναι η απόλυτη ικανοποίηση, αλλά η ισορροπημένη δυσαρέσκεια»…
Του Χρήστου Α. Καπούτση
Onalert
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου