Η Ρωσία πρέπει να δείξει την ετοιμότητά της να τερματίσει τον πόλεμο ή να συνεχίσει τον πόλεμο. Ήρθε η ώρα για την απόλυτη αλήθεια», ανέφερε ο Ζελένσκι μετά τη συμφωνία που χαιρετίζεται από τους κοινοτικούς θεσμούς και Ευρωπαίους ηγέτες. Ο Ουκρανός πρόεδρος θα προσκληθεί ξανά στον Λευκό Οίκο όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας επίσης πως θα έχει συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να ζητά μία εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ εφόσον η Ρωσία εισβάλει ξανά μετά την υπογραφή μιας κατάπαυσης του πυρός. Αυτή είναι μια διαβεβαίωση που ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής να δώσει. Πολλοί από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας έχουν υποστηρίξει το Κίεβο σε αυτό το σημείο, και ιδίως η Βρετανία και η Γαλλία που έχουν βγει μπροστά για τη «συμμαχία των προθύμων» και ζητούν το λεγόμενο «backstop» από τις ΗΠΑ για να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς.
Ενώ η προεδρία Τραμπ είχε επικεντρώσει στο πόσο «έτοιμη» είναι η Ουκρανία για μία ειρηνευτική συμφωνία ζητώντας τις σχετικές «αποδείξεις», το πραγματικό ερώτημα ήταν και παραμένει πόσο έτοιμη είναι η Ρωσία για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία ακόμη και στο σημερινό σενάριο στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να απαιτεί περισσότερες θυσίες από το Κίεβο παρά από τη Μόσχα.
Ο Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε από την Τζέντα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «ήθελε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει χθες» και ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα αποδεχθεί τάχιστα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Η ελπίδα μας είναι ότι οι Ρώσοι θα απαντήσουν θετικά το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση που είναι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις» ανέφερε προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον θα μεταφέρει την πρόταση στη ρωσική πλευρά και επαφίεται σε εκείνους η συνέχεια.
Αναφορές των τελευταίων ημερών έχουν υποδηλώσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι ανοιχτός σε μία εκεχειρία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αλλά πίσω από αυτό μπορεί κάλλιστα να κρύβεται ένα σχέδιο, πιο επιτηδευμένο, αναφέρει ο Economist μεταφέροντας τη δήλωση καλά πληροφορημένης πηγής, με διασυνδέσεις στο Κρεμλίνο, που αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία προτίθεται να απαιτήσει από την Ουκρανία μία δήλωση ουδετερότητας και να αποκλείσει την παρουσία ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων. Είναι μάλλον αδύνατο για την Ουκρανία ακόμη και να υπονοήσει ότι δέχεται τέτοιους όρους -τουλάχιστον όχι πριν αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις.
Αν η Ρωσία πει «όχι» σε ένα πλαίσιο που έχει γίνει αποδεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία, θα εναπόκειται στον Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθήσει να πιέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποδεχθεί τους όρους του. Στις 7 Μαρτίου, ο Τραμπ είχε απειλήσει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό θα πιέσει τη Μόσχα ή εάν οι πιέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο Κίεβο.
Ο Κερτ Βόλκερ, ο οποίος διετέλεσε ειδικός αντιπρόσωπος στην Ουκρανία στην πρώτη προεδρία Τραμπ, έχει εκτιμήσει ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να διαστρεβλώσει οποιαδήποτε πρόταση εκεχειρίας. «Θα πει: δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό, αλλά ας κάνουμε κάτι άλλο. Ο Πούτιν είναι αρκετά έξυπνος για να μην πει απλώς όχι», δηλώνει. Ένας Ουκρανός πρώην διπλωμάτης από πλευράς του αναφέρει ότι οι Αμερικανοί και η Ρωσία αντικατοπτρίζουν η μία την τακτική της άλλης, «σαλαμοποιώντας» παραχωρήσεις από την Ουκρανία πριν ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Οποιεσδήποτε επακόλουθες συνομιλίες θα επιδιώξουν να κινηθούν περαιτέρω στις ουκρανικές κόκκινες γραμμές. Το αμερικανικό τελικό «παιχνίδι» έχει γίνει ένας κινούμενος στόχος, λέει.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία προσήλθε στην Τζέντα για να «ακούσει», όπως είχε αναφέρει ο Μάρκο Ρούμπιο, ποιες πιθανές παραχωρήσεις θα μπορούσε να κάνει το Κίεβο σε μία ειρηνευτική συμφωνία. Δεν διευκρίνισε ποιες συμβιβασμούς εννοούσε, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως η Ουκρανία θα εκχωρήσει εδάφη και η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι εκτός κάθε συζήτησης. Η Ρωσία κατέχει σήμερα σχεδόν το 20% της επικράτειας της Ουκρανίας, από το περίπου 7% που ήλεγχε μέσω της προσάρτησης της Κριμαίας πριν εξαπολύσει την πλήρους κλίμακας εισβολή το 2022. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), σήμερα ρωσοκρατείται περίπου το 99% της επαρχίας του Λουχάνσκ, το 70% του Ντονέτσκ, καθώς και περίπου το 75% τόσο της Χερσώνας όσο και της Ζαπορίζιας.
Αν για το Κίεβο η προτεραιότητα ήταν τώρα να ξεμπλοκάρει η αποστολή όπλων και να αποκατασταθεί η ανταλλαγή πληροφοριών, ένα μεγάλο ερώτημα αφορά τις παραχωρήσεις που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναγκάσουν το Κίεβο να κάνει μακροπρόθεσμα. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για αποδοχή της μείωσης των ενόπλων δυνάμεων και στρατηγική ουδετερότητα, κάτι που θα σήμαινε οριστική «αποκήρυξη» του ΝΑΤΟ και ανάπτυξη ξένων δυνάμεων επέμβασης στην πρώτη γραμμή, και το οποίο θα ισοδυναμούσε με παραίτηση από κάθε εγγύηση ασφάλειας έναντι μελλοντικών επιθέσεων.
«Σύνοδος των στρατηγών» στο Παρίσι
Η Ουκρανία διαμορφώνει τη στρατηγική της με τη Γαλλία και τη Βρετανία, οι οποίες έχουν αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κιέβου και ηγούνται παράλληλα της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση μίας «συμμαχίας των προθύμων» προς υποστήριξη του Κιέβου. Η συνδρομή που μπορεί να παρασχεθεί στο Κίεβο και τα σχέδια για την αποστολή δυνάμεων που θα επιτηρήσουν ενδεχόμενη εκεχειρία βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνόδου που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι σε επίπεδο αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων σχεδόν και από τις 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ -πλην Ηνωμένων Πολιτειών.
Το εγχείρημα της συγκρότησης της «συμμαχία των προθύμων» έθεσε επί τάπητος ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, στην πρόσφατη σύνοδο του Λονδίνου -κατά την οποία εκπροσωπήθηκε και η Τουρκία-, και το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός «επανέρχεται» συγκαλώντας τηλεδιάσκεψη με σειρά ηγετών για να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ενώ ήδη η ΕΕ κινείται στους ρυθμούς του προγράμματος ReArm Europe. Σήμερα, εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα κερδίσει ποτέ το Νόμπελ Ειρήνης», σχολιάζει ο αρθρογράφος των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν, για να συνεχίσει πως «θα πρέπει όμως να είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για το Βραβείο Καρλομάγνου, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο στο πρόσωπο που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή ενότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου