Η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα, ανεβάζει τη διαφορά στην εκτίμηση ψήφου στο 8,9%. (Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά είναι 7%)
Ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ καθώς... θεωρείται κατάλληλος από το 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 18% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 6%. Ο νυν πρωθυπουργός θεωρείται επίσης πιο κατάλληλος να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των θεσμών με 32%, ο Τσίπρας με 19% και ο Ανδρουλάκης με 7%.
Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της μέτρησης είναι ότι το 50% «ψηφίζει» υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Από αυτούς όμως που τάσσονται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει αυτοδύναμη τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτελεί πρόκριμα για τις δεύτερες εκλογές.
Συντριπτικά υπέρ της ΝΔ είναι η παράσταση νίκης. Στο 70% το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν. Μόλις 16% ο ΣΥΡΙΖΑ και 4% το ΠΑΣΟΚ.
Η πρόθεση και η εκτίμηση ψήφου
Στη δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 11-17 Ιανουαρίου και πιάνει και τα θέματα της επικαιρότητας, όπως η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 28,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα χάνει 0,4 μονάδες από τον Δεκέμβριο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει 0,6 μονάδες.
Το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 9,7%, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 4,7% (από 4,8%) και η Ελληνική Λύση στο 3,5% (3,9% τον Δεκέμβριο). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7%.
Αυτό που παρατηρεί κανείς είναι τα χαμηλά ποσοστά όλων των κομμάτων, η πεντακομματική βουλή και η μάχη που δίνουν Γ. Βαρουφάκης και Η. Κασιδιάρης για να μπουν στη Βουλή.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παγιώνεται γύρω στο 10% χωρίς να έχει δυναμική μεγάλης ανόδου. Και από το ανώτερο 12,2% της ίδιας εταιρείας τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο 9,7%
Η ΝΔ από τον περασμένο Σεπτέμβρη κινείται στα επίπεδα του 29% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την περίοδο άνοδο μόλις 1,1 μονάδες.
Στην εκτίμηση ψήφου, όμως, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, δηλαδή διαφορά 8,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ 25 και Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 3,5%.
Δηλαδή στην εκτίμηση ψήφου ο Ηλίας Κασιδιάρης και το «καλυμμένο» ναζιστικό κόμμα του μπαίνει στη Βουλή.
- Στην κάρτα αυτή φαίνεται ότι η ΝΔ είναι κάτω από το ποσοστό για αυτοδυναμία και μάλιστα χάνει 3,5 μονάδες από τον Δεκέμβριο (39,9%).
- Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει την πτώση της ΝΔ καθώς από τις 31,5 μονάδες του Δεκεμβρίου πέφτει στο 27,5%, απώλεια 4 μονάδων.
- Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να κερδίζει πόντους, καθώς από το 8,1% στην εκτίμηση ψήφου του περασμένου μήνα, πάει στο 12,4%.
Συντριπτικά υπέρ της ΝΔ η παράσταση νίκης. Στο 70% το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα, ανεξάρτητα τι θα ψηφίσουν. Μόλις 16% ο ΣΥΡΙΖΑ και 4% το ΠΑΣΟΚ.
Οι συσπειρώσεις των κομμάτων
Υψηλή η συσπείρωση για τη ΝΔ, στο 72,9% με τις μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 4,2%.
Στο 69,5% η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου του φεύγουν προς τη ΝΔ 5,5%.
Στο 66,5% η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο παίρνει 4,3% από τη ΝΔ και 9,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα όρια εκλογικής επιρροής, αν δηλαδή θα ψήφιζαν ή σε καμιά περίπτωση τα κόμματα, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 44% όσων λένε ότι θα μπορούσαν να την ψηφίσουν (46% τον Δεκέμβριο, 49% το Νοέμβριο). Ένα 55% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ΝΔ σε καμιά περίπτωση.
Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα το ψήφιζε το 40% και όχι το 59% και το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα το ψήφιζε μόλις το 37% και όχι το 62%.
Ποιός είναι πιό κατάλληλος
Ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ καθώς θεωρείται κατάλληλος από το 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 18% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 6%.
Ο νυν πρωθυπουργός θεωρείται πιο κατάλληλος να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των θεσμών με 32%, ο Τσίπρας με 19% και ο Ανδρουλάκης με 7%.
Αυτοδύναμες κυβερνήσεις
Μοιρασμένοι οι πολίτες ως προς το αν θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή συνεργασίες. Το 50% «ψηφίζει» υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 47% υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Σε ένα μήνα έπεσε 2 μονάδες η στήριξη στις αυτοδύναμες και αντίστοιχα ανέβηκε 2 μονάδες στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το 75% των δεξιών θέλει αυτοδυναμίες ενώ το 67% των κεντροαριστερών θέλει συνεργασίες και το 60% των αριστερών ψηφοφόρων.
Πάντως, αυτοί που ρωτήθηκαν αν είναι υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, το 45,8% θέλει τη ΝΔ και μόλις το 12,8% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα όσοι θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην πρόθεση ψήφου δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ 31,3% και μόλις 10,9% στη ΝΔ
Η ακρίβεια παραμένει σταθερά πρώτο πρόβλημα της χώρας
Η ακρίβεια παραμένει σταθερά πρώτο πρόβλημα της χώρας με 32%. Ακολουθεί γενικότερα η οικονομία με 30%, η εξωτερική πολιτική – Ελληνοτουρκικά με 8%, η ανεργία με 7%, το πολιτικό σύστημα – πολιτικοί με 5%.
Αξιολόγηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης
Το 38% κρίνει θετικά το έργο της κυβέρνησης και το 56% αρνητικά, όμως, πολύ άσχημα είναι τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 18% κρίνει θετικά την αξιωματική αντιπολίτευση και 72% αρνητικά.
Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά από το 41% (πάνω από την κυβέρνηση δηλαδή) και 53% αρνητικά.
Παραμένει το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα που έχει 22% θετικές γνώμες και 69% αρνητικές, ποσοστά που είναι ίδια για καιρό κάτι που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν εμφανίζει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού εν αναμονή.
«Αγκάθι» για την κυβέρνηση το έργο της στην οικονομία, παρά τα πολλά μέτρα στήριξης. Μόλις 1 στους 4 (25%) κρίνει θετικά και 63% αρνητικά, ίδιο ποσοστό τους τελευταίους 3 μήνες.
Χειρότερο είναι το ποσοστό, στο 65%, για το έργο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και μόλις 20% έχει μάλλον θετικές γνώμες.
Κερδίζει στην εξωτερική πολιτική
Ισχυρό χαρτί του κυβερνητικού έργου είναι η εξωτερική πολιτική καθώς το 48% έχει μάλλον θετική εντύπωση και το 35% αρνητική. Οι θετικές υποχώρησαν από τον Νοέμβριο πέντε μονάδες, ωστόσο.
Αναφορικά με τον κοροναϊό και τη δημόσια υγεία, το 56% έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις και το 32% μάλλον θετικές.
Χαστούκι στην κυβέρνηση τα στοιχεία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, προφανώς και μετά τα συνεχή σκάνδαλα με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.
Το 70% κρίνει μάλλον αρνητικά το έργο της κυβέρνησης και μόλις 15% μάλλον θετικά.
Τα 4 υπέρ και τα 4 κατά
Οι 4 υψηλότερες επιδόσεις της κυβέρνησης είναι στην προσέλκυση τουρισμού με 71% θετικές απόψεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 65%, στην αμυντική θωράκιση της χώρας με 60% και στην εξωτερική πολιτική με 48%.
Οι 4 χαμηλότερες επιδόσεις και ηχηρά καμπανάκια για συγκεκριμένους υπουργούς είναι στην Παιδεία με 64% αρνητικές επιδόσεις, 22% θετικές, στην εγκληματικότητα με 65% αρνητικές επιδόσεις και μόλις 21% θετικές, στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού με 65% αρνητικές και 20% θετικές, και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς με 70% αρνητικές και μόλις 15% θετικές.
Επομένως, οι «μαύρες τρύπες» της κυβέρνησης είναι η διαφθορά, ο πληθωρισμός, το έγκλημα, παρά τα στοιχεία για μείωσή του, αλλά ο κόσμος το νιώθει αλλιώς και φυσικά η παιδεία.
Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης είναι στο -36, από -39, άρα ελαφρά βελτιωμένος. Τον Σεπτέμβριο ήταν στο -52.
Στην ερώτηση: ‘Γενικά μιλώντας, θα λέγατε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τους ανθρώπους ή ότι όσο και αν προσέξετε θα βρεθεί κάποιος να σας κοροϊδέψει? Εκφράστε την άποψή σας σε μια κλίμακα όπου 0 σημαίνει καμία εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και 10 απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους’, το 20% έχει χαμηλή εμπιστοσύνη, το 41% μέτρια, το 39% υψηλή.
Δραματικά τα στοιχεία ως προς την πολιτική εμπιστοσύνη. Χαμηλή έχει το 42%, μέτρα το 40% και υψηλή μόλις το 18%.
Θέματα επικαιρότητας
Στο ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά του πολέμου στην Ουκρανία, το συντριπτικό 71% είναι κατά και μόλις 16% υπέρ.
Επίσης, το 64% λέει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα χειροτερεύουν και το 26% ότι θα γίνουν καλύτερες.
Τέλος, το 60% έχει θετική άποψη για το ΝΑΤΟ και το 31% αρνητική.
ΠΗΓΗ στοιχείων Mega/ Metron Analysis / in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου